НАП плаща глобата за теча от данъците ни

Всички виновни служители ще бъдат наказани

НАП плаща глобата за теча от данъците ни | StandartNews.com
  • В момента приоритет е овладяването на ситуацията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев
  • Всички виновни служители ще бъдат наказани
  • Данъчните помагат на над 180 души, за които е изтекло критично количество данни

Глобата, наложена на НАП заради източването на лични данни, ще бъде платена от нашите данъци. Това потвърди пред журналисти в Смолян вицепремиерът Томислав Дончев. Той участва в заседание на Съвета за развитие на Южен централен район.

"Комисията за защита за личните данни има право да глобява всякакви публични и частни субекти. Случаят с НАП е особен, защото е публична институция и една глоба се плаща от публичните приходи, тоест от данъци. Само че това не е единственото наказание. За целия теч на данни ще се установи кой е виновен - всички служители от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания", каза Дончев. И допълви: "В момента обаче приоритет е овладяването на ситуацията". Вицепремиерът определи пробивът в масивите на НАП като тежък киберинцидент.

НАП вече се е свързала с близо 180 българи, за които има критично изтичане на данни, предлага им се помощ, съобщи Дончев. "По отношение на другите лица, включително и аз проверих себе си, пише, че съм свързано лице със сина си, което едва ли е някаква новина. Има единния ми граждански номер, което не е добре, но все пак ЕГН-тата са защитена информация от две години. Само до преди няколко години ги имаше на избирателните списъци. Не твърдя, че е добре", каза вицепремиерът. И допълни: "Най-тежкият възможен инцидент е някой да влезе вътре и да променя данните, това означава наистина катастрофа, вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните".

Дончев отново коментира, че България дава много малко пари за киберсигурност и трябва да бъдат взети мерки за по-добра защита на данните. Разходите за киберсигурност годишно са около 5 млн. лв., което е нищо, каза вицепремиерът. Той заяви, че се прави пълен анализ на масивите какво има в тях и какъв е потенциала за злоупотреба, като най-важното е да се уточни какви допълнителни мерки да се вземат да не се случва пак подобен пробив.

"Разбира се един от изводите - имахме няколко срещи по темата, е наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати. Включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичните системи - те са 10-15 най-критичните, по принцип основните ни регистри са около 65, където е най-важната информация, но от тях най-важните от тях са 10-15. И там трябва да бъдат взети екстремни мерки. Защото данните трябва да бъдат защитени, обобщи Дончев.

По другата инфарктна тема - чумата по свинете, Томислав Дончев заяви, че ситуацията е много тежка. Огнищата са вече 22.

За нещастие много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се, бих казал, радикални мерки. Но един от проблемите, който имаме е, че сред обществеността, даже бих казал и сред управата в засегнатите райони, нямаме пълно съдействие. Има опити и за извеждане, и за транспортиране на животни, което означава разпространение на заразата. Затова не само МВР, мобилизирали сме сили на Българската армия и колкото е необходимо ще бъдат мобилизирани допълнително, за да се осигурят карантинните мероприятия, заяви вицепремиерът и добави, че трябва да бъдат взети всички мерки да се ограничи разпространението на заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай