Нямаме конкуренция в спа туризма на Балканите

Нямаме конкуренция в спа туризма на Балканите | StandartNews.com

Нужни са ни стратегии за развитие и повече полети, казва Сийка Кацарова

България вече има свой представител в управлението на европейския спа туризъм. Преди дни Сийка Кацарова бе избрана за вицепрезидент на ЕСПА /Европейската спа асоциация/. Кацарова е и зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа. Признанието идва след 10-годишни усилия за налагане у нас на правила за балнеология и спа и за популяризирането ни като дестинация с много предимства за лечение, превенция, релакс и разкрасяване. Наложи ли се България на световната карта на спа туризма, какво още ни липсва и какви са тенденциите в индустрията, които трябва да следваме, за да сме успешни, коментира пред "Стандарт" Сийка Кацарова.

- Госпожо Кацарова, какво означава за родния спа туризъм признанието с вашия избор за вицепрезидент на ЕСПА?

- Изборът ми за вицепрезидент на Европейската спа асоциация - структурата, обединяваща националните асоциации на държавите членки на ЕС, е признание за мястото на България на Европейската спа карта. Избрана съм наравно с представителите на дестинации с дългогодишна традиция и успехи като Германия, Италия, Франция, Чехия за вицепрезидент. Позицията ми ще позволи да участвам пряко при формиране на политики, свързани с развитие на европейски спа продукт. Както и да продължа политиката за развитие на нашия спа продукт, която заедно с колегите ми от Българския спа туризъм заедно провеждаме през последните 10 години. Изборът ми е и оценка за активната работа на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в структурите на ЕСПА в областта на маркетинга, научните изследвания в областта на медикъл спа туризма и минералния ресурс и т.н.

- Кюстендил също получи признание по време на европейските награди за спа туризъм. С какво го заслужихме?

- Голяма част от членовете на журито имаха възможност да посетят града през 2015 година - по време на II конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм и оцениха потенциала на курорта като спа дестинация. Сред гостите тогава бяха д-р Сигрун Ланг, кмет на Баден Баден за периода 1998-2006г. и президент на ЕСПА - 2008-2012г, и проф. Кантиста /президент на ISMH/. Симпатиите на журито спечелиха визията на кмета на Кюстендил Петър Паунов за развитието на града като спа дестинация, залагаща на римско наследство и възможностите за използването на богатия природен лечебен ресурс. В общата концепция са вплетени още крепостта Хисарлъка и екологично чистите черешови градини. Всичко това впечатли журито и те присъдиха заслужена награда на Кюстендил.

- Конкурентен ли е родният туризъм в световен мащаб?

- На Балканите нямаме конкуренция. Но стремежът ни е да си съперничим успешно с най-развитите дестинации, които имат дълги и ненарушени през историята традиции. Ние също имаме опит и традиции, както и основание да заявим, че сме сред държавите с най-богато римско наследство. Радостното е, че през последните години държавата постепенно го възстановява. И този процес трябва да продължи. Но трябва да обединим усилията си и за изграждане и развитие на българския медъкъл, спа и балнеопродукт всички заедно - държава, местна власт, НПО-та. Трябва да стъпим върху тези здрави основи и традициите и да надграждаме. Това, което видяхме по време на 21-ви конгрес на европейската спа асоциация във Виши, Франция, е силното присъствие на държавата при изграждането на инфраструктурата в курортите. Както и подпомагане инвестициите в областта на термалния туризъм.

- Какви са предимствата ни като дестинация?

- Климатът ни определено е фактор. Разполагаме с огромен ресурс от минерални води. Имаме над 500 минерални извора и сме на второ място по този показател в света след Исландия. Надявам се вече да няма българин, който да не знае този факт. В последните години този факт нееднократно бе подчертаван и от министър-председателя Бойко Борисов. Повтаря се от ресорните министри и зам.- министри, от местната власт, от членовете на БСБСПА. /Българския съюз по балнеология и спа/. Освен това страната ни разполага с лечебни калонаходища, модерна и много конкурентна хотелска медикъл спа и спа инфраструктура. Имаме и университети, които работят за създаване на кадри. Като те са много добре подготвени, но предстои да се развиват и по отношение на езикова подготовка и обслужване.

- Какви са тенденциите в индустрията, които трябва да следваме, за да сме успешни?

- На първо място трябва да надградим създадената стратегия на България да се развива като целогодишна медикъл и спа дестинация. Нужно е да се направят и регионални стратегии за развитие на всеки курорт поотделно. Това трябва да се случи на базата на SWOT анализ /на плюсовете, минусите, възможностите и опасностите пред развитието/ и на визия за развитие от страна на местните власти. Добър пример в това отношение са Сандански, Поморие, Кюстендил, Хисаря, Девин.
За да сме успешни, трябва да подобрим или да изградим инфраструктура, там където такава липсва. Задължително е да имаме и целогодишно работещи летища с полети до максимален брой чужди аеропорти. В момента летище Бургас извън краткия летен сезон има едва 2-3 редовни евтини полета. Това трябва да се промени. Надяваме се да се намери добър мениджър за летище Пловдив, защото от този аеропорт зависи развитието на туризма в целия регион - Смолян, Девин, Пампорово, Баните, Златоград и дори на европейската столица на културата Пловдив. В рецептата за успех влизат още добри пътища, много паркови пространства и предлагане на допълнителни продукти като екологично чиста храна, вино, възможности за спорт.

- Какво трябва да направят родните собственици на спа хотели, за да ни наложат като спа дестинация?

- Задължително е да лобират пред държавата и местните власти за създаване на общ план за създаване и развитие на съвременни спа дестинации. А не всеки да действа сам за себе си. Тук БСБСПА може да съдейства - имаме експертиза, ноу-хау, добър диалог и партньорство с ресорните министерства - на туризма, на околната среда и водите. Отношенията ни с министерството на здравеопазването са сложни, но си пожелаваме рехабилитацията и превенцията да станат част от приоритетите в това ведомство. Както е в Чехия, Франция, Словакия. Вече 10 г. работим с кметовете на основните водещи медикъл спа дестинации - Поморие, Сандански, Кюстендил, Хисар, Девин, Белчин баня. В последните 2-3 години и с Варна, Огняново, Вонеща вода, Смолян и Чепеларе. Освен това бизнесът трябва да си сътрудничи с университетите по отношение на създаване на работещи програми за обучение на кадри, които веднага да намерят работа в родните хотели и спа центрове. Да ги мотивираме да работят в българските спа дестинации, като им осигурим целогодишна заетост. Трябва да се отбележи, че през последните 2 г. министерство на труда и социалната политика създаде основата и специални програми за сезонните работници. Този процес трябва да продължи. Собствениците е добре да почерпят опит от страни като Португалия, Чехия , Германия, Италия за правилно и атрактивно презентиране на дестинацията, хотела и спа продукта с правилни послания. Нашите презентации и реклама както на държавата, така и на отделните общини или хотели са слабото ни място. Сред тенденциите в света е успешно да се съчетават спа туризмът с културен, винен, гурме и спорт. За всичко това ние имаме достатъчно дадености.

- Какво може да помогне държавата на индустрията?

- Диалог има. За 10 г. с колегите от БСБСПА проглушихме ушите на държавните мъже и жени за значимостта на този продукт, част от общия туристически микс. И вярвам, че те вече са убедени, че развитието на спа туризма ще даде възможност на сезонните дестинации да станат целогодишни. Но се иска последователна работа и приемственост. Ние можем да кажем, че сме в диалог с всеки министър, чийто ресор има отношение за развитието на спа туризма. Но е време е да засилим сътрудничеството с Министерство на културата, за да промотираме като общ продукт спа възможностите ни и римското ни наследство. Имаме надежди, че МЗ ще бъдат по-отговорни към този продукт. Друг проблем, който може да се реши от социалното и здравно ведомство, е дискриминацията на частните медикъл спа хотели, които нямат достъп до работа с НОИ. Добра практика, която трябва да заимстваме, е тази от Чехия и Словакия. Стандартите за качество в сектора вече имат основа благодарение на приетата наредба към Закона за туризма. Балнеосъюзът, заедно с експерти на ЕСПА, ще отвори нова страница в доброволното сертифициране на хотелите със знаците за качество Eurospa med и Eurospawellness - гаранция за качество за туристическия пазар в съответното направление.

Искам да анонсирам и основното събитие, на което БСПСПА ще отбележи 10-ата си годишнина и 9-та като част от семейството на ЕСПА. Това е III конгрес на БСБСПА, който ще се проведе от 27 до 29 септември във Варна и Св. Константин и Елена. Гост на събитието ще бъде новоизбраният президент на ЕСПА - Тиери Дюбоа, членове на Борда на ЕСПА от Италия, Словакия, Румъния, Франция, Германия, Литва, Естония, Португалия. Отправена е покана за участие и към сенатора на Виши, както и към кметове на водещи спа дестинации от Германия, Чехия, Португалия, Словакия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай