Взе­мат про­фе­сия с уро­ци он­лайн

Ин­те­ри­ор­ни ди­зай­не­ри пра­вят 3D ма­ке­ти, ав­то­мо­бил­ни тех­ни­ци по­лу­ча­ват ин­струк­ции в не­та

Взе­мат про­фе­сия с уро­ци он­лайн | StandartNews.com
  • Ин­те­ри­ор­ни ди­зай­не­ри пра­вят 3D ма­ке­ти, ав­то­мо­бил­ни тех­ни­ци по­лу­ча­ват ин­струк­ции в не­та

Уче­ни­ци­те от про­фе­си­о­нал­ни­те гим­на­зии, ко­и­то та­зи го­ди­на тряб­ва да взе­мат та­пия, ще го нап­ра­вят с прак­ти­ка он­лайн. В ня­кои спе­ци­ал­нос­ти то­ва е въз­мож­но и се пра­ви от­пре­ди, в дру­ги - не чак тол­ко­ва, но въп­ре­ки то­ва ди­рек­то­ри­те твър­дят, че тех­ни­те въз­пи­та­ни­ци са на­пъл­но под­гот­ве­ни, за­що­то са ка­ра­ли прак­ти­ка и в пре­диш­ни го­ди­ни. На 5 юни те тряб­ва да взе­мат из­пи­та по те­о­рия, а след то­ва - и то­зи по прак­ти­ка, ка­то сро­ко­ве­те за не­го оп­ре­де­лят учи­ли­ща­та.

Ин­те­рес­но е ре­ше­ни­е­то на Со­фийс­ка­та про­фе­си­о­нал­на гим­на­зия по ту­ри­зъм, ко­я­то под­гот­вя гот­ва­чи и са­лон­ни уп­ра­ви­те­ли. Ней­ни­те уче­ни­ци по вре­ме­то на дис­тан­ци­он­но­то обу­че­ние са се гот­ви­ли по ви­де­о­ма­те­ри­а­ли. Част от тях нап­ра­ви­ли учи­те­ли­те им, а ог­ром­но ра­мо им уда­рил и клу­бът на мас­тър ше­фо­ве­те в сто­ли­ца­та. Мла­ди­те на­деж­ди в гур­ме­то нап­ра­ви­ли спе­ци­ал­ни ви­деа, по ко­и­то тех­ни­те нас­лед­ни­ци да ус­во­я­ват гот­вар­ски­те уме­ния. "Сла­ва бо­гу, във все­ки дом има кух­ня, та­ка че обу­че­ни­е­то и от раз­сто­я­ние се ока­за въз­мож­но, а се­мейс­тва­та на де­ца­та ве­ро­ят­но са най-щас­тли­ви от то­зи на­чин на обу­че­ние, за­що­то са­мо те мо­гат да опи­тат про­дук­та", раз­ка­за ди­рек­то­рът на учи­ли­ще­то Ан­то­а­не­та Джо­не­ва. Учи­те­ли­те все пак мо­гат да оце­нят из­пъл­не­ни­е­то на ку­ли­нар­ни­те вир­ту­о­зи по ви­да на яс­ти­е­то, как­то и по кон­сис­тен­ци­я­та му при раз­ряз­ва­не. Гу­ру­та­та в кух­ня­та се съ­об­ра­зи­ли и с то­ва, да не пра­вят ви­деа с пре­ка­ле­но скъ­пи про­дук­ти, ко­и­то гим­на­зис­тът ня­ма как да на­ба­ви. "Уве­ре­на съм, че ще се спра­вят на из­пи­та, ние има­ме и учеб­ни ра­бо­тил­ни­ци, и уче­бен рес­то­рант, в кой­то да го про­ве­дем, а уче­ни­ци­те ка­ра­ха прак­ти­ка там и пре­ди из­вън­ред­но­то по­ло­же­ние", по­яс­ни Джо­не­ва.

Он­лайн са учи­ли и уче­ни­ци­те от На­ци­о­нал­на­та фи­нан­со­во-сто­пан­ска и На­ци­о­нал­на­та тър­гов­ско-бан­ко­ва гим­на­зия. В НТБГ уче­ни­ци­те ра­бо­тят със за­да­ния, пос­та­ве­ни от бан­ка­та мен­тор, ко­и­то мо­же да бъдат из­пъл­не­ни вир­ту­ал­но. За спе­ци­ал­нос­тта елек­трон­на тър­го­вия пък то­ва въ­об­ще не е проб­лем, по­яс­ни ди­рек­то­рът Еми­лия Ива­но­ва. Из­пи­тът по прак­ти­ка ще бъ­де по стро­го оп­ре­де­лен гра­фик, за да не се по­лу­чи струп­ва­не на уче­ни­ци.

На­ци­о­нал­на­та фи­нан­со­во-сто­пан­ска гим­на­зия ще про­ве­де до­ри и прак­ти­чес­кия си из­пит он­лайн. "Ако в ед­но учи­ли­ще е не­об­хо­ди­ма ла­бо­ра­то­рия и тех­ни­чес­ки ус­тройс­тва, то­ва ня­ма да е въз­мож­но, но при обу­че­ни­е­то на бъ­де­щи сче­то­во­ди­те­ли не е проб­лем да пред­ста­вят он­лайн про­ек­та си", ка­за ди­рек­то­рът Мая Ге­ше­ва. Тя се при­тес­ня­ва по-ско­ро от из­пи­та, кой­то тряб­ва да по­ло­жат уче­ни­ци­те от 10 клас, ко­и­то не са има­ли въз­мож­ност за прак­ти­ка. Ако един уче­ник от дру­го учи­ли­ще ис­ка да се прех­вър­ли при тях, то той тряб­ва да дър­жи ре­ди­ца при­рав­ни­тел­ни из­пи­ти и ня­ма да има ра­вен шанс.

Бъ­де­щи­те ди­зай­не­ри съ­що ще раз­чи­тат на он­лайн обу­че­ни­е­то, ка­то по вся­ка ве­ро­ят­ност на те­зи от мо­ден ди­зайн ня­ма да се на­ло­жи да ши­ят, а са­мо да пред­ста­вят ски­ци, раз­ка­за ди­рек­тор­ка­та на Про­фе­си­о­нал­на­та гим­на­зия по ди­зайн Да­ни­е­ла Шо­шо­ва. Що се от­на­ся до спе­ци­ал­нос­ти ка­то ин­те­ри­о­рен ди­зайн, уче­ни­ци­те ня­ма­ло да имат проб­лем да пред­ста­вят 3D про­ек­ти на об­за­веж­да­не на стая, още по­ве­че, че от­дав­на ра­бо­тят с та­ки­ва про­дук­ти.

Про­фе­си­о­нал­на­та гим­на­зия "Мак­га­хан", в ко­я­то учат бъ­де­щи ав­то­мо­бил­ни тех­ни­ци, съ­що е пре­по­да­ва­ла дис­тан­ци­он­но и уче­ни­ци­те са по­лу­ча­ва­ли ин­струк­ции за от­дел­ни­те опе­ра­ции. Те са ка­ра­ли прак­ти­ки и пре­ди, още от де­се­ти клас, и част от тях са мно­го же­ла­ни от прес­тиж­ни чуж­ди фир­ми, за­я­ви ди­рек­тор­ка­та Звез­да Пе­е­ва. Спо­ред нея в че­ти­ри­те учеб­ни ра­бо­тил­ни­ци ня­ма ни­ка­къв проб­лем на ден да се из­пит­ват по шес­ти­ма уче­ни­ци и за ня­кол­ко дни да по­лу­чат та­пи­и­те си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай