Реставрираната Вила Армира стана хит за туристите

Реставрираната Вила Армира стана хит за туристите | StandartNews.com

Хотелите в Ивайловград вече са пълни 100%, включваме се във веломаршрута по пътя на "Желязната завеса"

Очакваме да ни дадат за управление крепостта Лютица, казва Диана Овчарова

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова е амбицирана да превърне своята община във водеща туристическа дестинация. След връщането на оригиналните мрамори и мозайки местната атракция "Вила Армира" предизвиква огромен интерес. Какви са амбициите и плановете на един от най-успешните управници на малки общини? Потърсихме отговорите от госпожа Овчарова.

- Г-жо Овчарова, сочат ви като един от най-успешните кметове на малка община, постигнахте много от началото на управлението си, кои три постижения обаче бихте отличили?
- Цялата ми политика от самото начало е насочена към решаване на най-наболелите проблеми в общината, затова ми е трудно да отделя едни постижения пред други. От новосъздаденото общинско предприятие "Спектър" до променената визия на град с туристическа насоченост - всичко приемам като успех. Започнахме с грижа към нашето бъдеще - децата - и заложихме на дейности, свързани с реновирането на образователната инфраструктура. Новосъздаденият Туристически информационен център за кратко време успя да превърне Ивайловград в разпознаваема туристическа дестинация. Първи сме от общините в България, които могат да отчетат, че от всички допустими за кандидатстване блокове по програмата за саниране всички са с подписани договори. Общината ни е напълно готова и за новия програмен период с всички основни стратегически документи. Безспорно за най-голям и сложен инфраструктурен проект определям изграждането и асфалтирането на нови пътища на обща стойност 4,5 млн. лв. Поех ръководството на община Ивайловград без нито един подписан договор по Оперативни програми и от община, намираща се на последните места в страната, днес съм горда да кажа, че

са реализирани договори за над 19 млн. лв.

само по ОП на ЕС.

- Реновираната напълно "Вила Армира" вече се класира на челни места като една от най-красивите ни културно-исторически атракции. От Вилата дори започна един от етапите на надпреварата "Чудесата на България.
- Това беше най-сложният от всички реализирани проекти по ОП "Регионално развитие", защото в случая не говорим само за извършени реставрационни и консервационни дейности, а за връщането на оригинали на мрамори и мозайки от двата най-големи музея в България и експонирането им тук, където са били преди повече от 2000 г. На проф. д-р Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей и почетен гражданин на Ивайловград, и на директора на НАИМ-БАН - доц. д-р Людмил Вагалински, съм много благодарна за подкрепата към каузата антична "Вила Армира".
Съумяхме да реализираме не само най-сложния за изпълнение проект, но и да го отчетем без финансови санкции и то така, че да покажем уникалността му по безспорен начин. Вярвам, че туристи се привличат с автентичността на местните забележителности, а не с бутафорни обекти. От първата награда на МРРБ за най-атрактивен туристически обект за 2014 г.,

през специалната награда на в. "Стандарт" "Чудесата на България"

до заслужената награда в международното туристическо изложение "Културен туризъм" -Велико Търново, всичко това е успех. Само преди няколко дни дойде и ново признание от XI Международен фестивал на туристическия филм за особен принос в развитието на туристическата реклама. Награденият филм "Вила Армира-една съживена легенда" е също елемент от реализирания проект.
След реставрирането на "Армира" туристическият поток се увеличи в пъти. Преди 4 години имаше посещаемост 4000 души годишно, а сега имаме на половина толкова гости само за дни.

- Гробницата край село Свирачи, крепостта "Лютица" - това са само още част от останалите чудеса на Ивайловград, ако вие трябва да препоръчате маршрут на хора, които искат да гостуват тук, какъв ще е той?
- Тези два обекта са само част от величието, което може да бъде видяно тук. По живописните улици на града автентични къщи и църкви от ХIХ век си дават среща с новото време. Ако започнем от отворилите врати Паскалева и Мутафчиева къща разкриват неповторимата атмосфера и забравената красота на България, продължим към крепостта "Лютица" - мраморният град. Минем през "Римският мост" - прегърнал живописното поречие на река Атеренска; манастира "Св. св. Константин и Елена", Долно Луково - с "восъчното" дърво, сменящо цвета на кората си според сезона, с уникалната църква "Св. св. Константин и Елена" -

построена само за седмица с изрисувани стенописи от местни зографи

Стигайки до Меандрите на Бяла река сред защитените ареали на непознатото за науката водно конче или сред водите на яз. "Ивайловград" може да отморите, да видите как се добива тахан от сусам или да откриете поляна с орхидеи, а можете просто да приседнете на селска раздумка с прекрасните хора на нашата община, да опитате зелник, домашно сирене, местни ястия.
Като кмет на общината ясно осъзнавам, че бъдещето на местния туризъм е в създаването на цялостни маршрути, а задържането на туристите за повече от ден е част от ефективността в туристическия бранш, затова всеки просто трябва да си свърши работата.

- Съвсем наскоро класация обяви Ивайловград в ТОП 10 на родопските туристически дестинации, какво означава това за местните хора?
- Това не е случайно, а е резултат пак на целенасочената и последователна политика, която водихме за разработването и утвърждаването на Ивайловград като туристическа дестинация, а за местните хора и местния бизнес тя означава много: 100 процента пълнота на хотелите при население на Ивайловград 3600 души и рекорден брой гости и туристи. Това е показателен факт за развитието на местния поминък, за местното население, а да не говорим за хотелиерите, за ресторантьорите и за всичко, което е свързано с обслужването на туристите. Ивайловград е новата туристическа дестинация на България и това е безспорен факт!

- В началото на април председателят на транспортната комисия на ЕП Михаел Крамер, който е и създател на веломаршрута "По пътя на Желязната завеса" посети Ивайловград, за да ви съобщи, че занапред ставате част от пътя на велопохода, кога очаквате велосипедната колона тук?
- Посещението на политик от такъв ранг е важен знак за общината ни. В разговор с г-н Крамер уточнихме, че веломаршрутът по пътя на "Желязната завеса" ще преминава и през Ивайловград. До преди двайсет години разделението между Източна и Западна Европа издигаше трудно преодолими граници, самите ние бяхме част от една такава. Днес трябва да работим, за да превърнем слабостите на онова време в ползи, а споменът за някогашното разделение - в символ на обединена Европа. Линията, която разделяше географски две политически системи, ще бъде използвана за вело - и екотуризъм, културно и историческо опознаване на тези райони, а Ивайловград ще бъде част от "Инициативата Европейски зелен пояс". Предложението е веломаршрутът да преминава и през "Вила Армира". Очакването на първите групи с колоездачи е планирано за началото на есента.

- Ясно е, че Ивайловградско ще се развива тепърва стремглаво в областта на туризма, какви са плановете в тази посока?
- Очакваме да ни бъде прехвърлена за управление крепостта "Лютица". Възложила съм да се започне работа по проектирането на пътя, отвеждащ дотам, защото в сегашното му състояние достъпът е невъзможен. Обръщам внимание на инфраструктурата, защото

без път никой няма да види нищо

а това е най-добре запазената крепост в България.
Предстои ни още разработването на идейни проекти за това, как да социализираме пространството около "Армира".
Очаквам в най-скоро време да ни бъдат предадени в собственост близките терени - полигон и застава, за да бъдат използвани за пълното социализиране на този обект.

- Помага ли достатъчно властта на малките общини, достатъчно ли се прави за хората от периферията, от пограничните региони?
- Никога не е достатъчно. Всичко, което е в моите компетенции, го правя. Трябва да има обаче диференциран подход - в данъчна политика или в преференции, които да спрат обезлюдяването и да задържат населението тук, защото човек си тежи там, където са корените му. Това обаче е държавна политика. Надявам се и, че и с промените - с нова визия, с нова инфраструктура, законова уреденост, данъчни облекчения и преференции ще привлечем инвестиции и бъдещи партньори.

- За първи път в историята си Ивайловград има жена начело на местна управа, но пък ви видяхме на снегорините и тежките машини при снежното бедствие в началото на март, защо не останахте да ръководите работите от кабинета си тогава?
- Не мога да си представя, че ще има бедстващи хора в общината и аз ще остана да си седя в кабинета. Мястото на кмета е там, където има проблемни зони. Давала съм си сметка ощe от първия миг какво ме очаква. Да съчетаеш ролята на майка, домакиня и градоначалник си е цяло изкуство, в което трябва да обмислям внимателно приоритетите си. Като жена знам, че пътят към успеха не е лесен, но моята мотивация е в стремежа ми да градя и да създавам, да виждам как една идея се превръща в нещо реално, да променям и да оставям следа след себе си. Мисълта, че много неща зависят от мен, ме зарежда и ми дава сили да продължавам в дните, в които съм изтощена до краен предел. Семейството ми ме разбира и подкрепя. Те знаят, че освен тях, имам още едно семейство - това са всички жители на моята община. Вярвам, че само когато влагаме сърцето и душата си в работата, ще успяваме да променяме и своя град, и съдбата си. Роден град се гради с много любов, а аз обичам своя град!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай