Vera Su - домино от гафове

Кризата със заклещения кораб доказа защо не сме морска държава

Vera Su - домино от гафове | StandartNews.com
  • Екипажът се евакуира, решават дали да се качи български капитан
  • Кризата със заклещения кораб доказа защо не сме морска държава

 

Товарен кораб заседна в скалите на Камен бряг и изправи на нокти цялата държава. Корабокрушения не стават всеки ден, минават години без инциденти на море. Vera Su обаче извади на бял свят проблеми замитани с години. Оказа се, че готовността ни за търсене и спасяване на море, с така наречените салвидж операции, клони към нулата. Държавата не разполага с необходимата техника за действие в ситуации, когато трябва да се спасяват не само хората, но и товарът. Не е ясно и какви ще са последствията за екосистемата в Черно море в района на природния резерват Яйлата. Фактите обаче  говорят сами за себе си, а графикът - за действия и бездействия.

  • 20 септември

Кораб, плаващ от Южни, Украйна за Варна е заседнал в скалите на "Яйлата" край с. Камен бряг. Vera Su плава под флага на Панама и е построен през 1989 г. Корабът превозва 2800 т торове на гранули. Няма пострадали членове на екипажа. Няма разлив на гориво или други вещества. Сигналът за заседналия кораб е получен в 04.15 ч. сутринта. Първият коментар за инцидента е на директора на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" към ИА "Морска администрация" Румен Николов. Той смята, че неадекватното състояние на вахтените на борда може да е единствена причина за засядането.

  • 21 септември

Втори ден Vera Su остава заседнал край Камен бряг. От "Морска администрация" съобщават, че влошаването на времето не дава възможност за осъществяването на спасителна акция. Проблем са пробойните по корпуса, затова корабът не може да бъде изтеглен и акцията трябва да се планира внимателно. Водолази оглеждат корпуса.  

  • 22 септември

Няма разлив от Vera Su, съобщават от "Морска администрация". Прави се нов анализ на събраните материали от водолазния оглед. Планира се операцията по изтеглянето на кораба да се осъществи в следващите дни, когато морето се успокои. На борда на кораба има 20 тона корабно гориво.

  • 23 септември

"Към момента няма опасност от разлив на гориво и излизане на товара от трюмовете на заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera Su", съобщава шефът на спасителната дейност в "Морска администрация" Румен Николов. Той обяснява, че няма нарушаване на целостта на хамбарите, както и на цистерната за горивото. Направено е обследване на дъното за дълбочините. Подготвят плаващ кран, който да стартира операцията по претоварването на следващата сутрин. Операцията може да продължи поне 2-3 дни, ако времето не се влоши. "Плащането е организирано от корабособственика и застрахователя, България няма финансов ангажимент", подчертава Николов.

24 септември

Планът за разтоварването на Vera Su с плаващ кран и баржа се проваля. Той не е одобрен от отговорните институции - Министерството на транспорта, Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция "Черноморски регион" - Варна. В плана е било предложено част от товара да бъде изсипан в морето, защото не е опасен. От МОСВ не разрешават, понеже корабът е близо до брега, а там е и защитена зона - Яйлата. Ако времето се влоши операцията няма да може да се проведе, предупреждават експертите. Става ясно, че цялостната операция по освобождаването на плавателния съд се извършва от корабособственика и застрахователната компания на товарния кораб. "ИА "Морска администрация" е контролен орган", уточнява шефът на агенцията кап.Живко Петров. Търсят се нови варианти за осъществяването на операцията.

  • 25 септември

Все още не е започнала операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия товарен кораб. Извършено е укрепване на кораба. Спуснато е въже, което е закрепено в близките скали. При силен източен вятър обаче рискът корабът да се вреже в скалите е реален. Водолаз прави независим граждански оглед на корпуса и констатира, че има изтичане на торове. Експерти на Басейнова дирекция "Черноморски район" - Варна и Регионалната лаборатория към ИАОС извършват проверка на морската вода по този сигнал.

  • 26 септември

Транспортният министър Христо Алексиев подписва заповед, с която разпорежда на компетентните структури да започнат незабавни действия по освобождаването на Vera SU. Ангажирани са всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда. В заповедта се нарежда корабът да бъде безопасно разтоварен и да се изведе от плитчините край Яйлата, след което и плавателният съд и товарът да бъдат задържани до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.

  • 27 септември

Започва операция по разтоварване. На палубата е монтиран кран и машина за пълнене на торби с вместимост 1 тон всяка. В хода на операцията е предвидено да има и втори кран, поставен на плаваща платформа, с който ще се прехвърлят товарите на баржа и ще се извозват.

  • 28 септември

Акцията по изтеглянето на кораба започва с два влекача. Малко след началото ? тя е прекратена заради скъсано въже. На място пристига транспортният министър Христо Алексиев. Екоминистърът Асен Личев издава заповед за спиране на дейностите по претоварване на товара, защото в публичното пространство се е появило видео от предната нощ, в което се вижда как от кофата на крана изтича голямо количество тор. "Нямаме технически средства да извършим облекчаване - кранът е много голям, вятърът го духа, сваля го върху скалите. Този кран е за пристанищно разтоварване", обяснява шефът на "Морска администрация" кап.Живко Петров.  Предложеният от агенцията подход, одобрен и от МОСВ е торът да се пълни в платнени торби на борда от кран с фуния и да се пренася до баржата. Нареждането е било и да се постави платно между кораба и баржата, което първоначално не е било спазено. По-късно става ясно, че и баржата, на която е протаварен част от карбамида е заседнала. Дейността е преустановена до осигуряване на екологосъобразна технология, при която не се извършва замърсяване на водите. "В ход е екологична криза, която се управлява напълно некомпетентно и създава риск за гражданите и за биоразнообразието в района", заявява евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в Европейския парламент.

  • 29 септември

Президентът Румен Радев също коментира ситуацията с Vera Su. "Корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за сторици милиони с неясни договори и неясен резултат, ето това е което виждаме в момента", казва той.Изпълнителният директор на "Морска администрация" капитан Живко Петров е уволнен. На негово място е назначен к.п.д. Венцислав Иванов, който е ръководил структурата от 2004 до 2007 г.  Според транспортния министър трябва да се даде разумен срок на на корабособственика да го изтегли, но задължително съгласувано с екоминистерството.  Басейнова дирекция "Черноморски район" установява, че четири пъти над нормата е превишен азотът във водата в района на заседналия кораб край Камен бряг.

  • 30 септември

С въпрос към Европейската комисия евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев настоява за информация относно възможността да се окаже помощ на България за предотвратяване на опасността от екологична катастрофа.Община Каварна Елена Балтаджиева обявява частично бедствено положение. Въведен е общинският план за екстремни ситуации. Наблюдават с дронове заседналия кораб.

  • 1 октомври

Подготвена е организация за евакуация на екипажа на заседналия кораб. "Действията са превантивни, държавата трябва да има предварителен план и модел на поведение, а не да се чака последния момент", коментира транспортният министър. Алпинисти и водолази са готови да я проведат по два способа - въжена линия "тролей" и обезопасителна мрежа.

  • 2 октомври

Трюмът на Vera Su започва да се пълни с вода. Ситуацията става критична, защото товарът е разместен, а времето отново предстои да се влоши. Фейсбук прелива от коментари на морската общност у нас. Капитани и експерти прогнозират, че плавателния съд е в рискова позиция, защото скалите вероятно са навлезли в корпуса на кораба.

  • 3 октомври

Плановете за деня са, да се източи допълнително горивото от кораба, да се снемат показания на част от екипажа и да се направи ново подводно заснемане. По време на брифинг на кризисния щаб става ясно, че България е получила помощ от Европейската агенция по морска безопасност. Три баржи, на които ще се прехвърли товарът ще тръгнат от Италия и се очакват да пристигнат в Пристанище Варна .

  • 4 октомври

Екоминистър Асен Личев нарежда допълнителен мониторинг на морските води в района на Камен бряг. Той ще служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия. Транспортният министър провежда спешна среща със зам.ръководителя на мисията на Република Турция, Ерман Топчу като продължение на разговорите му с представител на турския корабособственик. Топчу информира министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев очаква да бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията.

  • 5 октомври

Сутринта се отменя акцията по претоварване на кораба заради влошените метеорологични условия. Става ясно, че моряците от екипажа на кораба се страхуват за живота си и освен това не са получили заплати.Отново се планира разтоварване на кораба, след като е укрепен допълнително с три котви. Част от членовете на екипажа трябва да бъдат разпитани, но те отказват да слязат от кораба. Разследването се води от Добричката окръжна прокуратура и под специален надзор на Апелативната прокуратура във Варна. Адвокат по морско право коментира, че ако екипажът е отговорен за инцидента е трябвало още в първия час, българските власти да се качат на кораба, да се вземат проби от екипажа за алкохол и наркотици. Според него, сега държавата ще е виновна, а корабособственикът ще минимизира своите отговорности.

  • 6 октомври

На Пристанище Варна очакват трите баржи, които трябва участват в операцията по разтоварването на заседналия кораб. Баржите се транспортират с ТИР и попадат в задръстване на границата ни с Румъния. С месец се удължава частичното бедствено положение в местността Яйлата. Времето се влошава, морето е бурно, вълнението е над 4 бала, а поривите на вятъра достигат до 10-12 метра в секунда. Спасителната операция се преустановява. Представители на салвидж компанията, която трябва да представи план за справяне с аварийната ситуация пред нашите морски институции, пристигат във Варна.В ранния следобед по искане на капитана на кораба започва евакуация на екипажа на Vera Su. Към 16 часа 9-членният екипаж е евакуиран. След напускането на екипажа, според морското право се смята, че той е изоставен и става собственост на България. На моряците се осигуряват храна и подслон. Предстои да бъдат разпитани в окръжния съд в Добрич.

  • 7 октомври

"Ние като държава сме предприели спешни мерки  да определим капитан и екипаж, за да продължат действията по безопасното разтоварване и изтегляне на кораба, което без наличието на екипаж е невъзможно", заявява транспортният министър Христо Алексиев. "Собственикът на кораба превръща нещата в един уникален театър. Ние сме направили абсолютно всичко до този момент. Много сме възпрепятствани, че ситуацията е в природен парк "Яйлата", допълва той. Надуваемите баржи от Европейската агенция за морска безопасност пристигат в Пристанище Варна. Има готовност за разтоварване на кораба, баржите ще започнат работа в началото на следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай