Половината родители разбраха учителите

В началото на дистанционното обучение се появи един виц "Родители излизат на протест за по-високи учителски заплати".

Половината родители разбраха учителите | StandartNews.com

В началото на дистанционното обучение се появи един виц "Родители излизат на протест за по-високи учителски заплати". Имаше се предвид, че за първи път родителите могат да влязат в обувките на другия и да разберат как се справят преподавателите с над 20 души клас.

Вицът внезапно се оказа верен - след повече от месец онлайн обучение 50 на сто от родителите твърдят, че разбират по-добре учителската професия, а една трета са започнали да изпитват по-голямо уважение към хората, които преподават на децата им.

Това показват резултати от анкета на Асоциация "Родители", пусната още в края на март. Подобна анкета пусна и Регионалното управление на образованието, но нейните резултати вероятно няма да бъдат оповестени публично, а ще останат за статистиката на МОН.

В същото време по-голямото участие и по-честото общуване с учителите води и до неприятни открития: 15% от родителите заявяват, че са разочаровани от работата на учителите. Тук преобладават предимно майки и бащи, които са общували с учителите и преди, но които за първи път могат да наблюдават процеса на преподаване през различни платформи.

Допитването показва, че родителите застъпват преди всичко интересите на децата си, а не собственото си удобство, твърдят от асоциация "Родители". 42 на сто от тях са на мнение, че чрез дистанционното преподаване децата получават повече родителска подкрепа, а също толкова твърдят, че така намалява рискът от тормоз и насилие в училище. 34 на сто са на мнение, че учениците им проявяват повишен интерес към ученето заради променения формат.

В същото време 75 на сто от родителите твърдят, че благодарение на електронното училище децата страдат от дефицит на социални контакти, а 60% се опасяват, че децата прекарват прекалено много време пред електронни устройства. Отделно от онлайн обучението, не ровят в електронни ресурси, общуват с приятели в чата или играят на игри, което е опасно и за зрението им, и за психичния им комфорт.

Неудобствата за самите родители, особено при по-малките ученици, са свързани с техническата поддръжка, липсата на устройство за всеки член от семейството, особено и ако майката или бащата работят от вкъщи. От липса на индивидуално устройство за всяко дете се оплакват една трета от родителите, като по-честият проблем е при тези, на които в настоящата ситуация се налага да работят у дома. При онези, които ходят на работа, проблемът е, че със закъснение трябва да поемат и функцията на класни ръководители, когато се приберат вкъщи, и да проследят как детето е изпълнило задачите, зададени по електронен път.

Всеки четвърти родител посочва като проблем и липсата на координация между различните учители, които преподават на детето им. Някои от тях са и на различни платформи. Почти половината родители пък посочват, че в домашна обстановка децата се разсейват повече.

От Асоциация "Родители" са на мнение, че трябват и допълнителни анализи, за да се види как след края на извънредното положение дистанционното обучение да бъде вплетено в учебните програми без такова натоварване за учители и деца. Данните от изследването ще бъдат предоставени и на образователното министерство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай