Сандов спаси уникална пещера с нов вид насекоми - Бероникус

Проф. Петър Берон е направил най-голямото откритие в Башовишки печ

Сандов спаси уникална пещера с нов вид насекоми - Бероникус | StandartNews.com

Борислав Сандов спаси уникална пещера – емблема на цяла Северозападна България. Министърът на околната среда и водите издаде заповед за обявяване на нова защитена територия – природна забележителност „Башовишки печ“. Тя се намира в землищата на село Орешец и село Бела, община Димово, както и село Гранитово, община Белоградчик, област Видин.

Пещерата е една от най-дългите в България и е с характерните за водните пещери образувания. В нея са открити фосилни останки от пещерни животни.

Пещерата „Башовишки печ“ се обявява за природна забележителност с цел опазване на спелеоложки обект на неживата природа с естествен подземен карстов извор, водни галерии, палеонтоложки находки, местообитаниe на прилепи и ендемична безгръбначна фауна, съобщиха от МОСВ.

Освен естественото подземно образувание, защитената територия включва и наземна част с площ от над 3 декара, в която се намира входът на пещерата.

В природната забележителност е забранено унищожаването, повреждането и изнасянето на елементи от пещерната структура, включително камъни, седименти и пещерни образувания, както и палеонтоложки или археологически находки. Не са разрешени и дейности, които могат да доведат до обезпокояване или унищожаване на пещерни животни, както и внасяне на неприсъщи за района растителни и животински видове.

Миналата година Българското пещерно дружество би аларма за съдбата на пещерата Башовишки печ край гара Орешец, Видинско заради подновяване на работата на близка кариера за инертни материали. Ако българските институции останат глухи за проблема, пещерняците се заканват сигналът им да стигне до Брюксел.

Най-дългата пещера в Северозапада - Башовишки печ, е поредица от труднопроходими сифони и огромни зали, в които може да се побере църква с размерите на видинската катедрала „Свети Димитър”, разказват спелеолози. Разделена е на две галерии с обща дължина около 4,5 километра.

Един от хората, които са прониквали най-дълбоко в недокрай картираната пещера, е проф. Петър Берон. На негово име са наречени неизвестните доскоро за науката малки насекоми - Бероникус, които се срещат само в пещерата Башовишки печ.

След среща в МОСВ през 2014 година пещерняците са получили уверения, че ще бъдат взети всички предупредителни мерки пещерата да не бъде засегната в резултат на извършвания наблизо добив.

Заради работа на същата кариера преди години в селото се вдигнаха на протест. Опасенията на хората там сега са за евентуално замърсяване на въздуха.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай