Петък,

Горди имена черпят днес. Каква е легендата?

От: СТАНДАРТ -
Горди имена черпят днес. Каква е легендата?
A
A
A

Горди имена черпят днес. Едно от тях е Харитон. Светецът Харитон Изповедник е въвел монашеското подстрижение в служба на Бога.

Харитон живял в през втората половина на третия и първата половина на четвъртия век в малоазийския град Икония (днес Кония в Турация). По това време царувал император Аврелиан, който бил върл противник на християните. Доносници съобщили на императора, че Свети Харитон е християнин и императорът го привикал за разпит. Накарал го да се поклони на идолите и да иска прошка от тях, защото се отрекъл от боговете. Познал истината в лицето на Христос, Свети Харитон цитирал текстове от Светото писание и от поученията на Свети апостол Павел. Възмутен, Аврелиан го осъдил на жестоки мъчения. През деня войниците го изтезавали до смърт, през нощта той по чудесен начин оздравявал. Накрая Аврелиан го заточил в каторгата. Минало известно време, императорът починал. Неговият наследник не мразел християните и ги освободил от затвора. Преживените мъки и страдания усилили още повече вярата на Свети Харитон, защото той лично се убедил в могъществото на Всевишния. Когато бил пуснат на свобода, Свети Харитон първо отишъл до Йерусалим, за да се поклони на светите места, а след това се скрил в една пещера, където заживял в пост и молитва. Дошли в пещерата разбойници, които искали да убият праведния мъж. Господ спасил живота му по един наистина чудотворен начин. Изпратил змия, която изляла своята отрова в съда с вино в пещерата. Разбойниците пили от виното и се отровили.

Оказало се, че пещерата, в която се заселил, за да води благочестив и скромен живот, била пълна със съкровища, заграбвани от същите разбойници в продължение на години. След като открил огромното имане, Свети Харитон раздал част от него на бедните, а с другата част основал манастир, който кръстил Фаре.

Пещерата, в която Свети Харитон се заселил, била превърната в църква. За кратко време се събрали много монаси. За да има ред и дисциплина, Свети Харитон написал правила за водене на монашески живот.

Минали години, Свети Харитон отново жадувал за тишина и спокойствие. Той напуснал манастира и се заселил в друга пещера. Минало известно време в усамотение, но част от монасите от предишния манастир отказвали да живеят без него и се заселили около пещерата. Наложило се Свети Харитон да основе втори манастир. Събрали се още повече монаси и се наложило да основе и трети манастир. Ежедневно Свети Харитон беседвал с монасите за Господ, праведния живот и силата на вярата във Всевишния, която той лично изпитал на младини. Свети Харитон остарял и усетил, че краят на земните му дни наближава. Повикал игумените от трите манастира, за да им даде своите последни наставления. Обещал, че ще бъде със своите монаси, за да ги подкрепя духом до свършека на света. Те го запитали къде да бъде погребан. За да няма спорове след неговата кончина, Свети Харитон избрал пещерата, в която първо се заселил преди да основе първия манастир. Там издъхнал кротко на 28 септември през 350 година.

Имен ден празнуват днес Харитон, Хари, Тони, Харитонка, Тонка.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички