Патриотите с шанс за балотаж с ГЕРБ

Патриотите с шанс за балотаж с ГЕРБ | StandartNews.com

Битката на лобитата в БСП принуждава Корнелия Нинова да прави грешки

Партията на управляващите налага тактическо напрежение върху конкурентите, казва политологът Георги Харизанов

- Господин Харизанов, защо е толкова обвита в мистерия процедурата по номиниране на кандидат-президенти? Защо е толкова трудно да бъде намерен подходящ човек – не искат или просто няма кандидати? Или ще предложите трето обяснение?

- Причините са различни при различните партии. ГЕРБ заложиха на късно обявяване първо, за да извадят наесен двойка възможно най-адекватна към профила и изискванията на променящите се всеки ден обстоятелства, и второ, за да наложат чисто тактическо напрежение върху конкурентите си – нещо, което очевидно работи. Там, където има ясно лидерство и тактическо решение за ранно обявяване на кандидатурата като при ВМРО и "Атака", такъв проблем няма. Проблемите при големите липсващи към момента – БСП и РБ, се изчерпват с три думи: дефицит на лидерство. В БСП битката на лобитата принуждава Корнелия Нинова да прави грешка след грешка, докато при реформаторите суетата да не би някой да бъде помислен за по-малко лидер от останалите, води до практическа невъзможност за излъчване на обща кандидатура, опакована в странни обяснения за седмица, четворка, препитвания, проучвания и последващи събеседвания.

- Немалко политолози твърдят, че битката наесен е решителна – за отделните партии и за страната. Съгласен ли сте? Защо е така?

- Битката е решителна за страната, тъй като при оттегляне на доверието на избирателите от партиите, съставляващи или подкрепящи управлението, най-нормалното нещо е да се проведат предсрочни избори. И това няма да е прецедент - припомням евроизборите през 2014-та година. За отделните партии битката е решителна дотолкова, че при отсъствие на БСП от балотажа ще се очертае ясна тенденция партията да излезе от образа на единствен срещуположен полюс на ГЕРБ – нещо, което вече започна с нулата на местните избори в областните градове. Решителни са и за реформаторите, тъй като при очевидната невъзможност за излъчване на обща кандидатура, и при повторение на вътрешните битки, при които едната половина бойкотира кандидатите на другата половина, съществуването на този проект ще бъде преразгледано, ако мога да използвам възможно най-меката формулировка. За момента единствените, които няма да понесат негатив при каквито и да било резултати, са патриотите. При сегашното развитие на нещата двойката им се оформя като все по-явен фаворит за преминаване на първи тур заедно с бъдещия кандидат на ГЕРБ.

- Смятате ли, че Бойко Борисов ще е кандидатът на ГЕРБ? И при такъв сценарий кой ще поеме юздите на партията и на кабинета?

- Аз не знам дали Борисов ще е кандидатът на ГЕРБ. Лично за него това би било положително развитие, но първо идеята и усещането, нуждата и енергията му за упражняване на власт са много различни от конституционната рамка на президентската институция, и второ – не само ние с вас разбираме вакуума, който една толкова силна лидерска фигура би оставила след себе си и в изпълнителната власт, и в партия ГЕРБ. Въпреки всичко, което преживя, Цветан Цветанов остана пример за работоспособност и политическа лоялност, а и ГЕРБ си отгледа технократски кадри във всички сфери на властта. Тоест не е въпросът има ли кой да упражнява изпълнителната власт, а дали апетитите на лоялни досега хора няма да се обострят при едно превръщане на Борисов в безпартийна фигура. Развитие, което никой не би могъл да предвиди, и което със сигурност е взето под внимание и обсъждано и от премиера, и от най-близките му хора в партията.

- До този момент единствено патриотите са обявили своята двойка от парламентарно представените формации. Сбъркаха ли, че подраниха? Твърди се, че шансовете им, ако успеят да стигнат до балотаж, са немалки предвид националистическата вълна в Европа, мигрантската криза и страха от тероризъм, несигурността и техния флирт с левите?

- Аз твърдя, че двойката Каракачанов – Нотев е фаворит за участие във втори тур и поради електоралната тежест на формациите зад нея, и поради успешните каузи, които патриотите формулират, и поради настроенията в обществото и широката в геополитически план подкрепа, която проевропейските и проруските националпопулисти покриват с така номинираните кандидати.

- В интервю за "Стандарт" шефът на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски каза, че битката наесен няма да е лидерска, а между лявото и дясното. Доколко състоятелна е тази теза предвид факта, че избираме обединител все пак?

- Президентът става президент след избирането си. Бягането от партиите и идеологиите е израз на политическа слабост, а не на някаква мъдрост и смиреност. За разлика от г-н Зеленогорски аз не съм такъв оптимист по отношение на ляв кандидат и мисля, че ако изобщо има битка, има реални шансове тя да се проведе в център-дясното. Лявото няма нито икономическа, нито геополитическа причина да е във възход. Самите ДБГ е добре да ревизират подхода си към изборите като цяло, тъй като политическата „експертиза" на кандидата им г-н Минеков и предвиждането му за балотаж Борисов-Манолова, в който Манолова ще победи, би трябвало да са продукт на хумористично предаване, а не на сериозна политическа сила.

- Имате ли обяснение за генералския моден тренд при президентските номинации?

- Има една нито социологически тествана, нито сериозно обоснована теза, че в моменти на размирици народът би искал силна фигура, която има военна експертиза. Но както се бе пошегувал Емил Кошлуков – ако в Турция имаше грипна епидемия, лекар ли трябваше да си изберем да президент? Несериозна теза, която ще получи своята ниска оценка от избирателите само след три месеца.

- Засега БСП осигурява най-много емоции сред кандидат-президентската суетня по номинации. Разрази се истинска война, съпартийци се обвиняват в заговори за сваляне на лидери и "гнусни интриги" с есемеси. Червени се опитаха да открият позитив и обявиха, че щом предизвикват интерес, значи са значим фактор. Вашето обяснение – какво се случва в БСП?

- Серия от тежки лъжи. След насочените срещу ГЕРБ, сега насочени навътре, към самата партия. Имитацията на демокрация и с вътрешнопартийното допитване, и с номинационните събрания, чиито резултати изтекоха в събота вечер, само потвърждават това. Всеки лъже всеки и неслучайно в „новото" ръководство попаднаха всички стари лобисти и олигарси, още няма заместник-председатели на партията, а длъжността организационен сектеретар е поделена между двамата, на които е обещана.

- Корнелия Нинова силен лидер ли е? Може ли да се превърне в алтернатива на ГЕРБ и Борисов?

- Аз мислех, че ще е силен лидер. Наистина. Но след всичко случило се в последните три месеца, съм все по-голям песимист. Нивото на комуникация, лъжите и случващото се в последните дни ме карат да мисля, че БСП върви към слаб резултат наесен, последван от оспорване на лидерството на г-жа Нинова.

- Представят ни ген. Румен Радев като бунтар, Нинова твърди, че евентуалната му номинация разколебавала Борисов, а заради уплахата ще бъде осуетено приемането на оставката му. Самият Борисов обаче обяви, че вече са му подписали рапорта за напускане. Това не предрешава ли изходът от вота наесен?

- Първо, ген. Румен Радев е приел да бъде кандидат-президент, докато е бил генерал и подава оставка едва след това. Това стана ясно от интервюто на Стефан Данаилов. Второ, за да даде време на Корнелия Нинова да вземе завоя от голям партиен демократ към еднолично номиниращ, той си взе отпуск и се скри от медиите, което обаче не му попречи да говори пред "Правда" и да сравнява ер-полисинга с Ньойския договор. Говорим за действащ генерал в армия на страна, член на НАТО. Тук квалификацията не е „бунтар", а съвсем друга и никак не положителна.

- Какво могат да постигнат реформаторите. Дали за тях няма да е успех просто да имат единна кандидатура? Ще изпаднат ли от топ 3 на политическите фактори?

- Изпадането от Топ 3 вече факт, а колкото до единна кандидатура – тя би ме изненадала приятно, въпреки че ще бъде бойкотирана от недоволната половина и ще бъде единна само за пред хората. Реформаторския блок отдавна изчерпа смисъла от съществуването си в сегашния си вид и това вече не се крие от никой.

- Защо непрекъснато търсим нови авторитети, не похарчваме ли политиците или те се изхабяват?

- Ние търсим авторитети във всичко, не само в политиката. Годините на уравниловка скопиха уважението към по-успелия, по-можещия, по-знаещия. Трябва да мине още доста време, преди да започнем истински да се гордеем, без завист и злоба, на успелите българи. Мисля, че проблемът е в огромна степен и поколенчески – младите нямат комплекси искрено и безрезервно да харесват някого и да се редят 6 часа на опашка за автограф от Емил Конрад например. А това е обнадеждаващо.

- Бойко Борисов разговаря миналата седмица с президента Владимир Путин. Как оценявате енергийната политика на премиера?

- Борисов показа, че няма нужда от посредници като Първанов и Нинова, за да комуникира с Москва. И моментът да им „дръпне килимчето" като ексклузивни представители на Путин е добре избран. Риск би бил възобновяването на икономически необосновани проекти между България и Русия, но не мисля, че има такава вероятност. А и докато ние с вас си говорим, „Северен поток 2" си върви. Ситуацията в Турция от своя страна, просто е прекалено сложна, за да бъде коментирана едностранчиво, и комуникацията на изпълнителната власт в този случай получи признанието и на опозицията. В Турция тепърва има да се случват маса неща, и нека видим още колко време опозицията ще продължи да излиза на митинги в подкрепа на тази власт.

- Възможна ли е коалиция ГЕРБ-БСП?

- За да има широка коалиция, би трябвало да има избран парламент от типа ГЕРБ с над сто места, БСП със седемдесет например, следвани от ДПС и малки партии с неясно поведение. Такъв резултат на БСП към момента е невъзможен, а и не виждам как с поведението и работата си тази партия ще успее да си извоюва позицията да бъде незаобиколим фактор при съставяне на едно следващо управление. Нереалистично, поне към днешна дата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай