Само 35% от напиращите към Европа са бежанци

Само 35% от напиращите  към Европа са бежанци  | StandartNews.com

Искаме да разкрием много премълчани истини за богомилите

Обсъжда се създаването на мирна зона около град Мосул, казва Румен Ралчев, Велик приор на тамплиерите в България

- Г-н Ралчев, миналата седмица върховният орган на Световната организация на тамплиерите - Магистралният съвет на OSMTH, призна едновременно създаването на Приорат Русия и Приорат Украйна под менторството на Велик Приорат България. Това се случва за първи път в историята на световната организация. Какъв знак на България и тамплиерите у нас е това?

- Това е огромно признание за работата на Велик Приорат България. За да се стигне до това решение, бе нужен гласът на всички велики приори. За щастие те бяха съгласни. Решението бе предшествано от много сериозна предварителна подготовка - да разясним позицията на Велик Приорат на България (ВПБ) и усилията, които сме направили,

за да се поддържат структури в Украйна и в Русия

Още на пролетния Магистрален съвет, който се провежда в Томар, Португалия, всички искаха да се запознаят с ръководителите на двете структури. Беше много интересно, те са във война, в остър дипломатически сблъсък, светът се е разделил заради тях. Същевременно те седяха на една банка, един до друг, водеха приятелски разговори. Това порази всички. Същевременно поддържането на структурите в Русия и Украйна, активното им участие в живота на ВПБ, привличането на нови рицари и дами, непрекъснатите командировки до България и обратно доказа изключителна сериозност, която и ние, и те имаме към философията на тамплиерството. Показа общата ни привързаност към християнските ценности. Това надделя при вземането на решението за създаване на двата приората. Наистина то няма аналог.

- Как бе прието от тамплиерите у нас?

- С изключителна, неописуема радост. И от делегациите на Русия и Украйна, и от 22-членната българска делегация.

- Бежанската вълна бе основна тема на Магистралния съвет на OSMTH. Какви решения взехте и как тамплиерите в Европа могат да помогнат за преодоляването на тази хуманитарна криза?

- Пак за първи път в историята на OSMTH се разсъждаваше по един вече политически и икономически проблем, какъвто е бежанският. Въпросът бе поставен от Сърбия, Гърция, България и Италия. Едновременно с това Сърбия и Гърция настойчиво поставиха и въпроса за опазване на църковните паметници и християнските ценности. Сърбия говореше за Косово, за разрушаването на църкви и манастири.

Приета бе специална резолюция, която осъжда нечовешката ярост на ИДИЛ, кампанията за изкореняване на християнското присъствие в Сирия и Ирак, унищожаването на паметници на световното културно наследство, посегателството върху религиозни символи.

- Резолюцията определя тези действия като геноцид и варварство и дава указания на Великите Приорати да започнат незабавна работа в своите държави за изграждането на мир, защита на бежанците и отстояване на политика "Завръщане у дома" на християните от Близкия изток. Какви действия ще предприемете?

- Депозирал съм искане за среща с министър-председателя, за да го запозная с тази декларация, както и с действията на службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Тази служба има годишен бюджет над 3 милиарда и половина. И в отчета на тази служба ясно и точно се казва, че нерешителността и нежеланието на дадени правителства в Европа да реагират на бежанската вълна е довела до там, че активността за решаването на проблема е иззета от неправителствените организации. И ние като неправителствена организация сключихме договор с Българския Червен кръст и работим по темата.

В резолюцията много ясно и точно е записано, че започва една нова политика по отношение на бежанците. Това е виждането и на ООН, на асоциацията на неправителствените организации със съвещателен глас. А именно - че трябва да се търсят подходящи условия бежанците да се завърнат в собствената си страна или някоя съвсем близо до тяхната.

А не да търсим заселване на всички при нас, в Европа

И усилията, които ще се полагат от международната общественост, ще са около град Мосул да се създаде мирна зона, в която да бъдат пренасочвани бежанците, особено от Сирия.

- Това предложи и премиерът Борисов от името на България и Турция на срещата на върха на ЕС.

- Работим в една и съща посока. Усилването на ефекта се получава, когато към усилията на държавата се включат и неправителствени, международно признати организации. Всеки със своя принос.

- За опазването на християнските паметници влязохте ли в контакт с църквата? Подкрепяте ли позицията й по отношение на бежанците?

- Велик приор България приветства становището на Българската православна църква за бежанците като цяло. Разпространихме го до всички Велики приорати и го представихме на конференцията на неправителствените организации, асоциирани членове на ООН, във Виена, където бях специално поканен, качили сме го и на нашия сайт. Това становище е малко крайно, но все пак разрушаването на християнските ценности или пък създаването на условия за вражда между бежанците и местните е нещо много опасно.

Спазването на правата е за всички

А и за да получиш статут на бежанец, трябва да бъдеш преследван в собствената си страна заради верски убеждения или цвят на кожата и да бъдеш застрашен. Това важи за едва 35% от тези, които приближават и са в Европа, всичко останало е икономическа миграция.

- Ислямизира ли се Европа?

- На практика в момента Европа се насища с хора, изповядващи исляма, не се знае кога ще спре този поток. По данни на върховния комисар на ООН по бежанците между 50 и 60 милиона в световен мащаб са в движение и сменят своите родни места и държави. На този фон тези милион бежанци, които са влезли в Европа, изглеждат малко. Но ние не знаем тези големи маси кога, как и защо ще бъдат насочени към Европа. Оказа се, че държавите не са подготвени, специалните служби се задъхват, тъй като това е неимоверно трудно да се наблюдава такъв контингент.
Онова, което се опитва европейската общност да създаде като филтри, се оказа, че почти не работи. Засега Турция е като шлюз, но докога Анкара ще е толкова лоялна е друг въпрос, както и какви ще бъдат нейните искания срещу това.

- Участвахте и в годишната среща на сдружението на неправителствените организации със съвещателен глас в ООН. Проблемът за бежанците и там беше поставен. Какви са указанията за политиката, която Орденът да провежда в България?

- Неправителствените организации се обединиха около това да се опитат да се създадат максимално добри условия на тези бежанци, които не уронват техния престиж, лично достойнство и същевременно дебело се подчертава при спазването на реда и спокойствието на гражданите.

- В изпълнение на такива указания преди време подписахте споразумение с Червения кръст за взаимни действия. В какво ще се изразяват те?

- Ние им помагаме при раздаването на помощи, освен това събираме пари, купуваме хранителни продукти, дрехи и ги даваме чрез Агенцията за бежанците, защото в Червения кръст има достатъчно. Освен това

ще осигурим 50-тонна цистерна на граничните пунктове

за чиста питейна вода, защото тези хора действително нямат какво да пият и как да се измият. Идвайки от друг континент, те носят определен тип болести и зарази. В редиците на ВПБ има доста лекари и ние помагаме по отношение на определени профилактики, прегледи и лечения.

- В събота е петата научна конференция, която организира Велик приорат България. Темата е богомилите. Какво от тяхното учение не бива да забравяме днес и защо е важно да ги помним?

- За пети път ВПБ организира такива научни конференции, в които се привличат водещи учени по определени въпроси, свързани със средновековното и късносредновековното развитие на България. Целта е да се опитаме да заличим някои бели петна в историята ни, както и да се издирят факти и документи за някои процеси, които са протичали по нашите земи, които може би са били известни, но удобно или неудобно са били премълчавани или просто тълкувани превратно. Именно това е целта на тези научни конференции, които проведохме в Търново, Пловдив и в София. Всичко това е под егидата на Велик приорат България, но главен организатор се явява нашият институт по изучаване на средновековна история с ръководител проф. Николай Овчаров. Негова и на командерията, която е домакин с командер Милко Шопов, са заслугите в годините да се натрупат познания. След тези срещи се издава специална книжка, която разпространяваме между нашите членове. Надявам се, че онова, което ще бъде изнесено, ще внесе още повече светлина, тъй като аз направих опит с още няколко тамплиери в Малта да навлезем колкото е възможно по-навътре в този проблем. Оказа се, че преди повече от 25 години цялата документация, свързана с богомилите, е изнесена във Ватикана.

Естествено богомилите са разглеждани като ерес. Погледнато от страна на БПЦ, тя има своето становище, ние разглеждаме научно проблема и неговото влияние върху Западна Европа.

Факт е, че за богомилството у нас не се говори много, а това е едно достижение на България. Не всеки ден която и да било държава ражда учение, което се разпростира в цяла Европа.

Богомилите са били хора, които са разбирали по свой начин християнството и на тази база са печелели обществено влияние. След като и специален кръстоносен поход е имало срещу богомилството, това показва огромния страх и същевременно тяхната сила. Години наред те са били гонени и горени. И въпреки всичко една част от идеите на богомилите са навлезнали в различните тайни учения, включително и в затворения кръг на философията на тамплиерите.

Не знам дали точно от богомилството, но от православното християнство тамплиерите са приели комката. Това също е едно от обвиненията, което е стояло като дамоклев меч над арестуваните на 13 октомври 1307 година тамплиери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай