Каменният дядо Добри  ще седи със свещ  

Ученици от гимназията в Кунино ще изсекат образа на светеца от Байлово 

Каменният дядо Добри  ще седи със свещ   | StandartNews.com

"Пазете си душите, дяволът вече живее в хората, приказва чрез тях мазно, за да може да привлече душите. Пазете се! Няма ли вяра – сте загубени". Това безценно послание към всички българи да полагат грижи за душите си чрез покаяние и молитва е на дядо Добри. Повечето виждаха в него светец, други - божи човек, трети - аскет, четвърти - отшелник, пети - мъдрец. Истината е, че с делото си той биеше камбаната за обществена бдителност, будеше морала и съвестта на всеки. Месеци след кончината на светеца от Байлово "Сдружение Азбукари" и съмишленици продължават работа по своята кауза – да се изгради монумент на дядо Добри, който да стане първият паметник на доброто в България. Идеята е на Цвета Кирилова, председател на "Сдружение Азбукари", и Борислав Радославов - журналист и автор на книгата "Дядо Добри – Светецът от Байлово". Инициаторите имат желание паметникът на доброто да се намира около храма "Св. Александър Невски" в София, на който дядо Добри беше най-големият дарител.

-------------
Беловлас старец, облечен в шаячни потури, с власеница, седи в преддверието на храма. Държи свещичка в ръката, а в погледа му има светлина и необичайна за днешния ден доброта. Така помнят дядо Добри всички, които някога са влизали в храм - паметника "Александър Невски". Така са го видели и скулпторът Красимир Митов, преподавател в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино и учениците му, които ще изработят паметника на добрия старец. 
"Направиха няколко проекти на макети от гипс. Първо в цял ръст, после направиха само главата. След което всички се спряхме на образа на дядо Добри в седнало положение, със свещичка в ръката, по подобие на една негова много хубава снимка", разказа Цвета Кирилова. Учениците ще изградят паметника му, тъй като той много е обичал децата. 
"Село или град без училище и църква - отпиши ги!", казвал приживе дядо Добри. 
В направата на паметника ще се включи и дванадесетокласникът Иван Симеонов, който вече има опит като автор на монумент на опълченците, загинали при Тревненския проход.
Младежът дари творбата си на град Плачковци. 
"Гимназията по каменообработване в Кунино е единствена по рода си на Балканите. В нея учат много талантливи деца, които усвояват занаят, който е част от нашия поминък. Трябва да  положим усилия да съхраним бъдещето на тази гимназия. И ако успеем да съберем повече от планираните пари за създаването на паметника, бихме искали да ги инвестираме в обновяването на материалната база на училището", споделя Цвета Кирилова. Очакванията на организаторите  са 

за паметника да са нужни около 30 000 лева, а до момента са събрани 8890 лв.
 
Разчитат и на дарители от чужбина. 
"В момента търсим подкрепа и от бизнеса, защото досега даренията идваха само от частни дарители. Наскоро голяма компания закупи 80 книги. Знаете, че от всяка продадена от нас книга 4 лева отиват за каузата", казва Кирилова. 
На 27 декември сдружение "Азбукари" и съмишленици организират благотворителна вечеря с подкрепата на шеф Борис Петров, който лично ги е поканил в ресторанта си "Secret  by Chef Petrov - Sofia". Кувертът е на стойност 100 лв. Топ готвачът ще предложи 12-степенно меню, което ще включва само храни, свързани с българската история. "Иска да направи една дисекция на историческите пластове на развитието на храненето на българите през вековете. Интересна идея, вдъхновена от него. Очакваме да събере около 50 човека, до момента 28 са заявили участие", обясни Кирилова. Тя се надява да намерят още съмишленици,защото всички средства, събрани от кувертите на тази благотворителна вечеря, ще бъдат отделени за паметника на дядо Добри.
Сдружение Азбукари“ започна и поредица от открити уроци с деца „Часът на Доброто“. 
Първата беседа, заедно с фотоизложба на дядо Добри, се проведе в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино на 21 ноември – Деня на християнското семейство. Водещ на първия открит урок е бил Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ и единственият журналист, когото светият старец допусна много близо до себе си в продължение на 5 години. Децата са се включили в беседата и са разказали каква е тяхната представа за доброто, 

какво добро са направили през живота си 

и какво още биха искали да направят. Представители на Клуба на фоторепортера в София са организирали в училището фотоизложбата „Дядо Добри – възхваляван, но и обругаван“. Селекцията от над 35 фотоси представя снимки на светия старец, правени от фоторепортери за българската преса
Идеята на "Азбукари" е да се провеждат такива часове и в други  училища, правят опити да влязат и в университетите. 
Сдружение „Азбукари“ организира за трети път и национален конкурс за рисунки за деца както в България, така и в чужбина. В конкурса могат да се включат всички ученици от I до XII клас, също така деца от школи, клубове, читалища в България и извън страната. Срокът за изпращане на картините е до 31 януари 2019 г.
Специално жури ще оценява рисунките. Тези, които получат най-много гласове ще бъдат избрани за финалисти. Отличените ще получат награди на специална церемония.
"Продължаваме заветното дело на символа на доброто с име Добре Добрев и ще напредваме в стъпките по този чисто български, силно духовен и верен според компаса на човеколюбието път към възраждане на българското училище, категорична е Цвета Кирилова.

 

-------------
Три са начините за дарения:

➡️ https://helpkarma.com/campaign/monument-diado-dobri-144
??Общонародна инициатива за изграждане на "Монумент Дядо Добри - първият паметник на Доброто в България"?

➡️Банкова сметка: BG38FINV91501017186935, 
Първа инвестиционна банка, BIC: FINVBGSF
Основание за дарение: "Монумент Дядо Добри - първият паметник на Доброто в България"

➡️ 4 лева от всяка книга „Дядо Добри – светецът от Байлово“, избрана от сайта на „Сдружение Азбукари“, също отиват на общата сметка за паметника на дядо Добри. Книгата може да поръчате на адрес: 
www.azbukari.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай