Раздвижване на всеки час ни пази от болки в гърба

Раздвижване на всеки час ни пази от болки в гърба | StandartNews.com

Гръбначният стълб е като колона, която носи тялото ни. Той е натоварен през целия ден и затова започва да се износва още в ранна възраст. Процесът не могат да спрат дори фантастичните възможности за възстановяване на организма ни. Износването води до появата на проблеми като шипове и дискова херния. Как да се предпазим и лекуваме от тях, разказва един от най-добрите неврохирурзи у нас - доц. Николай Габровски. Той работи в "Пирогов".

Болката в гърба е оплакването, което може да издава появата на шипове или дискова херния. В повечето случаи обаче то е следствие на претоварване. Обикновено се среща при професии, при които по цял ден се стои пред компютър и няма много движение, или при професии с тежко физическо натоварване, каквито са тези на монтьорите и строителите. "Тази болка преминава за няколко дни и не е заболяване", казва доц. Николай Габровски. В тези случаи той препоръчва да вземем следните мерки: на всеки час стоене пред екрана да се раздвижваме

столът ни да е адаптиран за тялото

да седим на него с изправен гръб. Ако се събуждате уморени или с болки в кръста, трябва да се замислите за нов дюшек, добавя специалистът.

Когато болките обаче са по-силни и не ни оставят дни наред, се налага да се вземат лекарства. Това до голяма степен може да е сигнал за начално износване и възникване на малки дискови хернии в гръбнака, обяснява доц. Габровски. В тези случаи лекарите препоръчват болкоуспокояващи и

няколко дни без физически натоварвания

както и подобрена ергономия.

Когато има малки, но постоянни травми, структурите на гръбнака се променят и водят до сложни биохимични процеси и промени в костите. В 90% от случаите болките отминават, но в останалите 10% се развива дискова херния и ошипяване, казва доц. Габровски. При този тип херния се получава деформация на ставите на гръбначния стълб. Дисковете, които омекотяват движението и са разположени между всеки прешлен, имат фиброзен пръстен и по-мека сърцевина, която действа като амортисьор. При хернията пръстените се разкъсват и тъканта излиза към гръбначномозъчния канал. Тогава тя притиска нерви, което води и до болката. Може да се стигне дори до

изпускане по малка и голяма нужда

до проблеми в двигателния апарат.

Лечението е индивидуално и зависи от това, колко е напреднал процесът, казва доц. Габровски. Понякога една малка херния може да бъде по-болезнена от голямата. Зависи къде и как са разположени деформациите и колко пречат на нервите в гръбначния стълб. Решението за лечение се взема на базата на магнитен резонанс и лекарска преценка.

Златният стандарт при операциите на дисковата херния е микроскопският метод, казва доц. Габровски. При него се прави

малък разрез от 3 см

и се маха дисковата херния. След това може да се сложи специален гел, който предпазва пациента от сраствания. Резултатите от интервенциите са много добри. Според световните статистики рецидив има само в 5 до 7% от случаите. Рискове от обездвижване пък няма, защото интервенциите вече са рутинни, уверява специалистът. Все повече млади и активни хора предпочитат да не отлагат операцията, а да разрешат проблема си по-бързо и след кратък период на възстановяване да се върнат към активен начин на живот и към професионалните си занимания.

Преди операциите има и други начини за лечение, но те са ефикасни само за по-леките случаи - от полза могат да бъдат лечебната

гимнастика, масажи, йога

България е известна със своите минерални извори и лечебни водни процедури (СПА), които правилно прилагани, могат да дадат отлични резултати.

Вдигат ни на крака с титаний

Истинска революция е извършена в големите операции при счупвания и травми на гръбнака, каза още доц. Николай Габровски. Те може да са причинени от катастрофи, тумори или други болести. Благодарение на нови фиксатори, ситуации, които преди са считани за безнадеждни, сега се лекуват. Стабилизиращите системи се захващат с винтове и така се възстановява носещата структура на гръбначния стълб. Фиксаторите най-често са от сплав с титаний. Те гарантират на човек, че ще започне рехабилитация бързо и ще се възстанови, ако има ресурс за това. Операциите вече се правят с разрез от 10 вместо 30 см. Това води до по-малък белег, по-малка кръвозагуба, по-малък риск от инфекции, обяснява доц. Габровски. Комплектът инструменти, с които се прави една интервенция, пък тежи около 50 кг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай