Как "Многострадалната Геновева” събуди Свищов

Учителят Васкидович споделя със съгражданите си най-ценния дар - личната си библиотеката с над 800 книги

Как "Многострадалната Геновева” събуди Свищов | StandartNews.com
  • Сградата на първото българско читалище е построена с дарение от търговеца Кирил Д. Аврамов
  • Учителят Васкидович споделя със съгражданите си най-ценния дар - личната си библиотеката с над 800 книги

 

Рождената дата на първото читалище у нас е 30 януари 1856 година. Мястото, където се учредява, е домът на Димитър Начович в Свищов. Години по-късно, след направено дарение от Кирил Д. Аврамов (22 март 1904 г.), става възможно построяването на читалищната сграда. Но дарените 200 хил. златни лева се оказват недостатъчни, за да се реализира внушителният проект на известния архитект Петър Паул Бранг. Затова читалищните настоятели възлагат изготвянето на нов архитектурен план на едни от най-известните по това време български архитекти - Георги Фингов и Киро Маричков.

Двамата са автори на някои от най-красивите сгради на София

сред които и ъгловото здание на улиците "Славянска" и "Бенковски" зад Народния театър. 

С проекта на читалището в стил "сецесион" архитектите оставят трайна следа и в архитектурния облик на Свищов. На 20 май 1906 година строителството се възлага на предприемача Васил Гюдеров от Свищов. Сградата е завършена през1908 година и на 14 септември е открита официално. Изградената преди повече от столетие, стилната и романтична сграда на Първото българско читалище е сред архитектурните забележителности на Свищов и е символ на духовното израстване на българите.

Основателите дарили на ПБНЧ "Еленка и Кирил Д. Аврамови"  800 книги и 4 800 златни гроша. Поканили и други младежи и след свиканото общоградско събрание за основаване, членовете внесли за читалището общо 37 000 гроша.

"Да се създаде градска библиотека, в която да се набавят книги, вестници и списания на български, руски, френски, немски, румънски, сръбски и гръцки езици", започва учредителният протокол на читалището.

Първите цели на читалището били да създаде градска библиотека; да събира стари ръкописи на пергамент и хартия; да подкрепя способни младежи, да добият по-високо образование в чужбина; да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи. 

Дарителят Кирил Аврамов е роден на 10 февруари 1850 г. Контактувал с европейски търговци, добил опитност и се издигнал културно с широк мироглед, той става просветен търговец. През 1879 г. се оженва за Еленка Димитрова Караначева, с която имат щастлив съпружески живот. След смъртта й през 1901 г., започнал да мисли как да постъпи с материалното си състояние.

Още докато съпругата му била жива, подарил на Съборната църква скъпи икони, ценни църковни украшения, завеси и др. На 22 март 1904 г. взема решение да подари на Общината в Свищов цялото си материално състояние за построяване на сграда за театър и читалище в града. Затова и читалището днес носи името "Кирил и Еленка Д. Аврамови".

Първото  театрално   представление в Свищов се състояло на 1 февруари 1870 г.

Читалището е давало сцената, салона, а също и любителските трупи, подготвяли представленията, информира сайтът pamettanabulgarite.com. 

Читалището в Свищов е мястото, където започва и се развива театралната дейност. Епизодични театрални прояви е имало и преди 1870 г., но те не са оставили трайни следи. Началото на истински, редовни и запомнящи се театрални спектакли поставя Димитър Шишманов. В антрактите на цигулка свири Николчо Сопотчанина Слепия. Завесата и кулисите били доставени от Букурещ. Представлението било подготвено от Д. Шишманов; декорите направил Николай Павлович /син на Христаки Павлович/. Изборът за първото театрално представление бил известната в онези времена "Многострадална Геновева". Още преди представянето й интересът към пиесата бил много голям, а след това се увеличил още повече. Дебютът се оказал изключително успешен. За един месец "Многострадална Геновева" била играна цели 4 пъти. За този един месец били дадени още 6 представления. След това били представени пиесите "Запреният", "Сиромашия и честност", "Пияницата", "Злощастна фамилия", "Лукреция Борджия", "Ромео и Жулиета", "Райна Княгиня" и други, някои от които били побългарени от Шишманов. Спектаклите се посещавали добре и носели значителен приход на читалището.

 Учителят и автор на учебници Васкидович, който развива широка просветна дейност, споделя със съгражданите си най-ценния дар, който притежава - личната си библиотеката, включваща над 800 книги. През 1904 година Кирил Д. Аврамов прави щедър жест и дарява на свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище. 

Към него се създават Първа обществена библиотека, Първи български хор "Янко Мустаков". Днес в книгохранилището на библиотеката при читалището се пазят 12 ръкописа и над 600 старопечатни книги.

В Читалището, към днешна дата функционират множество самодейни състави и любителски кръжоци: Първи български хор "Янко Мустаков", детско-юношески танцов ансамбъл, драматичен театър, кафе-театър, школа по изкуствата, детски мажоретен състав, клуб по шахмат.

Читалището разполага и с обществена библиотека с над 102 хил. тома.

През 2007 година то е основно ремонтирано по проект "Красива България". 

И до днес първото българско читалище в гр. Свищов остава духовно средище за жителите на дунавския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай