Трудът ни е недооценен

Трудът ни е недооценен | StandartNews.com

Пациентите да искат промени, а не да обвиняват лекарите

Трябва да се обособят специализирани аортни центрове, казва д-р Зоран Станков

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събира предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com. Всички номинации пращайте на електронния адрес: [email protected]. Крайният срок е 15 август. Очакваме ги!

- Д-р Станков, защо избрахте да учите медицина?

- Да уча медицина беше детската ми мечта. От 5-годишна възраст исках да стана лекар. Тогава не знаех точно каква специалност желая да практикувам. Когато бях 3-ти курс в университета, разбрах, че кардиологията е моята специалност. Започнах да ходя на кръжоци при проф. Търновска за да се запозная с материята. След като завърших МУ-София, работих 9 месеца като доброволен сътрудник в Токуда болница в екипа на доц. Иво Петров. След това ме назначиха като ординатор и през 2010 г. започнах своята специализация по кардиология.

- Какво Ви накара да се ориентирате към специалността, която сте завършили?

- В кардиологията ме привлече бързото темпо, с което се развива специалността. Инвазивната кардиология има бърз, моментален ефект, което носи изключителен заряд за лекаря. Ние виждаме моментално ефекта от лечението, виждаме как болката изчезва. Кардиологията се занимава с проблемите и заболяванията на сърцето, един от най-важните органи в човешкото тяло. Като инвазивен кардиолог имам възможността да лекувам артериите, които захранват сърцето с кръв. Специализацията, която следвам в момента - ангиология, ще ми даде възможността да работя и периферни артерии. Ще мога да прилагам инвазивни методи за лечение на всички сърдечно-съдови заболявания.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Хипократовата клетва е основна опора за медицината и лекаря. Всички точки, без изключения, трябва да се спазват. Хипократовата клетва ни напомня, че не сме само лекари, ние сме и хора.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Най-важно е да запазя живота на пациента и да му помогна. След това мисля за това какво ми е коствало да окажа тази помощ.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Здравната система в България е в реформа. Надявам се тя да бъде завършена в най-скоро време и да допринесе за качествената и достъпна медицина за пациентите, а и за нас медиците.

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Аз ще остана в България, причината е много проста - работя точно това, което винаги съм искал. Работя и съм част от един прекрасен екип, в какъвто винаги съм си представял, че ще попадна. Имам за пример едни от най-добрите специалисти в България, а може би и в Европа. В "Сити Клиник" правим медицина на световно ниво, разполагаме с нужната апаратура, нужния екип и непрестанно трупаме знания и опит, за да предлагаме на пациента качествена и съвременна медицинска услуга.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Трудният старт в кариерата е сериозна пречка за завършващите медицина в България. Това е и основната причина много колеги да търсят реализация извън страната. Трудът на младите лекари у нас е недооценен.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- Най-важнота промяна, която пожелавам за пациентите, е възможността всеки един човек, независимо от социалното му положение, възрастта му, пола и т.н. да получава адекватно медицинско лечение, което да покрива световните медицински стандарти. Една конкретна промяна, чиято необходимост е видимо осезаема за мен, като инвазивен кардиолог, е финансирането на лечението на дисекация на аортата и обособяването на специализирани аортни центрове. Алтернативите при това спешно състояние са три. Първият вариант е ендоваскуларно лечение, което не се покрива от здравната каса и налага заплащане на немалка сума от страна на пациента. Вторият е медикаментозно, което според клинични проучвания не дава достатъчно добри резултати. Третият вариант за оперативно лечение се прилага в изключително редки случаи, заради високия риск за живота на пациента. Това заболяване засяга предимно хора на възраст между 20 и 40 години. Когато бива лекувано ендоваскуларно, възстановяването е изключително бързо и резултатно.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Да ги направят!

- А на пациентите?

- Да изискат промените! Да не обвиняват лекарите за лошата здравна система. Пациентите имат правото да получават достъп до качествено здравеопазване. Всички ние като граждани следва да изискаме политика на държавно ниво, която да ни осигури достъп до лечение.

Д-р Зоран Станков е на 33 години, завършил е медицина в МУ-София през 2007 г. със среден семестриален успех 4.5 и мн. добър 5 от държавните изпити. Специализирал е кардиология и инвазивна кардиология в МБАЛ "Токуда" и "Александровска". От декември 2012 г. работи в УМБАЛ "Сити Клиник". От 2015 г. е специализант по ангиология. Д-р Станков е съавтор в учебника по кардиология на проф. Младен Григоров, публикуван през 2015 г., има две статии международни списания и две в български, както и публикация в списание с IF коефициент над 2. Участвал е с лекции и представяния в над 25 научни форуми в страната и чужбина, като има награди на някои от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай