Лайън: Време е да споделим българските плетени обувки със света

Плетените обувки "Бос" поемат през океана напролет (галерия)

Лайън: Време е да споделим българските плетени обувки със света | StandartNews.com

София. През последните дни една новина обиколи масово българските медии и предизвика невероятен интерес, като се превърна в най-споделяната новина на "Стандарт" във Фейсбук и влезе в Топ 10 "Най-четени новини" в историята на информационната агенция. Става въпрос за тримата американци, които се влюбили в... български плетени обувки и решили да намерят място на американския пазар за "откритието" си. Започва малко като приказка, но вероятно повечето от вас все още си спомнят леките проветриви обувки, станали ни толкова любими, че сме скъсали не един чифт.

Тримата амбициозни младоци Джеф Лайън, който прекарал 2 години в България и я обикнал, Тайлър Нелсън и Тревър Нелсън изготвили своя проект "Bös Footwear" ("Бос", името е вдъхновено от удобството на обувките, дори и на босо) и от платформата на известния сайт за набиране на финансиране на различни креативни проекти KickStarter го представили, като набрали средства на стойност 10 000 долара начален капитал за внасяне на обувките от България.

„Стандарт" се свърза за специално интервю с автора на бизнес идеята - Джеф Лайън, за да научи повече за предисторията на този проект, вдъхновен от живота на един американец в България. Това е интересният разказ за това как едни обувки преплуваха океана в сърцето на мормон, мисионер на своята църква у нас, който се влюбил в българския дух, попил от нашата култура и се научил да прави баница, и не само. Представяме ви музиканта-библиотекар Джеф Лайън - усмихнат, сърцат и българин по душа.

- Здравей Джеф, вашият проект стана много популярен в България. Как стигна това до вас?

- Мои приятели ми писаха, защото бяха прочели вашата статия. Беше голяма изненада, много се зарадвахме и благодарим, че споделихте нашата история! Плетените обувки са първото ни съкровище, време е останалият свят да научи за тях и също да им се наслади.

- Историята е наистина интересна - разкажи ни първо как стана така, че дойде в България, и за престоя си тук?

- Живях в България почти 2 години. Бях мисионер за моята мормонска църква по това време. Живях в Пловдив, а също така и в Перник, Добрич, Стара Загора и за малко в София. Пловдив беше любимият ми град.

- И къде научи толкова добре български? Владееш езика изключително добре като за чужденец.

- Хаха, благодаря, но все пак има грешки! Научих най-много, когато вече бях в България. Преди да дойда в страната ви, посещавах център за мисионери, където учим езиците на страните, за които заминаваме, и как да служим за мисията си. Там бях само 2 месеца, но научих повече как да съм добър мисионер, отколкото самия език. В България от общуването с хората се научих и да говоря, и да пиша.

- Какво ти беше първото впечатление за хората и страната като дойде?

- Първото впечатление беше, че почти нищо не разбирах от езика. (смее се) Много е труден! След това, като започнах да схващам, бях впечатлен най-вече от хората, с които общувах. Запознах се с едни от най-добрите хора, които съм срещал в живота си. Страшно много ми липсва България. Част от сърцето ми още е там! Мисля много често за времето, прекарано там, и за приятелствата, които създадох. Освен от хората, бях впечатлен от културата, музиката, природата и кухнята.

- О, обичаш ли да готвиш, запомни ли някои български рецепти?

- Да, научих много рецепти – даже току-що направих гюведже на жена ми. Беше страшно вкусно! Тази седмица направихме и баница заедно, а миналата готвих мусака и таратор.

- Прекрасно, популяризираш българската кухня. Разбрахме, че харесваш доста типично наши неща - какво друго българско, освен плетените обувки, за които ще те разпитам след малко, би представлявало интерес на американския пазар?

- Според мен нещо, свързано с храна, би се пласирало много добре. Понякога в Америка може да се намери българско сирене и тогава съм много щастлив. Мисля, че и лютеницата би се купувала много. Това са нещата, които хората тук, в Щатите, най-много харесват, когато съм достатъчно мил да ги споделя. (смее се)

- Разкажи ни още нещо за престоя си у нас - явно доста си пътувал из България - кои са ти любимите места?

- Най-много ми харесва Пловдив, особено Старият град и главната улица. В този град живях първо и най-дълго време. И градският парк в Добрич ми е любимо място. Много ме впечатли разходката до Рилския манастир, по крайбрежната улица във Варна и паметникът на Създателите на Българската държава в Шумен. Нямам думи да опиша тази красота!

- Разкажи ни с какво се занимавате ти и твоите бизнес партньори, Тревър и Тайлър Нелсън, в момента, освен с проекта за плетените обувки?

- Занимавам се с много неща, сега работя основно като мениджър на офиса на Музикална академия и паралелно следвам магистратура по музикално библиотекарство. Освен това съм фотограф и музикант. Жена ми също се занимава с музика и правим концерти заедно – аз свиря предимно на саксофон и пиано, а тя на цигулка. Но чакам деня, когато ще мога да се занимавам пълноценно с бизнеса ни. Ще бъде прекрасен момент, когато наистина започнем да печелим от него. Тайлър в момента е мениджър на един склад за супермаркети, а Тревър учи и работи да стане лекар.

- За колко време успяхте да съберете сумата от 10 000 долара за проекта си?

- Горе-долу 6 седмици ни бяха нужни да наберем нужното финансиране. Всичките пари ще използваме за първата ни поръчка на обувките. Ще поръчаме около 1000 чифта сега. За всички разходи покрай поръчката ще ни трябват и повече от 10 000 долара, но се надявам да се справим.

- Хората в България не са много запознати с принципа, на който работи платформата за набиране на средства по проекти Kickstarter - какви са хората, които ви финансират и какво получават те в замяна?

- Ами това са съвсем нормални хора като теб и мен, горе-долу половината от тях са наши познати и познати на нашите познатите, а останалите са просто хора по света, които са харесали идеята ни и концепцията на обувките. Те не получават дял от приходите, а по-скоро е като предварително заплащане за поръчани обувки. А с всичките обувки подаряваме и комплект мартеници.

- Това е много любопитна подробност - как решихте да включите този наш обичай в концепцията си?

- Идеята беше моя - когато бях в България, бях много впечетлен от традицията на Баба Марта, беше най-любимото ми време в България. Чувствах го, сякаш всички хора бяха по-щастливи докато раздаваха мартеници на приятелите си. Когато се върнах в Щатите, и аз започнах да го правя и сега това е моята традиция. Разбирам я като нещо, което е и символ на приятелството, макар че знам легендата и че е за здраве и в чест на идването на пролетта. Така искаме да кажем на тези, които са ни помогнали за осъществяването на проекта, "Благодарим за приятелството ви"!

- Чудесен начин да кажете „Благодаря!" и да споделите традициите ни. На финал, кажи ни кога се очаква да пристигне първата поръчка плетени обувки от България?

- Първата доставка обувки ще бъде или април, или май месец и тогава ще започнем реално да ги продаваме по интернет и в магазини, където успеем да се договорим. Но не искаме това да е единственият ни подобен проект. С Тревър и Тайлър вярваме, че има такива неща по света, като плетените обувки – неща, които останалата част на света не познава. Искаме да намерим точно тези специфични продукти и да споделим и тях, и поне част от културата на мястото, от където идват. Много обикнах България и се радвам, че намерихме нещо от страната ви, което можем да споделим със света!

За повече интересни подробности - проекта им в Kickstarter, сайта на "Бос" и фейсбук страницата на марката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай