Неделя,

Иван Лазаров: Когато има с кого да мечтаеш, смелостта идва сама

От: Стандарт -
Иван Лазаров: Когато има с кого да мечтаеш, смелостта идва сама
A
A
A
  • Десет години начело на една малка община - предизвикателство и отговорност, казва кметът на Община Вършец в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

Инж. Иван Лазаров е роден на 07.10.1971 г. във Вършец. Завършил е висше образование с магистърска степен в Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив, с квалификация инженер-технолог в хранително-вкусовата промишленост и специалност "Технология на виното и високоалкохолните напитки". Бил е управител на фирма за производство и търговия на вино.Председател е на Общински съвет - Вършец от декември 2009 г. до октомври 2011 г.Кмет на община Вършец от 2011 г. 

 

  • Основна наша цел е да идват туристи целогодишно
  • Изградихме най-големия палеонтологичен парк в България

-Инж. Лазаров, вие сте първият кмет в новата история на Вършец, който печели трети мандат. Десет години начело на една малка община е сериозна оценка за работата Ви, но и отговорност и ангажимент от Ваша страна.

-Оценявам полученото доверие и нито за миг не забравям от къде произлиза думата „служител“. Древните гърци и римляни са ни дали важна морална база в това отношение - че да служиш на хората е чест. Преди десет години аз дойдох от частния бизнес. Имах късмета да събера чудесен екип. Работихме усилено, учихме се в движение, защото се оказа, че не всичко е толкова лесно постижимо, както сме си го представяли отвън. Но винаги съм се водил от оптимизма си и вярата в хората от този край. Винаги съм искал да живея тук и не съжалявам за това решение.

-Как се преобрази Вършец за тези десет години?

-Нашите основни цели са да утвърдим Вършец като марка за туризъм с възможности през всички сезони, с високо качество и добавена стойност за жителите на общината.  За да осъществим тези намерения, започнахме от подобряване на инфраструктурата: в цифри това са 30 км. реконструирана пътна и улична инфраструктура  и 15 км. подменена водопроводна инфраструктура.  През 2012 г. рекултивирахме депото за твърди битови отпадъци. Построихме градска пречиствателна станция за отпадъчни води в град Вършец, която бе открита през 2013 г.  Непрекъснато работим за поддържането на обществените паркове, градинките, зелените площи и междублоковите пространства.   През 2014 г. обновихме паркова територия с площ от 23 760 кв.м. Бяха изградени 2 детски площадки за различни възрастови групи, нова каменна чешма, 3 беседки, монтирани 80 пейки, указателни табели, ново парково осветление. Бяха реконструирани и залесени 15 700 кв. м тревни площи, засадени нови над 400 иглолистни и широколистни дървета, близо 2 000 храсти.

През 2015 г. беше изградена многофункционална спортна зала за волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на корт, с покрит плувен басейн и обслужващи помещения - съблекални, фитнес, възстановителен център и медицински кабинет. Общият капацитет на залата е 714 места.Реконструирахме и модернизирахме уличното осветление в общината по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013.

Изградихме летен амфитеатър. Съоръжението се намира в градския лесопарк и разполага с 250 седящи места и модерна сцена за спектакли и концерти. Миналата година визията на града ни се промени с нова туристическа атракция: големи светлосини букви с височина от метър и половина вече изписват името на Вършец. Тази година ремонтирахме и обновихме баскетболно игрище с площ 405,30 кв. м и волейболно игрище с площ от 352,10 кв. м в Боровия парк на Вършец.

-Доста неща изброихте. А как стои въпросът с финансирането?

-Бюджетите на общини като Вършец са много малки. Не може да се разчита на местните приходи за такива мащабни инфраструктурни дейности. През всичките тези десет години почти изцяло залагаме на европейското финансиране. Мога да се похваля, че Община Вършец има спечелени проекти по всички възможни програми и мерки, по които сме допустими – национални и европейски. Над 25 одобрени и реализирани проектни предложения. Особено успешни са трансграничните ни проекти с Румъния и Сърбия, най-вече свързани с обогатяването на туристическото предлагане.Изградихме „ледена“ пързалка в гр. Вършец, която е с площ от 300 кв.м. Тя е с изкуствено тефлоново покритие и може да се използва дишно, а входът е безплатен за посетители.Изградихме велоалея с дължина 2227 м и ширина 2 м, разположена по централната улица „Република“. 

Построихме две модерни детски площадки, две фитнес площадки на открито и една скейтборд площадка на открито, атракционен „въжен парк“, който е най-дългият въжен парк в България.  Чрез съвместен проект със Сърбия построихме 10 дървени базарни къщички за целогодишно предлагане на сувенири и местни произведения, а по програмата за ТГС с Румъния изградихме палеонтологичен парк и информационен център, разположени в градския парк на Вършец с експозиционна площ от 9788 кв.м. Това е вторият построен в страната палеонтологичен парк, но първи по площ. Базиран е на останки, открити в находище на 7 км от нашия град. Смятам, че чрез него ще привлечем още туристи, защото за него няма възрастови групи - всеки би искал да види тези интересни животни и растения, обитавали района на Вършец в дълбока древност. Създаде се специално мобилно приложение Visit Varshets с информация за туристическите възможности в града и общината.  Извършихме реконструкция, ремонт и обновяване на ДГ „Слънце“ в гр. Вършец, която е средищна за общината. В социалната сфера - открихме „Център за настаняване от семеен тип на лица с физически увреждания” в град Вършец. Проектът се финансира от ОП “Развитие на човешките ресурси 2007-2013”. Центърът е с капацитет за настаняване на15 лица с физически увреждания, като бяха разкрити нови 14 работни места за персонала, обслужващ заведението. През всичките тези 10 години Община Вършец продължи да спазва поетия ангажимент за стимулиране на раждаемостта, чрез отпускане на еднократна финансова помощ на новородени деца, отговарящи на специални критерии. Общината реално се явява и най-големият работодател на територията, като всяка година разкрива средно по около 150 работни  места чрез участие в различни европейски, национални и регионални програми за осигуряване на временна заетост.   За съжаление на този етап няма много нови възможности за кандидатстване. Но ние сме в очакване, с готови идеи и визия.

-Да си поговорим за туризма – ваша постоянна и целенасочена задача.

-Прекрасната природа, минералната вода и традициите поставят туризма като основен приоритет за развитието на община Вършец.Туризмът е основна част от поминъка в нашата община и полагаме огромни усилия, за да бъде разпознаваем Вършец на балнеоложката карта на България. Стремим се да развиваме допълнителни и алтернативни форми на туризъм – културно-познавателен, селски, еко, приключенски, фестивален и др. Водата на Вършец и с. Спанчевци е с изключителни показатели. През 2017 година в чуждестранната  класация на Fonteine, в която са поместени води от цял свят с алкална структура, нашите води са поставени на 14-то място с алкалност РН 8.8. Природата ни също е добра предпоставка – толкова красота има наоколо. За нас е много важно целогодишно да имаме туристи. Постоянно обогатяваме културния календар. Многофункционалната спортна зала е предпоставка за развитие на спортен туризъм.

Атракциите, за които вече споменах, са също условие за привличане на туристи. Смятам, че усилията ни се възнаграждават и това се вижда ежегодно по големия брой туристи и заетостта на местата за настаняване. Смея да кажа, че те остават завинаги приятели на Вършец и много от тях стават редовни наши гости.

-Живеем в съвсем нова ситуация около здравната криза. Как се отразява тя на работата ви?

-Да, условията са тежки за всички, опитваме се да бъдем адекватни и да даваме като общински служители личен пример за отговорно поведение. Що се отнася до туризма – един от най-засегнатите икономически отрасли, успяхме с общи усилия и гъвкавост да намалим щетите. Работим отлично с Туристическия информационен център, с местния туристически бранш и  с Консултативния съвет по туризъм. Благодарение на общите ни усилия, през двете години на здравни предизвикателства ние успяхме да съхраним силен туристическия сезон. Специално внимание обърнахме на програмата за традиционния ни Празник на курорта, минералната вода и Балкана.

За нас беше истинско предизвикателство да подготвим интересна, интелигентна, но и безопасна програма по повод 170 години курорт Вършец, годишнина, която отбелязахме миналата година. Повече от месец бяха проявите – разнообразни по форма и съдържание, при спазени изисквания за здравна безопасност. И тази година събитията продължиха през цялото лято. Тази стратегия е работеща и дава живот на града. Богата е културната програма и на селата в общината.Подкрепихме на местно ниво и бизнеса, като по време на кризисните месеци освободихме от наеми заведения и търговски обекти, които не работеха.По време на ковид пандемията използваме всички възможности, за да подпомагаме хората в нужда и риск – с храна и услуги.

-Има ли интерес към Вършец от страна на инвеститори?

-Макар и да сме малка община, през годините се е инвестирало тук. Например, фирма „Електростарт“, наследник на завода за дросели, днес е водеща европейска компания за производство на компоненти за осветление. Дружеството даже има своя обучителна програма за висше образование и подготовка на своите служители. Изгради се млекопреработвателно предприятие - мандра „Вършец“, наскоро бе изградена и нова ферма в с. Спанчевци – „Монт 7 Агро“.  В строеж е голям модерен хотел с всички съвременни изисквания за СПА туризъм. Има заявени инвестиционни намерения за изграждане на нов пет звезден хотел. Отворени сме към всеки, който иска да стане част от нас.

-Какво ще кажете за финал?

-Искам да подчертая, че свършеното до тук е благодарение на екипната ни работа - работим съвместно и с доверие заедно: Общинска администрация и Общински съвет. Партнираме си успешно с местните институции и неправителствените организации.Казват, че мечтите са за смелите, но когато има с кого да мечтаеш – смелостта идва сама. Така че – продължаваме напред заедно.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички