Пазителите на паметта

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) раздаде годишните си награди

Пазителите на паметта | StandartNews.com
  • Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) раздаде годишните си награди
  • Проф. Стоян Денчев с приз за цялостен принос, Пенка Караиванова - за млад библиотекар

Те са пазителите на паметта - хората, които ден и нощ се грижат за съхранението и предаването на познанието. Рицарите на книжнината, които пренасят информацията от миналото към бъдещето. Библиотекарите. Най-добрите от тях се събраха на стилна церемония в археологическия комплекс "Антична Сердика", за да получат годишните си награди за 2022 г. Те се присъждат от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

Със събитието бе закрита

  • Националната библиотечна седмица

която се състоя под надслова "Устойчиви библиотеки за устойчиво общество".

Основателят и дългогодишен ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев  получи голямото отличие за цялостен принос за развитието на библиотеките. Проф. Денчев издигна Държавния библиотекарски институт до престижен университет. Той бе два мандата ректор, а днес е опора на новия ректор проф. д.н. Ирена Петева, бидейки председател на Настоятелството на университета.

"За професора могат да се кажат милион неща. Ние безкрайно можем да изреждаме факти и аргументи за неговите успехи, постижения, резултати, приноси и т.н.", каза председателят на Българската библиотечна информационна асоциация доц. Анета Дончева. "Професорът е създател, вдъхновител и, без преувеличение казвам,

  • душата на висшето училище

по библиотекознание и информационни технологии", коментира тя. По думите й, стотици хора, които работят в гилдията дължат на проф. Денчев признание за своята образователна и професионална квалификация и израстване.

Този наш сакрален избор да бъдем библиотекари е достоен за уважение заради това, че ние сме пазители на паметта на човечеството, каза проф. Стоян Денчев.

За да се покаже приемствеността в професията, до него застана Пенка Караиванова от библиотеката на Нов български университет (НБУ). Тя бе отличена за млад библиотекар на 2022 г. Наградата й връчи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова.

"Пожелавам ви да допринасяте за това да има много ерудирани българи в България, защото това носи най-голямото удовлетворение в душите ни", обърна се Ефремова към Караиванова. Според зам.-министъра именно библиотеките са мястото, в което

  • се крие божественото начало

което липсва в днешния дигитален свят. Тя пожела на всички библиотеки да осветяват пътя към знанието на младите хора. Грамота за "Млад библиотекар на годината" получи подгласничката в категорията Гергана Джунева от Библиотеката при Основно училище "Добри Чинтулов" във Варна.

"Програма "Развитие на човешките ресурси" ще допринесе за развитието на служителите в библиотеките в цялата страна чрез възможности за обучения за квалификация и придобиване на нови умения", увери зам.-министър Наталия Ефремова. Библиотеките ще бъдат привлечени и в реализирането на проекта за обучения за базови и средни дигитални умения, който ще бъде реализиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Библиотекар на 2022 г. стана Силвия Найденова от Централната библиотека на Българската академия на науките (БАН), а за библиотека на годината

  • бе отличена Градската библиотека "Пеньо Пенев"

в Димитровград.

На церемонията по награждаване присъстваха Искра Михайлова, член на Европейския парламент, заместник-министърът на електронното управление Атанас Мазнев, директорът на дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата д-р Силва Хачерян, директорът на дирекция "Учебници и училищна документация" Пенка Иванова и др.

Националната библиотечна седмица се организира от ББИА в партньорство с Фондация "Глобални библиотеки - България" (ФГББ). Медийни партньори на кампанията са БНТ, БНР, в. "Стандарт" и онлайн медиите "Аз чета" и "Детски книги".

Националната библиотечна седмица се провежда вече 17 години с цел привличане на вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и техния потенциал.

Позицията на библиотечната общност е, че достъпът до информация е необходимо условие за постигане на всички цели за устойчивото развитие.

  • В световен мащаб повече от милион

обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информацията и уменията тя да бъде ползвана от всеки. Това ги прави особено необходими за всички в дигиталния век. 

Библиотеките са не само потенциални партньори на правителствата, те вече допринасят за постигането на 17-те цели, като постоянно разширяват и разнообразяват своите услуги и програми, каза доц. Дончева. И подчерта: "Българските библиотеки трябва да бъдат достойно включени в плановете за развитие, чрез които ще се изпълнява Програмата 2030 на ООН у нас.".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай