Полицаите не са галеници, а роби на държавата

Полицаите не са галеници, а роби на държавата  | StandartNews.com

Дилъри уреждат на работа в МВР за комисиони от 3 до 15 бона

Партийни назначения съсипват МВР, смята бившият униформен Георги Марков

Георги Марков е роден на 3 март 1966 г. в Благоевград. Средното си образование завършва в хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". След това учи в Средното милиционерско училище в Пазарджик. Полицай е по наследство - такива са двамата му дядовци, както и много от роднините му. Започва като старшина през 1983 г., по-късно заема различни постове, стига до оперативен работник в Криминална полиция. Един от основателите на Синдиката на федерацията на служителите от МВР в Пиринския край. Напуска системата през 2011 г. след 28 години стаж. В момента работи в частна охранителна фирма. Баща е на четири деца от два брака.

* Спипани с далавери бизнесмени натискат да се уволняват кадърни колеги
* Трябва да ни обучават в колежи и на улицата да се работи до 37 г.
* Скъсаните кубинки ни станаха символ, носим си столове и компютри от вкъщи
* За 28 години служба взех 15 000 лв. при пенсионирането си

- Г-н Марков, алчни ли са полицаите, които си искат 20-те заплати при пенсиониране дори с незаконни протести?

- Подобно определение обижда нас, бившите служители на реда, както и настоящите полицаи. Обществото трябва да знае колко лишения търпи обикновеният униформен в системата на МВР. Той дори няма право на свободно придвижване. По време на отпуск е длъжен да каже къде ще е, да е с включен телефон, да осигури свой заместник. Да говоря ли за скъсаните кубинки, които станаха символ на българския полицай, за старите униформи, за раздрънканите патрулни автомобили с издънени седалки, които и през зимата са с летни гуми, защото няма пари за зимни. Да спомена ли, че вече три години парното в сградата на полицията в Благоевград не работи и колегите стоят на студено през зимата, а дограмата някъде не е сменяна повече от 50 години. Столовете си носят от дома, както и компютрите, други вземат техника под наем. Дрехи също си купуват. Нарушава се непрекъснато правото им на здравословни и безопасни условия на труд. Служебните автомобили нямат оборудване - аптечка, пожарогасител, триъгълник, светлоотразителна жилетка. На по 500 000 километра са, навъртени в градски условия, но пари за нови коли няма. Но по документи старите возила минават технически преглед. Обикновените полицаи и инспекторите нямат външна телефонна линия, разговорите са си за тяхна сметка. Лишени са от толкова много неща, сега посегнаха и на придобивките им, които само донякъде ги компенсират.

- Всичко това не доказва ли, че има нещо сбъркано в системата и тя се нуждае спешно от реформа?

- Да, но реформата не е да орежеш част от придобивките на служителите, без да си водил преговори със синдикатите в МВР. Прословутите 20 заплати са намалени с 40% заради премахването на надбавката за прослужено време. Аз взех не повече от 15 000 лева при пенсионирането си, преведоха ми ги 5 месеца по-късно. В момента колеги чакат над година, за да си получат обезщетението. Някои дори съдят МВР. Реформата трябва да засегне самата подготовка на кадрите. Да има средни полицейски колежи. Тези, които ще отговарят за сигурността, да учат в Полицейската академия, където периодично да ги проверяват за лоялност към системата с тестове. Да има разпределение на хората според възрастта - до 35-37 години си на улицата, после отиваш на друга длъжност. Необходимо е медицинско обучение на полицаите, за да могат да оказват първа помощ при нужда. Трябва да се направи преструктуриране, за да има ефективност в работата на полицаите.

- Акцентирате върху обучението, върху добрата подготовка на полицейските кадри. Толкова ли е зле положението в това отношение?

- Не е тайна за никого, че всяка партия, която управлява, прави партийни назначения. Това съсипва системата. Каква мотивация от кадърните да се очаква, когато хем сами си купуват консумативите, хем виждат как случайни хора израстват в йерархията за тяхна сметка. Учени-недоучени влизат в МВР, изкарал 6-месечен курс и искаме от него резултати. А дано, ама надали! И са в системата не да служат на обществото. Те са удобни и послушни и са с всяка власт. Затова в системата има много черни овце. Те идват за лична и партийна изгода, а не да работят за сигурността на обществото. Тях системата не само ги приема, но и ги възпроизвежда. Някои от тези имат по 10-20 преписки на година, а други честни и достойни колеги - по 300-400. Не може да има такава разлика в натовареността. Едните не работят нищо, но се издигат и вземат повече от други, които денонощно са ангажирани с работа.

- Как става назначаването на "удобните" полицаи?

- Тъжно е, но ще го кажа. Вече има професия "Дилър на работни места в системата на МВР". Най-често тази функция изземат бивши полицейски кадри. Знам, че тарифата за най-ниско ниво - да патрулираш на улицата, е между 3000 и 5000 лева. За разследващи полицаи, младши експерти и районни инспектори мизата скача между 10 000 и 15 000 лева. Въпросните дилъри имат отлични отношения с някои от висшето ръководство на МВР и/или с партийни централи. По моя информация 20-30% от служителите в ОД МВР - Благоевград са си платили, за да влязат в системата. Има натиск върху работещите полицаи от бизнесмени, които искат да се уволняват момчетата, които им пречат на бизнеса, защото са ги спипали в далавери. Има плащане да се пенсионира даден служител, защото не е удобен на някого. Натискът върху свестните полицаи е огромен. Системата мачка работещите. Против е кадърните хора, професионалистите. Защото те могат да стигнат и да разкрият далаверите на определени политици. Къде спи отдел "Вътрешна сигурност" и не реагира на всички тези сигнали? Правени са опити да се назначат психично болни хора, които са деца на бивши и важни полицейски кадри!

- Наистина звучи страшно. Не трябва ли срещу това да протестирате?

- Аз протестирам срещу това, но доста хора са добре при това статукво. Смятам, че бюджетът на МВР би бил достатъчен, ако се разходва по предназначение, а не парите да отиват за покриване разходите на раздутата администрация. Или за съмнителни обществени поръчки. Преди време направихме проба. Дадохме една зимна униформа в лаборатория в Германия. Експертите бяха категорични, че за нищо не става. Ушита от некачествени материали, но струваща повече от тези на полицаите в Западна Европа. По този начин се източва системата. Тези неща сме длъжни да спрем. Също така корупционните практики, случайните хора, попаднали в системата, които избиват комплекси със силата на униформата. Да се сложи край на проявите на полицейско насилие.

- Липсата на резултати в борбата с престъпността или корупцията в МВР е причина по-голямата част от обществото да негодува срещу протестите ви?

- И двете неща са "грозното лице" на полицията у нас. Но политиците вече 26 години прилагат в МВР познатия ни принцип "Разделяй и владей". Престъпление е партиите да се намесват пряко в работата на полицията. Всеки, който е на власт, си прави пиар акции на гърба на редовите полицаи. Съзнателно в обществото се създава заблуждението, че "полицаите са много, а не разкриват престъпления". Не трябва да се забравя, че в състава на МВР са "Гражданска защита", "Пожарна безопасност и защита на населението". В България пряко с разриването на престъпления се занимават служителите, които извършват оперативно-издирвателна дейност - разузнавачи и младши разузнавачи от Криминална, от Икономическа полиция и от БОП. Преди 4 години те бяха общо 6000 души. След това длъжността "Младши криминален разузнавач" се съкрати и сега тези служители са под 4000 души. В обществото се пропагандира тезата, че броят им е 10 пъти по-голям.

- Какви са проблемите в сектор "Сигурност?

- Системно се предприемат мерки за отслабването на този сектор. През 2006 г. НС "Сигурност" бе извадена от състава на МВР и включена в ДАНС. Поради тази причина в Академията на МВР се закрива факултет "Сигурност" и от онзи момент до днес няма завършили служители на ДАНС с висше професионално образование. Все едно да се забрани изучаването на медицина и да се твърди, че има здравеопазване. В момента висшата професионална длъжност в МВР се заема от служител без висше професионално образование. При изваждането на БОП от МВР за над 3 месеца бе спряна работата по абсолютно всички разработки на МВР в страната по отношение на организираната престъпност, тъй като служителите бяха съкратени от МВР, но не бяха назначени в ДАНС. Нима това са реформите? В област Благоевград от 27 служители на БОП сега останаха само 7. Друг пример е изваждането на ДАТО от МВР и създаването на Държавна агенция "Технически операции". Мотивът бе, че структурата, която прилага СРС, трябва да е извън структурата, която иска прилагането им. Но ДАНС могат да прилагат СРС самостоятелно, а за МВР бе създадено допълнително ограничение, забавящо работата на служителите.

- Посланието ви към обществото в контекста на вашите протести?

- Нека знаят, че честните и достойни полицаи са много повече от черните овце в системата. Че те работят като волове, но не получават признание - нито от ръководителите си, нито от обществото. Не бива да се настройват хората едни срещу други. Почти всички в страната живеят при тежки условия - пенсионери, лекари, учители, полицаи, военни, строители. Днес като мързеливи и богати се представят полицаите, утре ще са лекарите и т.н. Нима българският пенсионер заслужава по-ниска пенсия от немския или работата на българския лекар е по-лека от тази на френския? Или холандският строител се труди по 16 часа, или полицаят и пожарникарят в Бавария са по-всеотдайни и работят безплатно и неограничено, в сравнение с редовия български полицай? Полицаите не са галеници, а роби на държавата. Но това трябва да спре. И да защитават гражданите, а не управници и бизнес интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай