Събота,

Върви ли страната в правилната посока? Повечето българи не вярват

От: Рачо Рачев -
416
Върви ли страната в правилната посока? Повечето българи не вярват
A
A
A

Проучване на „Евробарометър“, проведено сред 1020 души у нас, чиито резултати бяха огласени тази седмица, показва, че 60% от българите смятат, че не вървим в правилната посока.

На въпроса „В правилна посока ли вървим?” отрицателен отговор дават средно 52% от гражданите в Европейския съюз.

В последните две или три години ЕС и България са подложени на кризи от типа здравна криза, енергийни кризи, криза на сигурността около Украйна, а това със сигурност влияе на мненията, каза пред бТВ социологът Марчела Абрашева.

Тя добави, че в България и югоизточноевропейските страни, които членуват в Евросъюза, виждат в него упование и търсят в ЕС арбитър и надежда.

„По принцип българите сме малко по-скептични по отношение на това в каква посока се развиваме”, коментира тя.

Проучванията на Евробарометър се правят от 10 години във всички страни-членки на ЕС по една и съща методика и по едно и също време, отбеляза Марчела Абрашева.

Според нея България се приближава, дори по тези показатели, по които се отдалечаваше от останалите европейски държави, по мнението си.

На въпроса „Какви да са приоритетите на Европарламента?” 53% отговарят – здравеопазване, 51% - битка срещу бедността, 48% - помощ за икономиката и нови работни места и 7% - дигитализация.

"В третата COVID година, очевидно има криза в здравеопазването, която причинява повишаване на неравенствата и хора, изпадащи от своя начин на препитание, поради което е нужна помощ за икономиката и нови работни места, което е общото мнение както в ЕС, така и в България", коментира социоложката.

Относно ниския процент подкрепа за дигитализацията – това е различно важен приоритет за различните групи хора, обясни Марчела Абрашева.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички