Михо Михов: Бюджетът на армията трябва да се повиши

Ако бях съветник на Путин, щях да му кажа да влезе в ЕС и НАТО

Михо Михов: Бюджетът на армията трябва да се повиши | StandartNews.com

Генерал Михо Михов е бивш началник на Генщаба на БА, водач е на листата на АБВ в Бургас и Ямбол

- Върху какво акцентирате в предизборните си срещи с гражданите и от какво най-много се оплакват хората?

- Основният проблем, който седи пред гражданите и който АБВ дефинира, това е държавата и държавността. Като бивш военен вече няколко години чувам възгласи и упреци: "Нямаме армия!", а вече все повече чувам и "Нямаме държава!". Знаете, че армията и службите за сигурност са едни от най-важните атрибути на всяка държава и ако вече сме се примирили, че държавата я няма, то остава да се притесняваме доколко България ще бъде унитарна държава в близко бъдеще.

- Как АБВ смята да възстанови държавността?

- Държавността се възстановява с качествени политици, които не се самоназовават експерти, а имат опита и амбицията да бъдат управляващи или както е казал Платон - философите-управници могат да градят държавата в името на селяните и занаятчиите, които ги хранят. Затова АБВ се обявява за смяна на политическия модел, за да може отговорностите на политиците да бъдат ясно и директно свързани с гражданското общество. Бих искал да кажа, че АБВ е коалиция на леви и левоцентристки партии - аз не съм член на нито една от тях, но съм удовлетворен от факта, че обществеността и активистите на АБВ и в Бургас и Ямбол ме поканиха да водя листите. Не бих казал, че победата е сигурна, но борбата си струва.

- Кои са първите стъпки?

- Първата стъпка е прекратяването отчуждаването от труда. Хората се отчуждяват поради неопазване на продуктите на техния труд. А младите - поради недостатъчното заплащане. Мисля, че младите поколения трябва по-скоро да се откажат от девиза на прабългарите, а именно: "Не замръквай там, където си осъмнал, и не умирай там, където си се родил". Нека уважим и кръвта на славяните и траките и поддържаме земите и народа си тук, където сме създадени.

- В тази връзка как ще коментирате ролята на държавата и това как институциите, включително и армията, направиха във връзка с наводненията?

- С наличните сили и средства армейците помогнаха на обществото. Но много показателни са изказванията на авиационни командири, които казват: "Хората се страхуваха да се хванат за въжето, за да ги спасим". Значи нацията ни е изпаднала в едно такова униние, че и пред смъртта се примирява. Не бива да допускаме това. Не на последно място нещата с наводненията отиват до ролята на горския - който разрешава сечта, който не контролира къде се хвърлят ненужните отпадъци. А в кое предприятие действително хората днес изпълняват плана за евакуация, колко пъти се тренира за това? Това е психологическа подготовка. А децата в училище?

- Как ще коментирате резултатите от срещата в Уелс, подкрепяте ли бюджета за отбрана да достигне 2% от БВП до 2020 г.?

- Категорично подкрепям увеличение на бюджета на Българската армия. Но съм против много писания - вече имаме две Бели книги, няколко плана за организационно изграждане на армията, тези дни се заговори за Постановление на МС с нови числени параметри на БА. Мисля, че е крайно време да се направи балансът между бюджет за личен състав и модернизация на армията. Ако става дума за форума на НАТО в Уелс, той беше повратна точка по отношение на Русия. Надявам се и ако съм съветник на Путин, бих го посъветвал, веднага да подаде документи за членство в НАТО и в ЕС. Представяте ли си какъв умиротворителен период ще настане. Това е малко като ирония и като предизвикателство, тъй като и Русия трябва да проведе по-задълбочен анализ за своята роля и място в миротворческия период на това хилядолетие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай