"Умна" помпа имитира панкреаса

Сама дозира инсулина, боцването е веднъж на 4 дни

"Умна" помпа имитира панкреаса | StandartNews.com

Науката се развива, а заедно с нея и начините, по които могат да ни лекуват. Едно от най-добрите постижения в контрола на диабет тип 2 е инсулиновата помпа. Как точно работи и кои са другите съвременни методи за борба със заболяването, разказа пред "Стандарт" доц. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология във ВМА.

Инсулиновата помпа е методът, който дава по-добър контрол над болестта на пациентите, категорична е доц. Ивона Даскалова. Устройството се състои от резервоар с инсулин, игла и контролен механизъм. Резервоарът се сменя на 4 дни и затова човек се боде само веднъж за този период. Помпата имитира функцията на панкреаса, обяснява доц. Даскалова. Тя се пълни с бързодействащ аналогов инсулин и се настройва от лекар за всеки пациент. Устройството е особено подходящо за хора с ненормиран работен ден като лекарите, казва доц. Даскалова. Причината е, че при инжекция човек трябва да яде веднага, а това невинаги е възможно. С помпата човек поддържа постоянен базален режим съобразен с теглото, храненето и активността му. Тя се настройва на базов режим, а при всяко хранене пациентът подава инсулина, който ще му е нужен.

Дозата се определя автоматично

от помпата, на базата на въглехидратите, които човек е подал, че ще изяде. Преди това тя е програмирана за 1 грам въглехидрати колко инсулин е нужен за този човек. Помпата може да се слага и на спортен режим, ако човек живее активно, добавя доц. Даскалова. За съжаление хората, които могат да си я позволят у нас, са много малко, защото тя не се плаща от касата. В същото време се реимбурсира в страни като Словения, Сърбия и Македония, казва доц. Даскалова.
Науката помогна в лечението на диабета и при лекарствата. Една от новите терапии, които прилагат специалистите, е инкретиновата. Тя помага на диабетиците да редуцират теглото си. Терапията представлява

хормон под формата на инжекция

и се използва при хората със затлъстяване. Може да се слага един или два пъти дневно, а сега има форма, която се прилага веднъж седмично, казва доц. Даскалова. Този хормон се съчетава с метформин, инсулин и други медикаменти.
Напредък има и при развитието на инсулина. На пазара вече се появи инхалаторна форма на инсулин. Той се вдишва преди хранене и покрива добре хипергликемиите, казва доц. Даскалова. Но тази форма е 7 пъти по-скъпа от инжекционната и едва ли ще бъде достъпна за българските диабетици.
В света продължават да се правят опити и за трансплантация на панкреас. До 2002 г. учените бяха много ентусиазирани, но се оказа, че

тежката имуносупресивна терапия води до проблеми

казва доц. Даскалова. Сега подобни трансплантации се правят само при пациенти, където се налага трансплантация на бъбрек. След това те спират дори инсулиновата терапия. Друг вид трансплантация, върху който се работи, е присаждането на клетки. При тях интравенозно се слагат преработени панкреасни бета-клетки, но засега успехът е около 50%, казва доц. Даскалова. Работи се и върху присаждането на обработени бета-клетки от специална порода прасенца, но методът се използва ограничено засега.

Коремчето е опасно

Висцералното затлъстяване, което представлява натрупване на мазнини в коремната област, е тясно свързано с появата на диабет тип 2. Тази болест е характерна най-вече за хората над 40 г. Ако човек има наднормено тегло обаче, тя вече се появява и по-рано - среща се при хора на 30 г., казва доц. Ивона Даскалова. Отпадналостта, честото уриниране, засиленият апетит и сърбежът по окосмените части са сред основните симптоми на заболяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай