Директорът на ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД отговаря на всички нападки

В последно време в общественото пространство сериозно се завъртя темата, че от управата на ТЕЦ Бобов Дол са взели решение да започнат да оползотворяват отпадъци в своята дейност

Директорът на ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД отговаря на всички нападки | StandartNews.com

В последно време в общественото пространство сериозно се завъртя темата, че от управата на ТЕЦ Бобов Дол са взели решение да започнат да оползотворяват отпадъци в своята дейност. По въпроса се чуват множество най-разнообразни мнения по повод дали оползотворяването на отпадъци по този метод е целесъобразно, ефективно и безопасно.

По този повод решихме да се обърнем директно към инж. Емил Христов, който в последните години управлява ТЕЦ Бобов Дол.

Инж. Христов, как ще коментирате тиражираната информация за Вашето предприятие относно темата с отпадъците?

Голяма част от информацията, която се показва в общественото и медийно пространство е недостоверна и неистинска, което за съжаление рефлектира и оронва неоснователно престижа и авторитета на ТЕЦ Бобов Дол. Все пак нашето дружество се явява основен гарант на българската енергийна сигурност.

Да започнем по същество. Какви точно отпадъци ще горите? Говори се за битови отпадъци...

Държа да е ясно, че понятията „битови отпадъци“ и „горими отпадъци“ /РДФ/ не са аналогични. Битовите отпадъци са тези отпадъци, които се образуват от жизнената дейност на човека. Този вид отпадък освен, че не се гори в ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД, тъй като нямаме разрешително за подобен вид дейност и е абсолютно забранен за трансграничен внос от нашето законодателство. От отпадъците, които са минали през няколко етапа на третиране и не подлежат на последващи такива се получава остатъчен продукт, който се нарича РДФ или „модифицирани горива, получени от отпадъци“, които са класифицирани съгласно общата европейска класификация на отпадъците. Този вид отпадък, който по същество се явява гориво, видно дори от наименованието му, е предназначен единствено и само за изгаряне. Съгласно въведената йерархия в Закона за управление на отпадъците, дейностите по оползотворяване са приоритетни пред дейностите по обезвреждане.        

Има твърдения, според които липсва контрол по отношение на транспортирането и вноса на отпадъци и това дава вратички за заобикаляне на законовите разпоредби.

Ще цитирам чл.94а, ал.1 от Закона за управление на отпадъците, за да покажа, че тези твърдения по никакъв начин не кореспондират с реалността:  „Министърът на околната среда и водите, министърът на вътрешните работи, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, директорът на Агенция "Митници" или оправомощени от тях длъжностни лица контролират трансграничния превоз на отпадъци по този закон и по Регламент 1013/2006 съобразно своите правомощия“. От цитирания законов текст е видно, че процедурата по трансграничен превоз на отпадъци е толкова комплексна  и регламентирана, че твъденията за липса на контрол върху този вид дейност се явяват безпочвени.  Издаването на нотификация за трансграничен превоз на отпадъци е буквално невъзможно без да са изпълнени всички вътрешни и европейски законови изисквания и без съпътстващата документация да бъде щателно проверена от органите, посочени в цитираната по-горе разпоредба. Отделно от това, този процес се извършва с изричното съгласуване на министерствата не само на Република България, но и с тези на държавата, която изпраща отпадъка.

Чуват се мнения от страна на различни екоорганизации, че съпръженията на Дружества като Вашето са твърде остарели и не могат да бъдат приведени за работа съгласно европейското законодателство. Как ще коментирате?

- С цел пълно привеждане в съответствие с изискванията на вътрешното и европесйко екологично законодателство и изпълнение на заложените в комплексното разрешително екологични норми по опазване на компонентите на околната среда на площадката на ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД са изградени и се експлоатират пречиствателни съоръжения за емисиите в атмосферата, които се считат за т.нар. Най-добри налични техники за големи горивни инсталации. След публикуването на новия Референтен документ за най-добри налични техники за големи горивни инсталации, който въвежда нови норми за допустими емисии, изготвихме анализ, който установи, че новите емисионни ограничения за нивата на серен диоксид, азотни окиси, въглероден окис, прах и живак биват постигани с изградените пречиствателни съоръжения в ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД.   

Последният ни въпрос е свързан с твърденията, че отпадъците, които се запалиха под магистрала Струма са били предназначени за Вас?

Тези подхвърляния са абсолютно безпочвени, никой не е представил документални доказателства за тях. В медиите едва ли не излезе, че ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД е виновен за възникналия пожар, произтеклите от него материални вреди и следователно следва да поеме отговорност за случая. На какво основание? За нас остава загадка. За никого не е тайна, че управителят на фирма „Феникс Дупница“ ООФ е подведен под наказателна отговорност от страна на прокуратурата за безстопанственост предив струпването на отпадъците, станали причина за пожара, на нерегламентирано за това място.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай