Цветлин Йовчев: За България идват тежки времена

Необходими са силни дипломация и външна политика, казва експертът по сигурността

Цветлин Йовчев: За България идват тежки времена | StandartNews.com

България я очаква напрежение и за жалост аз не съм оптимист. В такава ситуация с изключително голяма динамика в геополитическите процеси е необходима изключително силна дипломация, изключително добра външна политика. Това казва Цветлин Йовчев, бивш заместник-министър председател, бивш министър на вътрешните работи, бивш председател на ДАНС, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”.

Той прогнозира, че "вероятно ще имаме нестабилна политическа конфигурация в парламента, която няма да излъчи правителство със силна политическа подкрепа, което да може да направи реформи и да осъществи лидерство в управлението на кризата. И това ще бъде най-сериозният риск. Вторият риск е, че липсата на ясна политическа подкрепа  ще доведе до половинчати решения и по отношение на външнополитическия курс на страната и позициите, които тя заема. Това нещо може да породи рискове от  неспособността да се възползваме от възможностите, които ни се предоставят, а в този момент, ако не използваме дадена възможност, то това нещо води до съществена загуба на способности за бъдеще.

Бившияш шеф на ДАНС предупреждава да бъдем особено внимателни с инициативата "Три морета", чиято "цел е насочена към създаване на зона, политико-икономическа, която да се противопостави на руското и на китайското влияние в региона".

На въпроса как ще се отразят санкционните режими към руските енергийни проекти, Цветлин Йовчев отговаря: "Това, което поне към момента са индикациите, които идват от САЩ и показват, че ще има твърда позиция по отношение на руските енергийни проекти и вероятно това по един или друг начин ще се отрази на всички държави, които са включени в тях. Към този момент като че ли специално нашата част от проекта за газифициране на Европа по това направление остава встрани от радара. И като цяло за България трябва да кажем, че е извън геополитическия радар на САЩ в момента. Ние много рядко се появяваме по-скоро като част от пейзажа, отколкото да сме страна, която по някакъв начин активно би могла да има отношение към американските интереси. Трудно е към момента да кажем, дали това е добро или лошо. В някои от случаите сме били свидетели на това, че такива държави остават извън, в периферията и не могат да се възползват от възможностите, които се отварят пред останалите, но от друга страна пък и някой път не е много добре да си в центъра на водовъртежа. Трудно е към момента да се прецени, как ще се развият процесите и по отношение на Турция, по отношение на Европа, а също така и на Западните Балкани.".

Много сме малки, може би заради това, казва експертът в отговор на въпроса с какво да си обясним факта, че Меркел не можа да се пребори за „Северен поток“ 2, но ние успяхме някак си да прокараме „Турския поток“. И допълва: "И то нека все пак да изчакаме да завърши докрай, той все още не е завършил проектът. Ако не успеем да го завършим напълно, с пълния капацитет, той няма да е нещо, с което може да се похвалим силно. Ако успее да се завърши с пълния си капацитет, поне ще е известна компенсация за това, че загубихме възможността да направим „Южен поток“. Но именно това е причината, според мен – много сме малки и за прекалено малки неща става въпрос тук, за да е толкова остър отпорът и за да е толкова остро противопоставянето.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай