Законът сега брани "лошите" на пътя

Убиецът на Лора дори не ми каза "съжалявам", признава депутатката Нели Петрова

Законът сега брани "лошите" на пътя | StandartNews.com

София. В сряда пияният таксиметров шофьор Михаил Куртев, който помете спирка на бул. "Цариградско шосе" и погуби 6-годишната Елена и 27-годишната Съни, излезе от ареста срещу 1000 лв. гаранция. Освободи го наблюдаващият прокурор, който според промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) няма право да го държи зад решетките за престъпление по непредпазливост. Справедлив ли е законът? Колко трябва да "тежи" възмездието? И има ли кауза, която може да ти даде сили за живот, когато си погребал дете? "Стандарт" попита депутата от ГЕРБ Нели Петрова, майка на прегазената във Варна Лора.

- Г-жо Петрова, като майка на убито на пътя дете, как приехте освобождаването на Михаил Куртев?

- В началото много се бунтувах срещу това, но се оказа, че законът е такъв. Най-лошото е, че ние, като потърпевши, нямаме никакви права.

- Познавате ли се с майката на прегазената от таксито Станислава Асенова-Съни?

- Да. Когато, обсъждахме новите промени в Закона за движение по пътищата, й намерих телефона, чухме се и я поканих. Тя дойде. От година и половина алармираме, че законът е направен в услуга на тези, които го нарушават по някакъв начин. И исках тя да присъства и да види срещу какво се борим. Предполагам, че й е доста трудно. Самата аз 3 месеца не можех изобщо да реагирам по никакъв начин. Свързала съм се с родителите и на други деца, загинали в катастрофи, с които се надяваме взаимно да си помагаме.

- Какви предложения бихте искали да залегнат в Закона за движение по пътищата, които касаят шофьорите, сядащи пияни зад волана?

- Културата ни на шофиране е под всякаква критика. На някои от шофьорите им липсват първите 7 г. Ще настоявам и се надявам с колегите да променим нещо. Не знам Куртев дали се води за системен нарушител, защото имаме идеи за промяна в закона, които касаят системните нарушители. За мен има психологически проблем, защото този човек употребява алкохол и се качва зад волана. Дори да не осъзнава какво може да последва, да не убие някой друг, той ще убие себе си. В тази връзка имаме такива предложения - искаме бъдещите водачи да се явяват на психотестове, да им прожектират клипчета с кадри от катастрофи, за да има психологически ефект. Ако бъде хванат нарушител с алкохол, да бъде принуден да полага общественополезен труд като санитар в болница, където има пострадали от катастрофи. Нека там да види ефекта и физическата болка, която може да причини на околните или на себе си. За да пиеш алкохол и да се качиш в кола, значи нещо не ти е наред. Искаме по време на шофьорските курсове да има нощно кормуване, да има полигон.

- Знаете ли дали е обжалвана ефективната присъда на Деян Станчев, който прегази вашата дъщеричка?

- Нямам информация. Аз няма да обжалвам обаче. За мен не е важно да го вкарам 6 г. в затвора, защото няма да ми върне детето. Ефективната присъда е важна като превантивна мярка.

- Деян потърси ли ви, за да ви изкаже съболезнования?

- Не. Дори, ако не беше върнато делото, аз нямаше да знам кой е блъснал Лора. За първи път го видях в съда. Не се е обърнал да ми каже: "Съжалявам, не съм искал". Това нещастие, което ми се случи на мен, на всеки може да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай