Неделя,

Сурва се мести в селото на Чудомир

От: Валери Роев -
283
Сурва се мести в селото на Чудомир
A
A
A
  • „Голите старци“ шестват на Заговезни
  • Кукери от цяла България се събират в Турия на 26 март

 

Павелбанското село Турия, родно място на големия писател, хуморист и художник Чудомир, този месец ще бъде столица на маскарадните игри на кукерите от цяла България, наричани в региона „голите старци“.

Очаква се там да се стекат и много посетители, които в последните години нямаха възможност да се насладят на голям кукерски карнавал.  Международният фестивал „Сурва“ в Перник, където традиционно си дават среща стотици „гонители на злите сили“ от страната и чужбина, за съжаление не се състоя през последните три години. Този и миналия януари причината за отлагането му беше пандемията от коронавирус. В началото на 2020 г. пък маскарадът не се проведе заради водната криза в Перник и опасността от разпространение на епидемии.

За съжаление и тази година, веднага след като пандемията от ковид у нас започна да отстъпва, а мерките бяха отслабени, светът бе сполетян от ново тежко изпитание -войната в Украйна и последиците от нея.

В Турия и Павел Баня обаче са решили да спазят традицията и да проведат Чудомировите празници от 21-и до 26-и март.  Кулминацията им ще е в събота на 26-и март, когато в селото на Чудомир ще се състои националният фестивал „Старци в Турия“.

Карнавалът води началото си още от 1960 г., а преди малко повече от десетилетие е възстановен да се провежда ежегодишно.

 Идват бабугери и арапи

Тази година в китното село отново ще дойдат кукери от цялата страна – бабугерите от Симитли, арапите от Шумен, ще има групи от Силистра, Елхово, Ямбол, Стралджа, както и сурвакари от пернишко. Местните кукери, които имат състави в 12 населени места в павелбанско пък се наричат „старци“. Специално в Турия и в Павел Баня им казват  „голи старци“. Причината е, че независимо от температурата, те играят голи, само по елече. Особено атрактивни са костюмите им и специално техният „сурат“, който на върха завършва с кукла. Навремето е завършвал с кръст с чемшир. Такъв се вижда на най-старата запазена снимка на местните кукери от 1934 г.

Селището построено като за карнавал

Преди да се съберат на фестивала в Турия, тази събота на Сирни Заговезни, кукерите от региона ще играят в собствените си населени места. Такава е местната традиция. След това ще се изявят и на карнавала на 26-и март в Чудомировото село. Те обаче няма да влизат в класирането, ще раздадем награди само на гостуващите, обясниха от община Павел Баня.Самото село Турия е така изградено още от 60-те и 70-те години, че все едно е направено специално за фестивал, отбелязват от общината. Центърът е в дъното, където има 3-4 тераси по брега на река Турийска, на които остават зрителите.  Накрая се завършва с мъжко хоро в реката.

Още са живи чешитите от разказите на хумориста

В Турия  все още може да срещнете такива чешити като от разказите на Чудомир.

Те са още живи , хуморът на българина е там, разказват хора от региона.

Самото село Турия  е най-старото селище на територията на община Павел Баня. Историята му е много дълга, опожарявано е няколко пъти, местило е своето местоположение. След като са запалили Стара Загора в Руско-турската освободителна война е започнал „Бегът“. Така са наричали хората масовото бягство на населението от Подбалкана  през Стара планина в Северна България. Тогава село Турия  е било последно запалено.

Когато след войната турийци  се завърнали в селото, те са го заварили опожарено. Една част от тях са останали и започнали да го изграждат наново, а други са се заселили в изоставените турски къщи на село Лъджакьой , сегашна Павел Баня. Там са пренесени и традициите на турийци , които се разпространяват и в околните села. Впоследствие Павел Баня става известно курортно селище, а сега е и общински център.

В Турия  пък на 25 март 1890 г. пък се ражда големият писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Той самият казва за родното си село, че Турия  е като Велико Търново, обаче по-хубаво.

Минерални извори и рози привличат туристите

Кукерският фестивал с Турия може да се съчетае с пълноценна спа почивка в Павел Баня, както и с посещение на някои от любопитните забележителности в района.

Курортното градче е известно с лековитата си минерална вода. В региона има луксозни хотели с общо 1600 легла, както и китни къщи за гости. От общината са възстановили и градския плаж.На 16 километра от общинския център се намира и етнографският комплекс „Дамасцена“, посветен на розите и розовото масло, чието производство има големи традиции в региона.

Павел Баня е центърът на Розовата долина. В общината има над 15 розоварни. Тук традиционно се прави и празник на розите, на който също шестват кукери.  


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички