Търговци манипулират купувачите

Всяка стока от ЕС е с гаранция от две години, казва Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център

Търговци манипулират купувачите | StandartNews.com

В интернет има целогодишни намаления

Всяка стока от ЕС е с гаранция от две години, казва Соня Спасова, директор на Европейски потребителски център в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Соня Спасова е директор на Европейски потребителски център в България от 2019-та г. Тя се занимава с решаване на потребителски спорове повече от 8 години. ЕПЦ функционира към КЗП. ЕПЦ България е част от Мрежата на Европейските потребителски центрове (ECC-Net). Задачата му е да предоставя информация на потребителите и да им оказва безплатна помощ и съдействие при разрешаване на трансгранични спорове с търговци от друга страна в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство.

- Г-жо Спасова, в разгара сме на месеца на Черния петък, отвсякъде ни атакуват с примамливи оферти. За какво да внимаваме?

- На първо място трябва да сме сигурни дали примамливите оферти са нашите или можем да реализираме по-изгодни сделки.

Добре е да внимаваме когато например, в интернет се появи реклама за магазин, който никога не сме виждали. Или не сме попадали на приятели, които са пазарували от него. В този онлайн магазин има разнообразно количество от дрехи, обувки  и всякакъв друг вид стоки. Те са много намалени, предлагат се в различни цветове и размери, но не съществува възможност за връзка  между търговеца и клиента. 

А според законодателството на ЕС всички онлайн търговци трябва да предоставят информация на своя сайт - кои са те, коя е фирмата им, адресът им и т. н.

- Какви рискове крие пазаруването в този период от годината?

- Периодът е свързан с емоции за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. С подаръците, които искаме да купим за нашите близки. Добре ще е наистина да мислим два пъти преди да натиснем бутона "Купи" или "Плати". За да сме сигурни, че сделката ни е полезна.

- А какво трябва да знаем за онлайн покупките? Винаги ли има опция за връщане?

- В законодателството е предвидено срок от 14 дни от датата на доставка за почти всички стоки, които са закупени онлайн. Когато ги получим може да ги видим и да ги пробваме. Например, една блуза или чифт обувки - да преценим дали са ни удобни.Но не трябва да излизаме с тях навън. Ако по една или друга причина не се харесаме, можем да ги върнем. Важно е да имаме на предвид следното: освен, че не трябва да са използвани стоките, ние трябва да уведомим търговеца за това наше желание, както и да разберем от него за начина, по който можем да ги дадем обратно.

В ЕПЦ получаваме жалби от хора, които са закупили стоки от склад в България.Но след проверка се оказва, че магазинът е хърватски, словенски, румънски и на своя сайт търговецът е написал, че стоката може да бъде върната в съоветните държави, което оскъпява куриерските разходи.

Има закупени онлайн стоки, които не подлежат на връщане - това са храни, напитки и бельо. Стоки или продукти, които са направени специално за вас, също не можете да върнете. Например, тениска или чаща, на която е изписано името Ви.

- Как можем да рекламираме дефектни продукти?

- Всяка стока в ЕС има гаранция от две години от датата на покупкатаВ. Можем да поискаме ремонт на дефектирала стока, замяна или възстановяване на заплатена за даден продукт сума.Търговецат решава как да изпълни рекламацията. Ако той не ни съдейства, но е регистран в страна от ЕС или Исландия, Норвегия и Обединеното кралство, тогава потребителите могат да се обърнат към нас.

- Какво да правим, ако ни поискат авансово плащане?

- Това не е незаконно. Въпросът е да сме сигурни, че търговецът е коректен и ще ни достави стоката.

- Как може да отменим плащане в кредитната карта?

- Това е т.нар. процедура за оспорване на плащането. Ние обикновено съветваме потребителите да се обърнат към своята банка, когато са платили дадена стока, но търговецът в рамките на няколко месеца не им я доставя.

В подобни ситуации т.нар. оспорване на плащането е единственият вариант да се възстанови сумата.

- Кои са т.нар. "тъмни модели" при пазаруване от дистанция?

- Търговците използват различни тактики.Много често например, сте виждали надписите: "Този продукт е почти изчерпан", "Още двама човека купуват тази стока в момента", "Остават последни три бройки"...

Това са манипулативни маркетингови стратегии за въздействие. Известни са като "тъмни модели" и целта им е да накарат потребителите да направят бърза покупка. Важно е да не се поддаваме на подобни психологически въздействия.

Смятам, че в интернет могат да се видят отстъпки и намаления през цялата година, не само в периода около Черния петък. Да не забравяме, че предстоят предновогодишните намаления, след това януарските.

Всичко е въпрос на проучване и следене на цените на определена стока, която искаме да си закупим.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай