Проф. Генчо Начев: Парите за здраве до края на 2014 г. няма да стигнат

Проф. Генчо Начев: Парите за здраве до края на 2014 г. няма да стигнат | StandartNews.com

София. "Парите за здраве до края на годината няма да стигнат", такава прогноза направи пред БНТ директорът на болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

„Дали ще се направи втора актуализация на бюджета на НЗОК или плащанията, които са през декември за дейност ноември, ще минат през следващата година, т.е. януари – няма значение. И двата варианта са играни досега. Но при всички случаи парите няма да стигнат", твърдо заяви Начев.

Тъй като все още не се знае какви ще бъдат отчетите, т.е. колко болниците ще продължат да харчат, не може да се каже точно колко пари са необходими. "Но ако продължат в този темп, мисля че още 150 милиона няма да стигнат", обясни директорът.

Професорът обаче смята, че вариантът болниците да връщат пациенти е невъзможен. "Но ние пак вървим след събитията. Ние чакаме да се създаде напрежение и тогава започваме да обсъждаме тези теми. Докато е сбъркан начинът на финансиране на болничната помощ, винаги ще има тези проблеми", категоричен е той.

Начев твърди, че винаги ще има напрежение периодично – особено в средата и края на годината, а "колкото и пари да има за здравеопазване, те ще потъват като каца без дъно".

Проф. Начев определи финансирането на болниците като изначално сбъркано и изрази мнението, че плащането чрез клинични пътеки е грешно, защото клиничните пътеки са инструмент за качество, а не инструмент за финансиране.

"В цените на пътеките са калкулирани само консуматив-медикаменти, а не са калкулирани вода, отопление, нито ток, нито труд", обясни директорът, като допълни, че болниците са изцяло търговски дружества, което значи, че те основно се издържат от дейността си и договорите си с касата.

"Оттук при тази недофинансираност и нереални пари на пътеките следващият елемент е, че се търси начин да се вземат повече пари от касата, което значи надписване или отчитане на случаи на дейност, която не е извършена", поясни проф. Начев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай