Касата избира на кого да плаща

Касата избира на кого да плаща | StandartNews.com

Новите частни болници до 3 г. без пари от държавата

Здравната каса ще избира на кого да плаща, ако болниците в една област са повече от нужното. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в закона за лечебните заведения.

Правилата, по които ще става това, ще се определят с наредба на Министерски съвет. Дали клиниките са повече в един регион пък, ще се казва в националната здравна карта, където ще се посочва нужният брой легла за всяка област. Целта на промените е да не се разпилява общественият ресурс и да се намали апетитът на инвеститорите за откриване на нови клиники. Въпреки че текстът е в синхрон с измененията, които вече се направиха в закона за здравното осигуряване, те предизвикаха бурен дебат в пленарна зала. "Винаги сме подкрепяли задължителната карта, но този подход е командно-административен, с него касата ще избира къде пациентът да се лекува", заяви депутатът от БСП Емил Райнов. Според него промяната крие опасност от фалиране на държавните болници с цел по-лесната им приватизация, тъй като отвързва ръцете на властта да не плаща на определени клиники. На същото мнение бяха и колегите му от ДПС. "Този текст дава възможност на касата да сключва договори с определени болници, да прави политическа подборка, така се ликвидира конкуренцията и се ограничава изборът на пациента", категоричен беше Хасан Адемов. "Ако директор е политическо назначение, срещу това трябва да се изправим", отговори на критиките Петър Москов. Освен това депутатите приеха рестрикции за финансирането на новите болници от касата. Ако клиника се открие в регион, където вече има достатъчно медицински услуги, тя няма да получава веднага право да се бори за пари от касата. Това ще става едва с актуализацията на здравната карта, което се прави на всеки три години или по-рано при нужда.

Клиники в комбина за рак и сърце

Депутатите намалиха изискванията за "комплексно лечение" към болниците, които здравно министерство искаше да се въведат. Това стана факт с приемането на промените в закона за лечебните заведения. Клиниките ще имат право на договор с касата дори ако не предоставят на територията си целия цикъл на лечение за определена диагноза. Те обаче ще трябва да сключат договор с друга болница, за да подсигурят цялостното лечение на пациентите. Например, ако извършват операции на туморни образования, но нямат химиотерапия или лъчетерапия, те ще трябва да сключат договор с други клиники, обясни д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. Освен това комплексното лечение няма да се изисква за всички диагнози. Очаква се то да е нужно само за раковите, сърдечно-съдовите и някои редки болести. Депутатите отхвърлиха почти всички останали предложения за промени на здравното министерство. Отпаднаха идеите за приватизация на болниците, задължителна акредитация и задължителни обединения за кожните и психиатрични диспансери.

Младите лекари с договор с фонда


Специализантите по медицина ще имат право на договор със здравната каса. Това решиха депутатите вчера, приемайки промените в закона за лечебните заведения. По този начин те направиха факт обещанието на здравния министър Петър Москов, което той даде на лекарите в кампанията на "Стандарт" "Млад медик". В момента специализантите нямат право да работят с касата и затова болниците трудно намират пари да им осигуряват добри заплати. С промяната обаче това ще се промени и клиниките ще искат да назначават на щат младите лекари. Освен това депутатите приеха възможност спешните лекари да работят на по-гъвкави смени, а в районите, където няма клиники, медиците да са задължени да дават дежурства поне 10 часа седмично.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай