В Лондон ругаят Брекзит, в провинцията го възнасят

Кралството е разделено както България в зората на демокрацията, твърдят нашенци на Острова

В Лондон ругаят Брекзит, в провинцията  го възнасят | StandartNews.com

каре

Задаващият се Брекзит хвърли в смут Обединеното кралство. Ще пропадне ли сделката с ЕС, ще се удължи ли срока до развода, има ли Тереза Мей план Б и дали е възможен нов референдум, който да върне Великобритания обратно в европейската общност ? Всички тези въпроси чакат своите отговори. С най-голямо напрежение обаче 
гледат на Брекзит близо 3.5 млн. европейски граждани, които живеят в момента в кралството. Те ще трябва да кандидатстват за т. нар.  статут на "уседналост", за да продължат да работят или получават социални помощи, когато Лондон излезе от общността. 
Това важи и за солидната българска общност, която живее в кралството. 
Какви са надеждите и страховете на нашите сънародници отвъд Ламанша ?
"Стандарт" потърси за коментар Бойко Боев, който от 12 години живее и работи във Великобритания и е създател на Лондонската българска асоциация и сайта bulgairansinlondon.com. 
-

"Новата процедура за получаване на статут на уседналост стресира много българи, особено тези, които са по-отскоро. За мен лично това е поредното изпитание, през което човек, живеещ на ново място трябва да премине. Например, до 2013 г. всички българи във Великобритания трябваше да минаваме през куп процедури, за да получим разрешение за работа. След това нещата се опростиха, но сега махалото се люшна в обратната посока", разсъждава Боев. Според него голямото притеснение на хората е, че не е ясно какво ще се случи като цяло след раздялата на кралството с Европейския съюз.
Какво ще стане след първия ден, след първия месец, от чисто житейска гледна точка като цени, стоки и условия за труд. 
И това е нещо, което вълнува не само българите, то вълнува всички хора. 
“Работя в компания, която изисква да пътувам из Англия. Моите впечатления са следните: колегите ми в никой офис не обсъждат Брекзит, въпреки че това е най-важният политически въпрос в страната в момента. Като българин, който е участвал в протести през 90-те години, това “мълчание” на работното място ми е странно. Но във Великобритания хората избягват да говорят за политика на работните си места, тъй като не желаят да се конфронтират. Знам, че някои колеги споделят коментари за Брекзит само ако знаят че правят това пред някой който мисли като тях", разяснява Боев.
Все пак повечето нашенци на Острова смятат, че 
ЕС дава много, убеден е той . 
В същото време доста британци са на мнение, че ЕС повече взема, отколкото дава. 
"Ако трябваше българите да участват в един съюз, където имат усещането, че дават повече, отколкото вземат, аз смятам, че щеше има протести. Тук протести няма. Имаше вот и хората изразиха мнението си на него. Другото, което
вълнува британците е независимостта при определяне на външната и вътрешната политика", продължава да разсъждава Бойко. 
Той и приятелите му забелязали, че за по-възрастните им съседи на Острова е странно и недопустимо, че европейски съдилища могат да отменят решения на британски съдилища или европейски органи да определят външната политика на Великобритания. 
Брекзит напомня на българите в кралството за родината и поради разликата между столицата и страната. В зората на демокрацията София и големите градове бяха десни, за разлика от малките селища. 
Сега тук мнозинството лондончани са за оставане в ЕС, но мнозинството извън Лондон са за напускане. 
С други думи, Лондон не е Англия, както София не е България. 
Нещо повече, разнобоят между съставните части на кралството също е тотален.
В Англия и Уелс мнозинството избра на референдума напускане на ЕС, а в Шотландия и Северна Ирландия се случи обратното.
"Нещо, което ми прави впечатление, че остава незабелязано от българските коментатори за Брекзит са британските класи. Техните представителит мислят по коренно различен начин за Брекзит. В Лондон през есента имаше голям протест в подкрепа на втори референдум. Повечето хора бяха от средната класа, а по-ниските класи подкрепят излизането от ЕС.  Последните живеят повече с усещането, че нещо са загубили и не им е приятно да мислят как
държавата им подкрепя някой друг", обяснява Боев. 
По-заможните британци, особено тези в Лондон, искат да останат в ЕС, защото участват в международен бизнес. По-бедните им съграждани пък не виждат полза от съюза и смятат, че само губят, защото тяхната държава се грижи за мигранти и налива пари в общата каса на ЕС.  
"Дали това е правилно или не, това е вече друг въпрос, но това са нещата, които чувам от разговорите", уточнява Боев.
Признава, че когато пътува с такси до офисите на клиентите си, обича да си говоря с шофьорите. Много от тях са имигранти, които не са от ЕС, а от други места по света и за тях установяването им в Англия е по-трудно от това на гражданите на ЕС, тъй като не се ползват с техните права. 
"Забелязах, че много таксиметрови шофьори имигранти са за Брекзит, тъй като ЕС дава предимства на имигрантите. Навремето в България имаше привилегии за деца на активни борци и хората не бяха доволни. Емоциите са сходни, макар че тук няма активни борци, а хора, които упражняват своите права. Емоциите са разбираеми в случая", категоричен е Боев.
Според него е интересно и поведението на политиците. Повечето от тях предпочитат да са лоялни към своите избиратели от районите, отколкото към партийните си шефове. 
"Ако не го правят, няма да имат шанс на следващите избори. А те май чукат на вратата", обяснява Боев. 
Иначе засега той не вижда нещо различно по улиците и магазините. "Няма опашки от хора, които се запасяват, както си спомням от 90-те години в България ", връща лентата наза българинът, опровергавайки публикации в лондонски таблоиди, че местните са хукнали да купуват стоки от ЕС, защото се боят, че те рязко ще поскъпнат след Брекзит. 
Проблемът обаче е, че хората не знаят как да си правят планове за бъдеще. Нашенците на Острова засега са спокойни, защото правителство на Тереза Мей е дало гаранции за гражданите на ЕС, че и след Брекзит ще могат да останат да живеят там. Ако има избори и ново правителство, обаче нещата могат да се променят. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай