Очаквам нови избори през лятото

Най-добре за политическата кариера на Борисов е да изчезне от публичната сцена достатъчно дълго

Очаквам нови избори през лятото | StandartNews.com

 

  • Най-добре за политическата кариера на Борисов е да изчезне от публичната сцена достатъчно дълго, казва социологът Цветозар Томов в интервю за вестник "Стандарт"

- Какви са шансовете за съставяне на правителство и колко трайно би могло да бъде то?
- Като че ли шансовете за съставяне на правителство не са големи. ГЕРБ използва мандата си единствено, за да имитира отговорност към нацията и избирателите си. Правителство може да бъде съставено с мандата на "Има такъв народ", но ми изглежда, че тази партия предпочита политически вариант с бързи нови парламентарни избори, очевидно с надеждата, че те биха довели до още по-убедително представяне на партиите на протеста. Която и да е от другите парламентарни партии да получи трети мандат, няма да успее да получи достатъчна подкрепа, за да състави кабинет. Следователно е много вероятно да отидем на нови парламентарни избори още през лятото. Личното ми мнение е, че този вариант е рисков за страната, главно заради здравната криза и съпътстващите я икономически проблеми. От друга страна, съотношението на силите и взаимната нетърпимост между представените в парламента партии и коалиции наистина дават малко възможности за излъчване на кабинет със стабилна парламентарна подкрепа.
- Каква ще бъде политическата съдба на Бойко Борисов? Би ли се кандидатирал за президент?
- Борисов сякаш е изгубил едно от най-силните си качества - способността да оценява реалистично политическата ситуация и да се измъква, така да се каже, сух от водата. Той е с увреден политически имидж и ще продължи да губи влияние, въпреки че продължава да има значителен брой верни привърженици. Мисля, че времето на Борисов в българската политика безвъзвратно е отминало - така, както отмина времето на Костов, на Сакскобургготски, на Първанов. Не очаквам да направи глупостта да се кандидатира за президент. Той може да стигне до балотаж, но политик, който предизвиква ненавист сред две трети от избирателите, няма никакъв шанс да спечели мажоритарни избори. Единственият му шанс да възроди политическата си кариера е да изчезне от публичната сцена достатъчно дълго, за да утихне омразата и недоволството към него. Съмнявам се, че е в състояние да го направи, защото е човек с психика на победител. Ще продължи да затъва в политическото тресавище, което сам създаде.
- Какви са перспективите пред ГЕРБ като партия?
- Неясни. ГЕРБ продължава да е добре конструирана властова машина и със съдбата на тази партия са свързани кариерните амбиции на десетки хиляди хора. Но политическата изолация на ГЕРБ е непреодолима докато партията се оглавява от Борисов. Затова очаквам поява и засилване на вътрешни напрежения в тази партия. Не мога да прогнозирам до какъв резултат биха довели. Все пак, за разлика от Борисов, ГЕРБ има шансове да съхрани поне отчасти влиянието си в българския политически живот.
- Колко трайно ще бъде така нареченото ново мнозинство?
- Това мнозинство е произведено от отношението към управлението на ГЕРБ и Борисов. И ще се възпроизвежда под една или друга форма докато ГЕРБ има този политически образ, който има в момента - на партия, силно доминирана от своя лидер и възприемана от увеличаващо се мнозинство хора като отговорна за нивата на корупция и злоупотреби с власт в България.
- Как се променят представите за ляво и дясно у нас? Имаме ли автентични изразители на едното и на другото?
- Представите за ляво и дясно у нас са прекалено свързани с представите за ролята и мястото на комунистическия режим в близката ни история. Този идеологически пласт лека-полека отстъпва назад, поради което започва по-ясно да се вижда абсурдното смесване на леви и десни политически практики и идеи в дейността на партии, които иначе се възприемат еднозначно като леви или десни. "Лявата" БСП въведе плоския данък, презря Истанбулската конвенция и твърде често демонстрира доста примитивен балкански национализъм - все действия, които са в рязък дисонанс с политическите практики на автентичната левица. "Дясната" ГЕРБ се канеше да прави верига от държавни бензиностанции и, особено в последните години, задушава с всички средства, с които държавата разполага, свободното икономическо предприемачество. Броят на лицензионните и регулаторни режими в страната, например, непрекъснато се увеличава. Основанията да разглеждаме БСП и ГЕРБ като автентични изразители на лявото и дясното са твърде съмнителни.
- Как ще коментирате машинното гласуване?
- Можеше да бъде и по-зле.
- Трябва ли Изборният кодекс да бъде променен в посока мажоритарен вот?
- След като сме провели референдум, в който хората масово са гласували за мажоритарен вот, е редно или да го въведем, или да проведем нов референдум. Обаче нито едното, нито другото може да стане бързо. Мажоритарната система изисква друг тип райониране на страната, а това е работа, която може да бъде свършена само след ново преброяване на населението. Преброяване ще има в ранната есен, а след това биха били нужни няколко месеца, за да се подготви и обсъди достатъчно сериозен проект. Това, което ГЕРБ внесе в сегашния парламент, е просто несериозно. От друга страна, според мен би било добре този избор на българските граждани да бъде потвърден или отхвърлен чрез нов референдум, в който да има информационна кампания, каквато през 2016 г. практически липсваше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай