София става световна столица на самбото

София става световна столица на самбото | StandartNews.com

Много скоро този спорт може да бъде включен в олимпиадата

Благодаря лично на премиера за отпуснатите 150 хиляди помощ, казва Румен Стоилов

- Г-н Стоилов, Министерски съвет отпусна на последното си заседание допълнителни 150 хил. лева към бюджета на спортно министерство. Парите са за провеждането на Световното първенство по самбо в София. Какво означава тази помощ за България, за българския спорт и за самбото?

- Нека първо да отбележим, че до Световното първенство по самбо остават броени дни. Откриването е на 11 ноември. Тук е мястото да благодаря лично на премиера Бойко Борисов. Без да искам да звучи популистки, трябва да кажа, че без неговата намеса тези пари нямаше да бъдат гласувани от Министерски съвет. А въпросните пари са ни важни. И сега ще обясня защо. Тези 150 000 лева ще бъдат изразходвани само за организацията на първенството. С тях ще се плати наема на залата - поне 50% от тях ще отидат за това. Друга част ще са за охраната, която ще се осъществява от МВР. С останалата сума ще платим допинг контрола на участниците. Това означава, че отпуснатите държавни пари ще отидат в държавните организации. В тези пари няма нито стотинка за подготовката и лагерите на самите самбисти. А спортистите и сега се подготвят за участието си. Искам още веднъж да подчертая, че с изключителната подкрепа на премиера Бойко Борисов тези пари бяха доставени. Нека да ви посоча и още няколко причини, които правят тази помощ толкова важна за нас. Първо имаме отбелязване на 60 години на българска федерация по самбо.

И второ - на Световното първенство ще присъстват представители на държави, които са далеч преди България като икономическо развитие. И ние като величина в спорта, трябва да им покажем на какво сме способни като домакини. Друга важна точка е, че в края на тази година Международният олимпийски комитет се събира, за да обсъди предложението на Международната федерация по самбо (ФИАС) за признание на самбото като олимпийски спорт. Това означава, че представителите на почти всички държави, които идват у нас за шампионата, ще имат свои представители в техни международни олимпийски комитети. Така по организация и провеждането на първенството те ще преценят какви домакини сме и какво е нашето отношение към самбото. Ние като държава и като столица, която кандидатства за Европейска столица на спорта, трябва да бъдем перфектни. Именно заради това въпросните 150 хиляди лева са толкова важни.

- А достатъчни ли са те?

- Истината е, че те са половината на сумата, която ни е необходима. Въпреки всичко - те са в огромна помощ. Супернавременна и невероятно ценна. Пак ще повторя не само за самбото, но и за престижа на София и на България.

- Какво може да видят столичани по време на световното първенство по самбо, на което ще сме домакини?

- Световното първенство ще се проведе на 11, 12 и 13 ноември. По нашите правила всеки ден има девет категории - мъже, жени, бойно самбо. Схватките започват от сутринта, а вечерта са финалите. Това са правила на почти всички бойни спортове - самбо, джудо, борба. Всички се борим общо взето по един правилник. Финалите ще бъдат предавани по БНТ и от други телевизии. Шампионатът ще се проведе в "Арена Армеец". Няма как първенство от подобни мащаби да се състои в други зали. Към нас като домакини има изисквания и вече направени проверки от Международната организация. Това е голямо събитие. Извън Олимпийските игри, които са през 4 години, световното първенство е най-големият форум. А в страната ни през тази година не е провеждано състезание от по-висок ранг.

- От колко държави ще има участници?

- Над 85 държави ще изпратят свои представители. Огромен е броят и на състезателите, като най-вероятно той ще надхвърли хиляда.

- Готови ли са за победи нашите самбисти?

- Нашите участници получиха много добра подготовка за първенството. Това стана със съдействието и на Министерството на младежта и спорта, и с подкрепата на други институции, и на частни партньори. Подготовката на момчетата и момичетата ни започна още в края на август. Тогава те бяха на лагер на Белмекен, където също е национална спортна база и парите влязоха в държавата. Там тренираха три седмици и успяха да направят много добра базова физическа подготовка. След като се върнаха в София, продължиха с подготовката в "Дианабад". Там имаме център за подготовка на бойните спортове. Обобщението е, че направихме всичко възможно да получат добра подготовка. Още преди старта на първенството сме си поставили много висока цел - в бойното самбо да гоним отборна световна титла. Вече 70 години има самбо в света и никой не е постигал това.

- А какви са очакванията ни в спортното самбо?

- В спортното самбо също очакваме световни титли. Имаме много добри момчета и момичета, а и стана традиция на европейски и световни първенства нашите участници да се представят достойно. Знаем обаче, че ще срещнем и много силна конкуренция. Всички федерации са наясно, че ако Международният олимпийски комитет гласува признание на самбото, то след един-два цикъла ще сме официално включени в игрите. Това ни кара да мислим, че всички, които идват, ще са много добре подготвени.

- Какви са трудностите, пред които се изправя българският спорт и в частност самбото?

- Аз ще посоча трудностите при моя спорт - самбото, но спецификите като цяло са идентични с повечето спортове. Аз вече 12 години съм президент на Българската федерация по самбо и ежедневно се сблъсквам с всички проблеми на спорта ни. Ще включа към самбото и борбата, джудото, щангите, бокса, защото това са т.нар силови спортове. Една от най-сериозните ни трудности се дължи на факта, че спортните училища бяха унищожени. Не може да очакваме, че ще имаме елитен спорт, а всички да говорят за масов спорт. А масовият спорт какво е - това е ученическият спорт. Хората се заблуждават и казват, че като едно дете отиде в определена спортна ниша, е елитен спортист. Той няма как да е елитен спортист на 18 години. Това са единици на милиони в целия свят, не само в България. Уточнявам, че говоря за нашите спортове, а не например за художествената гимнастика или за деца чудо в плуването. Те започват да тренират още 4-5 годишни. В нашия спорт трябва да си укрепнал и да си поне десетгодишен, за да започнеш да тренираш. При самбото тренировките са тежки, често се стига и до сериозни травми. Но ние изпуснахме нишката с децата. Проблем е и отношението към треньорите. Треньорската професия доскоро не беше изобщо включена в списъка на социалното министерство. Проблем са и малките заплати на треньорите. Няма как с парите, която получават, тези хора да живеят нормално. Подчертавам - нормално, а не добре. А треньорите са важни. Мен самият ме намери треньорът ми в училище. Аз никога не съм ходил в специализирано училище или пък не съм търсил аз треньори. А съм европейски шампион по самбо, и почетен гражданин на София. Другият сериозен проблем е, че нямаме казарма. Най-важната възраст в силовите спортове е от 18 до 20-21 години. Тогава момчетата са вече физически силни и могат да понасят натоварванията. Но ние нямаме т.нар. спортни школи. И така толкова таланти потъват. Няма как да имаш един 18-годишен младеж, който не получава заплата и взема някаква стипендия от 100 лева, да го караш да тренира. Всички тези момчета или излизат на улицата, или отиват в МВР.

- Срещате ли проблем с базите?

- Не. Тук е мястото да благодаря на премиера Бойко Борисов за усилията, които положи като кмет на София. А след това - и за тези на сегашния кмет Йорданка Фандъкова. Двамата направиха изключително много за залите и базите в София.

- И все пак сега сме пред президентски избори. Като човек, който е представял и продължава да представя България по света, кажете ми какъв трябва да е следващият държавен глава?

- Ние не можем да кажем, че досега сме имали слаб президент. Независимо от коя политическа сила е бил излъчен. Имам впечатления и от Петър Стоянов, и от Георги Първанов, и от сегашния ни президент Росен Плевнелиев. Всички те са били достойни президенти на България. Приемани са по различен начин от различните държави. В качеството ми и на президент на Българската федерация по самбо, и като вицепрезидент на Световната федерация по самбо, както и вицепрезидент на Европейската федерация съм се срещал с държавни глави на различни страни. Два пъти съм лично приеман от Владимир Путин. Като българин и гражданин смятам, че всичките ни президенти са се държали достойно. Пожелавам този, който бъде избран от българския народ на предстоящите избори, да продължава да защитава позицията на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай