Над 1300 жертви на леда в "Пирогов" за седмица

Над 1300 жертви  на леда в "Пирогов" за  седмица | StandartNews.com

Непочистените и заледени тротоари и улици в столицата препълниха с пациенти спешните кабинети на "Пирогов". От 17 до 25 януари близо 1300 възрастни пациенти са преминали през 108-и кабинет на здравното заведение, а над 300 са оставени за лечение. Най-чести са фрактурите на глезени и стави, на тазобедрените стави, много по-рядко - в областта на коляното. Какво да правим, ако се подхлъзнем, паднем и се ударим? Да разчитаме ли на бабините лекове или веднага да потърсим лекарска помощ? "Стандарт" потърси съветите на д-р Шади Юсеф Хайят от Трета травматологична клиника в "Пирогов", който всеки ден се среща с човешката болка.

"В един прекрасен момент в кабинета започва да мирише на салата, защото като се ударят, хората налагат мястото със счукан магданоз, лук, оцет. Нямате представа на какви случаи попадаме", споделя д-р Шади Хайят. Лекарят съветва пациентите, които са стъпили накриво, подхлъзнали, паднали и са се ударили, да не търсят бабините методи за лечение, а веднага да се обадят на Спешна помощ. "Понеже "Пирогов" е най-големият травма-център в България, бих препоръчал да потърсят лекарска помощ при нас. Най-малкото -

ще се направи снимка, за да се види

дали има разместена фрактура, някакво навяхване или пък дано да няма нищо", казва докторът. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поема диагностиката, престоя и някои от интервенциите при счупване. Условието е пациентът да е здравноосигурен. "За съжаление имплантите, които такива операции изискват, не се покриват от Здравната каса, а на 100 процента от пациентите. Подчертавам, говорим за импланти, а не за за изкуствена става, защото тя има частична реимбурсация от касата", твърди доктор Хайат. В зимни условия най-уязвими са възрастните хора и тези с определени заболявания. Болните от остеопороза, които са по-трудно подвижни и чиито кости се чупят много лесно, са сред рисковите пациенти. Болните от диабет също. При тях се наблюдават меки тъкани, които зарастват трудно, при това невинаги. В заснежената обстановка д-р Хайят е категоричен, че хората трябва да ограничат консумацията на алкохол. Той притъпява усещанията, хората не внимават и ако паднат, бавно се възстановяват след каквато и да е травма.

Д-р Хайят е категоричен, че когато времето е студено и има заледени участъци, хората трябва да са много по-внимателни и задължително да носят стабилни и удобни обувки, по възможност- с грайфер. Дамите трябва да избягват високите обувки. А онези, които са трудноподвижни, да използват бастун с прикрепен шип от долната му страна по заледените улици.
Д-р Хаят съветва и скиорите, ако получат травма, веднага да потърсят спешен център за изследвания. "Най-често при зимни спортове се получават фрактури на долните крайници, на подбедрица, на глезен, по-рядко стават фрактури в горната част на бедрената кост. Това не означава, че не сме имали случаи на счупвания на бедро. При падане се получават фрактури и в областта на предмишниците и на колянната става", казва д-р Хайят. Лечението на един пациент

не приключва със самата операция

Според доктора много важна за възстановяването е рехабилитацията. "Пациентът трябва да съдейства-да изпълнява дадените указания от лекуващия му лекар", казва д-р Хайят. Възстановяването след падане понякога трае между 2 и 6 месеца. Рядко е, но се случва да е необратимо.

Походка тип "пингвин" спасява при поледици

Походката тип "пингвин" спасява от падане на леда. Приведете се леко напред, разтворете краката си на 5-10 см, леко извадете ръце настрани и вървете като пингвин, с леко присвити крака и прехвърляйки се от единия на другия. Колкото повече се клатиш, толкова по-успешно пазиш равновесие. Стъпвайте на земята с цяло стъпало. Важно е и да правите малки крачки. Така ще успеете да запазите баланса и да не паднете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай