Как ще изглежда София през 2050г. ?

Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия "Визия за София"

Как ще изглежда София през 2050г. ? | StandartNews.com

Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия "Визия за София" с хоризонт 2050 г. "За" споделената стратегия за развитие на Столичната община гласуваха 33 общински съветници, 13 се въздържаха, никой не гласува против.

Масовият транспорт в София само на електричество, велопарикинги край спирките, повече пространства за пешеходци, висококачествено образование в целия град, фасадите и покривите на сградите да бъдат покрити с растителност. Това са част от идеите, заложени в проекта.

Инициативата за начертаване на плана как да изглежда столицата в бъдещето стартира през 2017 г. 

Основните приоритети във "Визия за София" са столицата да бъде копмактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и вкючващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична Община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот.

За да се постигнат тези приоритети обединяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дългосрочни цели за развитие. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020г. до 2050г.

Относно транспорта в града се залага превозните средства да са на чести интервали, а отделните линии да са със синхронизирани разписания, което ще позволява лесно и бързо прекачване при смяна на направленията. Предвижда се и да бъдат изградени велопаркинги край спирките, а по основните линии да има възможност за превоз на велосипеди. В документа се залагат по-безопасни и приятни пешеходни маршрути.

За зеленината в града се планира градските паркове да увеличат значително площта си, уличното озеленяване да е непрекъснато, а покривите и фасадите на много сгради да са покрити с растителност. Зеленината трябва да се развива и в междублоковите пространства с цел осигуряване на благоприятен микроклимат.

"Съставянето на "Визия за София" беше нетрадиционен, задълбочен, широкообхватен и широко включващ процес. В него участваха граждани и граждански групи от различни части на общината, опитни експерти от различни сфери, членове на неправителствени организации и на политически партии, предприемачи и администратори. В рамките на две години и половина успяхме да извършим десетки изследвания, да структурираме и анализираме огромно количество данни и да въвлечем хиляди заинтересовани страни. Подобен процес отдавна не е правен в София. Визията определя посоката за развитие на Столична община за следващите три десетилетия",  коментира Любо Георгиев, ръководител на проекта.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова благодари на съветниците за указаната подкрепа, на екипите, които са работили по документа и на главния архитект.

„Очаквам час по-скоро да бъде подготвено заданието за промяна на ОУП на София“, каза още Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай