Сурва се мести в селото на Чудомир

Кукери от цяла България се събират в Турия на 26 март

Сурва се мести в селото на Чудомир | StandartNews.com
  • „Голите старци“ шестват на Заговезни
  • Кукери от цяла България се събират в Турия на 26 март

 

Павелбанското село Турия, родно място на големия писател, хуморист и художник Чудомир, този месец ще бъде столица на маскарадните игри на кукерите от цяла България, наричани в региона „голите старци“.

Очаква се там да се стекат и много посетители, които в последните години нямаха възможност да се насладят на голям кукерски карнавал.  Международният фестивал „Сурва“ в Перник, където традиционно си дават среща стотици „гонители на злите сили“ от страната и чужбина, за съжаление не се състоя през последните три години. Този и миналия януари причината за отлагането му беше пандемията от коронавирус. В началото на 2020 г. пък маскарадът не се проведе заради водната криза в Перник и опасността от разпространение на епидемии.

За съжаление и тази година, веднага след като пандемията от ковид у нас започна да отстъпва, а мерките бяха отслабени, светът бе сполетян от ново тежко изпитание -войната в Украйна и последиците от нея.

В Турия и Павел Баня обаче са решили да спазят традицията и да проведат Чудомировите празници от 21-и до 26-и март.  Кулминацията им ще е в събота на 26-и март, когато в селото на Чудомир ще се състои националният фестивал „Старци в Турия“.

Карнавалът води началото си още от 1960 г., а преди малко повече от десетилетие е възстановен да се провежда ежегодишно.

 Идват бабугери и арапи

Тази година в китното село отново ще дойдат кукери от цялата страна – бабугерите от Симитли, арапите от Шумен, ще има групи от Силистра, Елхово, Ямбол, Стралджа, както и сурвакари от пернишко. Местните кукери, които имат състави в 12 населени места в павелбанско пък се наричат „старци“. Специално в Турия и в Павел Баня им казват  „голи старци“. Причината е, че независимо от температурата, те играят голи, само по елече. Особено атрактивни са костюмите им и специално техният „сурат“, който на върха завършва с кукла. Навремето е завършвал с кръст с чемшир. Такъв се вижда на най-старата запазена снимка на местните кукери от 1934 г.

Селището построено като за карнавал

Преди да се съберат на фестивала в Турия, тази събота на Сирни Заговезни, кукерите от региона ще играят в собствените си населени места. Такава е местната традиция. След това ще се изявят и на карнавала на 26-и март в Чудомировото село. Те обаче няма да влизат в класирането, ще раздадем награди само на гостуващите, обясниха от община Павел Баня.Самото село Турия е така изградено още от 60-те и 70-те години, че все едно е направено специално за фестивал, отбелязват от общината. Центърът е в дъното, където има 3-4 тераси по брега на река Турийска, на които остават зрителите.  Накрая се завършва с мъжко хоро в реката.

Още са живи чешитите от разказите на хумориста

В Турия  все още може да срещнете такива чешити като от разказите на Чудомир.

Те са още живи , хуморът на българина е там, разказват хора от региона.

Самото село Турия  е най-старото селище на територията на община Павел Баня. Историята му е много дълга, опожарявано е няколко пъти, местило е своето местоположение. След като са запалили Стара Загора в Руско-турската освободителна война е започнал „Бегът“. Така са наричали хората масовото бягство на населението от Подбалкана  през Стара планина в Северна България. Тогава село Турия  е било последно запалено.

Когато след войната турийци  се завърнали в селото, те са го заварили опожарено. Една част от тях са останали и започнали да го изграждат наново, а други са се заселили в изоставените турски къщи на село Лъджакьой , сегашна Павел Баня. Там са пренесени и традициите на турийци , които се разпространяват и в околните села. Впоследствие Павел Баня става известно курортно селище, а сега е и общински център.

В Турия  пък на 25 март 1890 г. пък се ражда големият писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Той самият казва за родното си село, че Турия  е като Велико Търново, обаче по-хубаво.

Минерални извори и рози привличат туристите

Кукерският фестивал с Турия може да се съчетае с пълноценна спа почивка в Павел Баня, както и с посещение на някои от любопитните забележителности в района.

Курортното градче е известно с лековитата си минерална вода. В региона има луксозни хотели с общо 1600 легла, както и китни къщи за гости. От общината са възстановили и градския плаж.На 16 километра от общинския център се намира и етнографският комплекс „Дамасцена“, посветен на розите и розовото масло, чието производство има големи традиции в региона.

Павел Баня е центърът на Розовата долина. В общината има над 15 розоварни. Тук традиционно се прави и празник на розите, на който също шестват кукери.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай