Нова промяна със старите коли. Решението на София

От следващата зима още по-голяма част от центъра на столицата ще е забранена за стари коли

Нова промяна със старите коли. Решението на София | StandartNews.com

Нова промяна със старите коли. Най-замърсяващите автомобили - тези с най-ниската екологична категория, от днес - 1 март, отново могат да влизат в идеалния център на София.

Автомобилите от най-замърсяваща първа категория бяха забранени за т.нар. зона „Малък ринг“ на 1 декември миналата година. Забраната бе в сила до края на месец февруари 2024 г., тоест до вчера. Нова забрана обаче Столична община (СО) и Център за градска мобилност (ЦГМ) не са издали.

Забраната обаче така и не се прилагаше ефективно, тъй като общината не налагаше глоби на нарушителите.

А по данни на местната власт те са между 8000 и 10 000 на ден. Нискоемисионната зона беше забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Глоби за нарушителите обаче нямаше, тъй като автоматичната система за засичането им така и не проработи. Още в края на ноември от общината обявиха, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а при второ вече ще се налагат и глоби. Така т. нар. нискоемисионна зона на практика си остана на хартия.

От следващата зима още по-голяма част от центъра на столицата ще е забранена за стари коли. Това поне предвижда общинската наредба. Възможно е обаче тя да бъде променена от Столичния общински съвет.

Все още няма и анализ за облекченията в замърсяването на въздуха в столицата от наложената мярка.

Малкият ринг обхваща територията между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи