Ден за изпитания. Св. Симеон ни белязва

Ангел обещава на Свети Симеон, че ще види Месията

Ден за изпитания. Св. Симеон ни белязва | StandartNews.com

Днес е един от най-светите празници за християнската църква. Но и един от дните, които според народната традиция най-много плашат българина – Зимният Симеоновден.

На 3 февруари църква чества Свети праведни Симеон и пророчица Ана, първи припознали Христос за Месия.

Преданието разказва, че Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетският цар Птолемей II (285 – 246 г. пр. Хр.) назначил с тази преводаческа задача. На Симеон се паднала задачата да преведе книгата на пророк Исая. Когато стигнал до глава 7, стих 14, помислил, че има някаква грешка, защото там е казано: „Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил.“ Симеон се опитал да поправи думата „Девица“, но Ангел Господен го спрял: „Писането е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи!“

Пророчица Анна, дъщеря Фануилова, овдовяла млада, но не се омъжила втори път, а се посветила на служение на Бога. Тя живяла постоянно в храма и очаквала с твърда вяра идването на Спасителя. Като видяла детето Исус, тя започнала да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очаквали избавление чрез Месия – Христос.

В народните вярвания Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, се почитат главно от бременните жени, младите невести и майките.

По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците и да не нападат стадата. В народната памет 1, 2 и 3 февруари се наричат Вълчи празници, Трифунци или Мратинци.

Посветени са на вълка и се спазват редица ритуални обреди: жените не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, характерни за останалите Трифонци. Вероятно празникът се е появил сравнително по-късно във фолклорната традиция, защото неговата обредност почти не може да се отдели от предхождащите го дни.  

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не "излезе берекетът".

Имен ден празнуват: Симеон, Симеонка, Моника, Мони, Симо и производните им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай