Слави постави в шах уморените политици

Ако не говори на хората, потенциалът от доверие бързо ще бъде изразходен, казва Любомир Аламанов

Слави постави в шах уморените политици | StandartNews.com

 

  • Ако не говори на хората, потенциалът от доверие бързо ще бъде изразходен, казва Любомир Аламанов, експерт по комуникации в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Аламанов, какви основни грешки в комуникацията допуснаха политическите сили и по време на кампанията, и след това? Какви послания трябваше да се чуят?
- Кампанията беше повлияна от няколко фактора. Най-важните от тях бяха ковид-кризата във всичките й измерения, както и протестите и социалното и политическо напрежение. "Старите" партии, т.е. участвалите в предишното Народно събрание, се опитваха да компенсират негативите, концентрираха се в твърдото си ядро, почти не търсеха разширение на електората си. Естествен беше спадът в абсолютния брой гласове, които получиха.Трябва да се отбележи, че кампанията на БСП беше най-погрешна, те сякаш не можеха да усетят кога да са по-твърди, кога да са по-предпазливи. Като послания също имаше странни решения. Корнелия Нинова се опита да препозиционира класическа лява социалистическа партия в нова роля на дясна крайно патриотична християнска партия. Самите избиратели на БСП бяха леко разколебани в тази нова посока. Като резултат, БСП може би е единствената опозиционна партия, която в центъра на няколко кризи и масови протести губи по-бързо гласове от самите управляващи.ГЕРБ са традиционно добре организирани, всичко става като по команда. Абсолютната еднаквост на послания и визуални средства предаваше усещане за стабилност. Но и липса на креативност, нови идеи или лично отношение. Успяха да запазят твърдото си ядро, но процесът на отдалечаване от масовата публика продължи. За тяхно съжаление отказът да дават отговори за изминалите 12 години постепенно настрои огромни маси хора срещу тях. Приватизирането на битката с пандемията, нежеланието да поискат помощ и капсулирането след началото на протестите сякаш ги поставиха извън обществото. Професионализмът започна да изглежда като високомерие, увереността - като самохвалство, а повтарянето на едни и същи послания - като бягство от нормален разговор. Лидерът на партията спря да отговаря на въпроси, спря даже да се опитва да е диалогичен, сякаш обиден, че има недоволни хора. Самозабравата къде е мястото на един министър-председател в парламентарна република подведе всички в партията."Новите" партии разбираемо бяха много активни. Те първо трябваше да компенсират липсата на ресурси. Управляващите използваха всички възможности, които държавата им предоставяше. Новите партии трябваше и да преодоляват предпочитанията на медиите. В едно изследване се вижда, че участията на "старите" партии спрямо "новите" в националните телевизии в последните месеци преди изборите са били в съотношение 14:1. Но въпреки всичко "новите" партии постигнаха много. "Старите" партии така и не разбраха, че огромна част от хората искат промяна.
- Как ще коментирате монолозите от джипката и трябваше ли националните телевизии да ги излъчват?
- Джипката е еманация на бягство на политик от разговор, от отговори на неудобни въпроси. В нормалните демокрации всеки администратор и всеки политик дължи отчет и отговор на всеки въпрос. И който не иска да го прави, явно крие нещо. Удобството на монолог от автомобил не е нормална комуникационна практика за европейски лидер. Поведението на министър- председателя беше унизително към избирателите, а и към самите журналисти. Даже имаше декларации на европейски журналисти, които изразяваха учудването си, че няма бойкот на политици, които не спазват елементарни правила спрямо медиите. А защо някои медии панически спираха програмите си, заставаха мирно и директно излъчваха монолозите на "обикновен гражданин" от мазето му, само те могат да кажат.
- Как се представи Слави Трифонов?
- Слави Трифонов построи кампанията си на използване на цялата репутация, която беше натрупал за последните 25 години. От времето на Виден-офф, през всички други активности, до референдума, който предизвика, Трифонов натрупа огромен потенциал от доверие. За изборите той "изгреба" този потенциал и разбираемо получи много гласове. Може да се спекулира дали ако беше по-активен по време на кампанията, щеше да вземе повече, или не.Сега решението му да не формира кабинет, макар и да изглежда странно, е напълно разбираемо. Един кабинет се прави не със заявена подкрепа за състава, а със сигурна подкрепа за сериозни системни реформи. Видя се при гласуване на отчитането на главния прокурор, че "старите" партии сякаш по сигнал гласуваха срещу "новите". И се видя ясно каква би била съдбата на всяко правителство, разчитащо на подобна подкрепа.Но всичко това трябваше да бъде обяснено задълбочено от Трифонов или неговия екип. Те трябва да разберат, че вече не са бунтари, които привличат с нестандартно поведение. Вече са политици, които дължат уважение и комуникация на избирателите. Трябва да говорят, да обясняват, да разказват, да увличат хората. И ако не го направят, онзи потенциал от доверие бързо ще бъде изразходен.
- Защо комуникацията напоследък върви основно през социалните мрежи?
- Социалните мрежи са много мощен канал за комуникация. Канал, който промени масовата публика. Всички комуникационни специалисти го говорим от много години. Напълно естествено е голяма част от комуникациите да минава през този канал. Има директна връзка с целевите групи, избягват се комуникационните посредници, избягва се контролът.Но този канал носи и възможността политиците да се самозабравят. Всички видяхме какво се случи с профилите на Доналд Тръмп - бяха преброени над 30 000 лъжи само за няколко години и платформите напълно разбираемо го блокираха. Всеки политик трябва да помни, че с големия брой фенове в социалните медии идва и огромната отговорност.
- Даването на мандата за премиер на шахматистка послание ли е - да поставим в шах държавата? 
- Не. По-скоро отговор на самохвалството на досега управляващите, че няма друг подготвен. Предлага се млад човек, изключително интелигентен, икономист, световен шампион по шах, с няколко езика, модерен гражданин на света. Вижда се явното противопоставяне на остарелия, уморен бивш член на БКП.
- Какви са шансовете на другите партии за съставяне на правителство?
- Шансовете са вариативни.
- Вероятно вървим към служебен кабинет - какви гафове трябва да се избегнат през този период?
- Няколко са потенциалните комуникационни предизвикателства: пандемията и комуникация на мерките за справяне със здравната и икономическата криза; Планът за възстановяване и комуникация на приоритетите; опит за успокояване на общественото напрежение около безспорни ценности, като потвърждаване на цивилизационния ни избор да сме част от западноевропейската демократична общност; начертаване на важните реформи, които са наложителни; както и оформяне на посоката за бъдещо развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай