Защо новите устройства за лекарства са неизбежни

Кабинетът оттегли проекта за апаратите, започва обществена дискусия

Защо новите устройства за лекарства са неизбежни | StandartNews.com

Фрапиращата статистика, че близо 4600 населени места, в които живеят 1,5 милиона българи са лишени от постоянен достъп до аптека, а денонощните в страната са едва 40, постави на дневен ред въпроса как този проблем може да бъде решен.  

Първото сериозно предложение дойде от фирмата „Пос фарма“, която внесе иновативен проект „Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти“ в Министерството на икономиката за създаване високотехнологичен център, който да осигурява дистанционни консултации от магистър-фармацевти.  

Инвестиционното предложение бе одобрено от правителството миналата сряда. Два дни по-късно обаче премиерът събра здравният и икономическия министър и нареди предложението да бъде изтеглено, а проекта оттеглен.  Новината за това стана ясно след днешно телевизионно участие на министър проф. Костадин Ангелов, който заяви, че правителството е оттеглило подписа си върху меморандума за разбирателство с високотехнологичния бранш заради съществуващ риск за системата от въвеждането на подобни апарати за лекарства и напрежение сред фармацевтичния бранш, който не е започнат с проекта.

Малко по-късно министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че министерството нито е подписвало меморандум, нито е сформирало работни групи. По закона за насърчаване на инвестициите то е сертифицирало само проект за RND център,  разработка и внедряване на специфичен софтуер. Той категорично отрече сертификатът да се отнася за вендинг-машини, защото те са в изцяло в сферата на търговията.

Инвеститорът също се съгласи, че предложението трябва да бъде оттеглено преди да е направена обществена дискусия с фармацевтичния съюз и пациентските организации, на които да представи разработката и да ги убеди, че устройствата не са нито апарати, нито вендинг-машини. Разбираме напълно опасенията на фармацевтите и с представянето на проекта ще отговорим на всичките им въпроси, заяви един от собствениците на фирмата „Пос фарма“ Едуард Папазян.

Как ще работят новите  устройствата?

Това не е автомат, подобно на тези - за кока кола, защото автоматични са само няколко функции - получаване на стоката, подреждането на лекарствата и измерването на температура за поддържането им, обясни Папазян.

Машините ще имат скенер за рецепти и техническа подготовка за четене на електронни рецепти. Когато човек застане пред устройството, на отсрещната страна се появява магистър фармацевт от кол центъра, който изслушва клиента. Ако се нуждае от лекарства с рецепта, която няма, фармацевтът може по онлайн връзка да прави консултация с джипито или дори със спешния център, при необходимост. Рецептата се вкарва в скенера, доставя се от роботи, но това става под непрекъснатото наблюдение на фармацевта и след неговото потвърждение. Преди да се предаде лекарството, рецептата се документира и архивира.

Нито едно лекарство не може да бъде получено без магистрите- фармацевти, те са в основата на процеса, категоричен е Папазян.

Какво следва оттук нататък?

Ако срещнем разбиране от фармацевтичния съюз и пациентските организации, ще инициираме съвместно и промяна на нормативната уредба. След това ще възобновим предложението. Ако няма съгласие, ще кандиатстваме само за RND център за устройства, които ще бъдат използвани в други държави, каза Папазян.

Той обаче е категоричен, че подобни устройства са бъдещето на фармацевтиката и те се прилагат от около 30 години в развитите страни. Пионери са в Америка, а подобни устройства набират скорост в Европа, най-вече във Великобритания и скандинавските страни. Канада, Австралия и Япония също продават лекарства от подобни устройства.

Защо това е бъдещето?

Това високотехнологично устройство в най-голяма степен подпомага фармацевтите дистанционно да извършват процесите, което е особено важно за периода на коронавируса, казва Папазян. Той добавя, че устройствата ще предлагат лекарства, но те ще се обслужват от разстояние изцяло от магистри-фармацевти, които чрез пряка връзка с потребителя ще консултират продажбата на необходимия медикамент. Проблемът с дефицита на аптеки не може да бъде решен по сегашния модел, заради високите разходи, включително за персонал, кава Папазян.

Иновацията обаче е една роботизирана и добре синхронизирана система, която може добре да контролира целия процес. Система от високотехнологични роботи, ръководени в реално време от магистър-фармацевти, е бъдещето, уверен е той. 16 на сто от световната фармаиндустрията вече инвестира в RND.

С нас или без нас това ще стане. По- добре е наша българската компания да го направи, отколкото международна. Ние категорично искаме да запазим дългосрочните интереси за българските фармацевти, заявява Папазян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай