Харизмата на Борисов взе да помръква

България няма нужда от политически садизъм, казва Лютви Местан

Харизмата на Борисов взе да помръква  | StandartNews.com

София. Дебатите по първия вот на недоверие срещу кабинета "Орешарски" се провалиха вчера, след като нито един от вносителите от ГЕРБ не се регистрира в зала. Заседанието не бе открито поради липса на кворум. "Стандарт" потърси лидера на ДПС Лютви Местан за разговор за доверието към правителството, отношението между партиите и към президента Росен Плевнелиев.

- Г-н Местан, реална ли изглежда днес идеята на ГЕРБ да атакуват властта на принципа на китайската капка - вот по вот?

- Нали съзнаваме, че метафората "китайска капка" изразява идеята за садизма, за бавното, жестоко мъчение? Мисля, че политиката на България не се нуждае от политическия садизъм нито на опозицията, нито на управляващите.

- Все пак това е само метафора...

- Да, но тя е изключително подходяща илюстрация за тактиката на ГЕРБ. Само че метафората може да се реализира с обратен знак - като болезнено мъчителен "залез" на ГЕРБ, защото гражданите няма да кредитират с доверие такова поведение.

- Какво очаквате?

- Много се надявам ГЕРБ да преосмисли позицията си и днес да се регистрират в пленарна зала. Защото целта на един вот на недоверие е не просто атака и излагане на тези против кабинета. Но и да се даде шанс да се чуе антитезата. Ние казваме, че кабинетът има силен интерес от дебати по вота. Партиите, които стоим зад правителството, силно го искаме. Струва ми се, че се изправяме пред друг парадокс - тези, които предизвикаха дебатите, се боят от тях. ГЕРБ бяга от парламентарните разисквания. Защото досега винаги са ги губили. Защото имат вътрешното съзнание за наследството, което са оставили...

- Е, в БСП и ДПС сте по-опитни политици...

- Дебатите не са въпрос само на стилистика. А и на съдържателно представяне на тези и антитези. ГЕРБ управляваха не със силата на аргументите, а на властта. Те не са партията на парламентарните дебати. Разчитаха на две неща - на силата на властта и на харизмата на лидера си. Сега не разполагат с властовия инструментариум, а ничия харизма не е вечна. И това обяснява ускорено падащия рейтинг и на партията, и на лидерите й. Имат известен шанс да намалят темпа на спада на доверието, ако опитат да са конструктивна опозиция.

Г-н Борисов има мигове на просветление и дава признаци, че може да има отговорно поведение на парламентарист. Той дори използва изрази като "публичен интерес", "съгласие по национални приоритети". За съжаление става все по-ясно, че това е двойна игра. Той играе по-диалогичния. И същевременно насъсква хората си от задните редици. Мен, например, всеки път щом в парламента взема думата по каквато и да е тема, ми подвикват хашлашки: "Кажи за Пеевски". Именно това ме принуди да се съглася на разговор по темата "ГЕРБ и Пеевски". С уговорката, че той не би бил приятен точно за ГЕРБ, и тутакси подканите секнаха.

- По този повод самият Борисов обяви, че са искали от Цветан Василев спонсорства по различни поводи.

- Няма лошо. Аз не мога да коря никого, че се е обърнал за спонсорство към една или друга банка. Но когато същите тези хора дават оценка за тези банкери като олигарси или като представители на олигархични кръгове, дължат отговор на въпроса: "Ако те са олигарсите, да разбираме ли, че са искали пари от олигарсите и че с олигархични пари са провеждали държавна политика, спортни мероприятия или благотворителни акции?" Затова призовах и Борисов, и президента да не обвиняваме абстрактно когото и да е. А когато говорим за олигархични кръгове и олигарси, да ги назовем. И да дадем аргументи защо те са олигарси.

- Този разговор не се ли превърна в стигмата на управлението?

- Съгласен съм с тезата във въпроса ви - че българските политически реалности не могат да се сведат до един-единствен въпрос: "Кой предложи Пеевски". Защото не зная докъде ще стигнем, ако продължим с въпросите кой предложи например...(замисля се)

- Бойко Борисов за главен секретар на МВР?

- ...Меглена Кунева първо за български преговарящ, а после за министър по европейските въпроси?

- Царят.

- На кого?

- На правителството на НДСВ и ДПС.

- Аз обаче не си спомням дали точно царят, дали някой от неговия кръг приближени хора. Не сравнявам г-жа Кунева с г-н Борисов, нито сравнявам г-н Пеевски с Борисов и Кунева. Само казвам, че ако въпросът кой кого е предложил е толкова важен, би трябвало да го зададем и за предишни назначения. Защото съм убеден, че Бойко Борисов едва ли е познавал всичките си министри и заместник-министри от първия кабинет на ГЕРБ. Бих го попитал: "Кой предложи министрите, които не познавахте преди това, г-н Борисов? Кой?" Дори бих го попитал кой му предложи Росен Плевнелиев за министър на регионалното развитие - оттеглям въпроса си, ако г-н Борисов каже, че години преди това са се познавали.

Задавам квази въпроси, за да подчертая тезата си, че политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един-единствен въпрос. На който вече дадох коректен отговор. Но започвам да си мисля дали този въпрос наистина не е важен и дали чрез отговорите на въпросите за всички номинации, които са правени на българските министър-председатели, не бихме могли да стигнем до някои дълго търсени отговори. Този въпрос обаче не може да се задава избирателно. И ще помоля всеки, който говори за някого като олицетворение на злото, да бъде доблестен да даде аргументи.

- Г-н Местан, очертава се напрежение при формирането на бюджета за 2014 г. БСП на принципа "Казвам ти, дъще, сещай се, снахо" отсякоха, че няма да отстъпят от някои социални ангажименти, към които кабинетът е предпазлив. Какво ще е позицията на ДПС?

- Това правителство не е коалиционно и не стъпва на коалиционно споразумение между ДПС и БСП. То е експертно-политическо, в което има и политически назначения. Затова парламентарната група на ДПС ще носи политическа отговорност за своята предизборна платформа и за изпълнението на Програмата на кабинета "Орешарски", предложена на 42-ото НС. Друг е въпросът за предизборни ангажименти извън програмата на правителството. Всяка партия ще си отстоява приоритетите и различията трябва да се срещнат в точката на националния интерес. Освен това някои от мерките няма как да са за кратко време. И генералната оценка дали са реализирани може да се даде в края на мандата.

- ДПС промени ли си позицията за АЕЦ "Белене", каквото впечатление остана от изказвания на ваши депутати?

- Точно защото управлението не е коалиционно и няма предварително подписано коалиционно споразумение, в което да е третиран въпросът с АЕЦ "Белене", ние оставаме на резервираната си позиция по проекта. И участието ни в общото управление на страната не я променя. Няма основание да я променяме.

- Чакате да бъдете убедени ли?

- Не. Нямаме коалиционно споразумение, в което да сме постигнали съгласие по този въпрос. И няма никаква драма в различните позиции на БСП и ДПС.

- Къде потъна жълтата папка с "калинките" на ГЕРБ, която наскоро показахте в тв ефира?

- О, ще я видите. Не исках да бъда обвинен, че подменяме сериозната тема по вота. Ако се стигне до анкетна комисия, списъкът ще е по-пълен. А това, с което аз разполагам, вероятно частично ще бъде съобщено при разискванията по вота. Защото ГЕРБ не могат да са съдници на тема назначения. Думата "калинка" придоби метафоричното си значение именно заради абсолютно партизираната кадрова политика на ГЕРБ. Тези хора, запленени от идеята, че ще управляват вечно, че светът започва от тях, са стигнали до там да смесват държавното с партийното начало. Някои от предложенията за кадрови назначения по министерства са подписвани от областни управители и носят печата на партията (показва няколко листа, но поради защита на личните данни не съобщаваме имената на кандидатите - б.а.).

- Когато се смени властта, ще се размахват ли жълти папки и срещу ваши назначения?

- Въпрос на адекватна кадрова политика. Ние сме доста предпазливи и сме казали на министрите ни - Хасан Адемов, Искра Михайлова и проф. Мариана Георгиева, да правят много сериозна селекция, за да няма "калинки". Абсолютно несериозен е опитът Джейхан Ибрямов (б.р. - зам.-министър на инвестиционното проектиране) да бъде представян като "калинка". Той има базово образование ВИФ - в този смисъл са колеги с Цветан Цветанов. Но Ибрямов е и магистър по политически мениджмънт в престижния НБУ. Рязката промяна в стратегията на ГЕРБ по темата на вота отново бе проява на този елементарен политически тарикатлък. С прословутата си сензитивност г-н Борисов улови потенциал за разнобой в коалицията предвид критиките на двама депутати от БСП. Сигурен съм, че си е казал: "Хопааа, паднахте ли ми!" Нямайте съмнение, че ще ги призове от трибуната да подкрепят вота.

- Не можете да му отречете, че има интуиция към ситуации и хора.

- Да, несъмнено е атрактивно, но вече е и елементарно. Повтарянето на тези трикове крие риска да превърне дори атрактивното в политически тривиалитет. Бързам да кажа, че създаването на Министерство на инвестиционното проектиране далеч не е грешка. Защото един от големите дефицити на България по усвояване на европари освен липсата на административен капацитет е недостатъчната проектна готовност. Първопричината за това е състоянието на Поземления и Имотния кадастър. Ако новото министерство успее да създаде единната информационна система на общинска, държавна и частна собственост, Поземления и Имотния регистър, това ще ускори процеса на проектиране, предшестващ самата инвестиция. Вотът на недоверие е шанс да говорим за това.

И тук ГЕРБ ще загубят дебатите. Защото едно от тежките им наследства е точно по отношение на кадастъра, по който не е работено през последните 4 г. И аз много бих искал да чуя г-жа ексминистъра на регионалното развитие, която определено излъчва експертност и има леко менторски тон, защо ГЕРБ позволи на вездесъщия финансов цербер Симеон Дянков да прибира постъпленията от кадастралните услуги в размер на около 18 млн. лв. годишно, каква част от тях са реинвестирани за изграждане на тази единна информационна система.

- Щом ви е толкова важно да обясните това, ако вотът пропадне, ДПС ще поиска ли дебати по темата в парламентарния контрол?

- Благодаря ви за идеята. Приемам я. Ако по вина на вносителите се провалят дебатите, ще се възползвам от идеята на в. "Стандарт" и лично ще предложа разисквания във връзка с актуален въпрос към премиера. Със съответен проект за решение, за да дадем възможност на опозицията да разгърне тезите си - защото ако няма проект за решение, не може да се разпредели време за изказвания на парламентарните групи. Това е политическа иновация на в. "Стандарт" - когато вносителите на вот на недоверие откажат дебати по него и станат причина да не се състоят, мнозинството да предизвиква разисквания в контрола.

- Г-н Местан, нагнетява се напрежение, че се крои шапката на президента Росен Плевнелиев, за да седне в стола му вицето Маргарита Попова. ДПС още ли е против импийчмънт?

- ДПС е партия с много сериозна не само политическа, но и институционална култура. Ние издигаме в култ идеята за държавността и стабилността на институциите. В този смисъл не можем да бъдем уличени в съучастие в каквито и да е идеи за импийчмънт. ДПС има силно очакване г-н Росен Плевнелиев да възстанови ролята си не само на обединител на нацията, но и на надежден медиатор за диалог между основните партии в условия на политическо напрежение или криза. Предполагам, че е направил своите изводи. Убеден съм, че вече не е привърженик на тезата, че всеки протест трябва да води до оставка. Защото протести има и срещу него. Но ние не смятаме, че това е основание той да си подаде оставка. И не смятаме, че това е основание да се задейства процедура по импийчмънт. Напротив. България няма интерес от дестабилизиране на институциите. Политиците сме длъжни да намерим пътя за диалог дори когато емоциите ни пречат.

- Като заговорихме за президенти, друг стана много активен. Как ще се отразят на единството на БСП създадените от Георги Първанов клубове и опитът му за партиен преврат?

- Управлението на страната, стабилизирането на кабинета "Орешарски" зависи от социалната ефективност на управлението и от добрата кондиция на двете партии, които стоят зад правителството. Имам предвид и вътрешна, и междупартийна кондиция. Убеден съм, че опитен политик като г-н Първанов едва ли ще допусне да бъде уличен, че има идеи за вътрешен преврат. Дискусиите като проявление на вътрешнопартийната демокрация може да имат оздравителен ефект, ако правилно са дефинирани крайните цели на авторите на идеите.

- Очаквате ли Реформаторският блок да управлява с ГЕРБ?

- В България определено има сериозна дясна ниша. Тя ще става все по-широка, колкото повече се свива подкрепата за ГЕРБ. Защото през последните 5 г. квазидесен субект като ГЕРБ зае дясното пространство.

- Традиционната десница също има вина, защото го позволи.

- Съгласен съм. Има нужда от истински десен политически субект. Дали обаче това е Реформаторският блок, е въпрос на време. Оставете на мен съмненията за това предвид на генезиса на немалко лидери там, някои от които са продукти, първо, на двойната коалиция НДСВ-ДПС, а после и на тройната между БСП, ДПС и НДСВ. Но избирателите оценяват.

- Ще падне ли правителството след евроизборите през май догодина?

- Никой не може да отрече факта, че едни национални избори са безспорна индикация за настроенията в обществото. Но идеята да се поставя времеви хоризонт на кабинета "Орешарски" е опасна и може да демотивира както министрите, така и държавните служители. България има интерес от успеха на всяко правителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай