Новият закон за МВР е изборен PR

Проверка показа само 8% оригиналност в него

Новият закон за МВР е изборен PR | StandartNews.com

Доц. д-р Николай Радулов е преподавател в Нов български университет. Бивш секретар на МВР. Избран за най-добър преподавател на НБУ за академичната 2012-2013 г. Експерт по национална и гражданска сигурност на "България без цензура".

- Как оценявате като цяло новия Закон за МВР, приет от Народното събрание?

- Законът в по-голямата си част е копие на предишния. Специализиран софтуер, който използвам при оценка на студентски работи, показа 8% оригиналност. Това говори или за приемственост в политиките за сигурност, или за безсилие и некомпетентност.
Видимите промени са следните: Намалява се отговорността на министъра, но остават недокоснати правата му. Кадровата политика е изцяло в негови ръце, назначаването и развитието на всеки служител зависят от него. Отпада конкурсното начало при развитието на състава, атестирането като подход при развитие на служителите връща към идеите отпреди 1989 г. Тук въобще има алогично отношение - приема се, че трябва да има конкурсно начало при първоначално назначаване в системата, но да няма такова при развитието на състава, защото конкурсите били некоректни. Има ли основание да се мисли, че при назначаване нещата стоят по-различно?
Социалните промени, отразени в закона са нужни, завоювани от служителите, но недостатъчни.
Така че считам новия закон за недостатъчно обмислен, качествен и обоснован (а също така и нов - би могло да се мине с поправки в стария). Ползата от него вероятно ще е спорна, а неговото ударно приемане (и приказките покрай това) оставя горчивия вкус на предизборен PR.

- Адекватни ли са новите равнища на заплащане на униформените служители и как стоят те в европейски мащаб?

- Ако разгледаме въпроса като съотношение на средна работна заплата в страна от ЕС и заплатата на местната полиция, то съотношението е в полза на българския полицай, но това се дължи на ниския стандарт за живот в България. Един среден полицай във Франция взима около 2000 евро след удръжките, един български полицай - 500-600 лв. Считам, че повишаването на най-ниските заплати на полицаите трябва да бъде поне с 20%.

- Преди дни се състоя парадът за 9 май, а малко преди това беше нашият военен парад за Гергьовден, на който самолетите и хеликоптерите не излетяха, защо според вас се случи това?

- Очевидно е, че има обективни и субективни фактори. Липсата на средства за тренировъчни полети би направило опасно ниското прелитане под облаците. Парадът за 9 май в Москва винаги е бил зрелищен, а сега в контекста на събитията в Украйна определено имаше и сериозен политически подтекст.

- Като бивш секретар на МВР как оценявате действията на професионалното ръководство на ведомството след случая "Лясковец"?

- Операцията в Лясковец за мен е лакмус за общата готовност на ръководството на МВР да реагира на кризисни ситуации. Прибързаност, непознаване на теорията и практиката на управление при кризисни ситуации, на тактически действия при особени условия се набиват в очите както на експертите, така и на обикновените хора. Липсата на способност и доблест да се поеме политическа и професионална отговорност, жертване на низови служители, за да не се докоснат разпоредилите и утвърдилите операцията, допълнително бие по авторитета на министерството и намалява доверието на гражданите в него. Видна е общата тенденция ръководителите при успех да обикалят победно телевизиите, а при провал с пяна на уста да прехвърлят отговорността на обикновените, ръководени от тях служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай