Държавата да продаде на търг проекта "Белене"

Държавата да продаде на търг проекта "Белене" | StandartNews.com

Ще убием и двата проекта за изграждане на ядрени мощности, ако ги сблъскаме
Защо за VII блок на "Козлодуй" бе избрана технология без конкурс, пита Богомил Манчев

Кои са препъникамъните пред развитието на ядрената енергетика у нас през следващите години? Строежът на Седми блок в "Козлодуй" или на АЕЦ "Белене" е по-изгоден за икономиката ни? На тези и други въпроси отговаря Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум "Булатом", който бе участник в конференцията "Българската ядрена енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност", проведена между 4 и 6 юни край Варна.

- Г-н Манчев, как трябва да се развива ядрената ни енергетика през следващите години?

- Българската ядрена енергетика не може да се развива отделно, а в комплекса на общата енергетика. Под енергетика не трябва да разбираме само централите, които произвеждат електроенергия и топлоенергия, а и ресурса, който ползваме под формата на горива. В следващите 5-6 г. основната ни цел трябва да е да удължим живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй". И паралелно да изберем правилния път - дали ще строим нова ядрена мощност и коя ще бъде тя.

- Как трябва да се процедира сега, за да развиваме ядрената си енергетика?

- Държавата да обяви търг за проекта "Белене" с неговия лиценз, с правото на строеж и т.н. Така да се намерят инвеститори. Когато в последните години неколкократно имаше предложения този проект да бъде финансиран, държавата обясняваше, че ще бъдем зависими от някого. Казват и в момента, че този проект може да бъде развиван само като частен. А защо другият, за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", може да бъде развиван всякак? На мен лично не ми е ясно. Аз не искам да взимам отношение към политиката. Но

защо политиците започнаха на нас да ни обясняват за сеизмика, за технологии

за конструкции и т.н.? Те не разбират от всичко това. Но в същото време обясняват, че сега бил избран най-хубавият реактор. Такова животно не съществува. Най-хубави в момента са осем реактора по света. Но от тях не може да се избере един на случаен принцип. Нека се направи търг и който го спечели, той да бъде.

- Да разбирам ли, че не одобрявате избора за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?

- Не одобрявам начина, по който се взима решение за ядрената ни енергетика. Ние трябва да имаме ядрена енергетика, в която да съществуват и двата проекта - "Белене" и "Козлодуй", със 7-и и 8-и блок. Но разположени по друг начин във времето. Освен това за "Белене" България проведе първо търг за технология, а след това и за инвеститор. За разлика от сегашния проект за 7-и блок на "Козлодуй", за който директно се избра технология без търг. Начинът, по който се практикува в момента, ще убие новата възможност да имаме ядрена енергетика. Многократно съм казвал, че започнем ли да сблъскваме двата проекта - за "Белене" и за нови мощности в "Козлодуй" - ще убием и двата. И ще затворим ядрената си енергетика. Изглежда, вървим по този път. И пак по същата логика съм обяснявал, че не трябва да се противопоставят двете компании - "Росатом" и "Уестингхаус". Всяка технология има някакъв проблем, който трябва да бъде решаван на техническо ниво. Затова има Агенция за ядрено регулиране (АЯР), затова имаме синхронизирана нормативна база с ЕС. Който и да дойде, той си подава проекта, ние изваждаме правилата, на които той трябва да отговаря, и съответната компания започва да го оправя. Мога да дам

пример с Великобритания, която преглежда AP-1000 вече 5 години и не го е лицензирала

Защото има определени въпроси, които местният ядрен регулатор е задал. И когато проектът отговори на всички тях, ще получи лиценз.

- Ако държавата обяви търг за проекта "Белене", означава ли това, че тя вече няма да е мажоритарен собственик?

- Собственикът на АЕЦ "Белене" може да е всеки. Може да е държавата, може да е западноевропейска, американска или китайска компания. Но нашата държава, в лицето на БЕХ и НЕК, трябва да обяви един прост търг. Да напишат едно обявление във "Financial Times", че искаме да продадем този проект. Може да не се яви никой, което ще означава пълна катастрофа. Но може и да се явят много кандидати, което означава, че можем да имаме състезание.

- Но в момента заради този проект тече арбитражно дело срещу НЕК. Възможно ли е такъв търг да бъде обявен преди решението на съда?

- Това трябва да се случи преди приключването на арбитражното дело. АЯР вече е утвърдила площадката, че е годна за изграждане на ядрена мощност. За да се изгради реактор, трябва да се одобри проектът. Защото той има показатели по безопасност. А самият проект, въпреки че все още няма издадено разрешение, е 100% проверен и лицензът може да се подпише през следващите 15 минути. Ако сега правителството реши да възобнови проекта, единственото нещо, което трябва да се направи с лиценза за "Белене", е да се сложи дата и подпис. Брюксел също е разрешил този проект. Тогавашният зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по транспорта и енергетиката г-жа Лойола де Паласио, която почина, посети площадка "Белене". И тогава тя каза, че ЕК ни разрешава да правим нова АЕЦ, но само ако е трето поколение. Това наложи да се премахнат конструкциите, които стояха за второ поколение реактори. Тази площадка е най-проверяваната в света.

- А какво ще се случи, ако България загуби арбитражното дело за "Белене"?

- България не е платила произведеното оборудване изцяло. Ако съдът реши, че НЕК дължи на руснаците 1 млрд. евро, те могат да задържат оборудването, да кажат, че то вече струва 500 млн. евро. Те могат да си го преоценяват както искат. И да кажат, че българската компания трябва да им даде още 500 млн. евро. И като НЕК няма такава възможност,

"Росатом" ще поиска нейни активи

Другият вариант е да ни докарат произведеното оборудване и НЕК да си плати сумата, за която е осъдена. И в такъв случай България отново ще има излишък на реактори. И ще тръгнем да ги продаваме. На кого ще ги продадем? Пак на "Росатом".

- Ако "Росатом" спечели, това няма ли да принуди държавата да обяви търг за проекта и той да бъде продаден?

- За да продаде проекта, държавата трябва да получи съгласието на "Росатом". Проектът се продава заедно с технологията. Тя е на руснаците. И те трябва да дадат право да я използва на този, който иска да я купи, но без той от своя страна да я продава на трета страна. Новият собственик ще замени НЕК в отношенията с "Росатом".

- Имате ли информация дали ще има интерес към проекта "Белене", ако такъв търг бъде обявен?

- Нека първо търгът бъде обявен и ще видим.

- А може ли паралелно да се изгражда и 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй"?

- По време на конференцията "Българската ядрена енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" представителят на "Уестингхаус" обяви, че 7-и блок по технологията AP-1000 ще се строи 48 месеца. Но не каза колко време ще подготвя площадката. Руснаците подготвят площадката 18 месеца и строят 60 месеца, което включва предаването на ядреното съоръжение за търговска експлоатация. Западният модел е 36 месеца подготовка на площадката и 48 месеца строеж. И се получава малко повече.

- А ще има ли разлика в цената на енергията от "Белене" и от 7-и блок?

- Електроенергията от 7-и блок ще е по-висока от тази на регионалния пазар в момента. За да се продава, ще трябва да се миксира с евтината, която произвеждат блокове 5 и 6. Колко ще бъде точно, както и цената на самия блок, ще стане по-ясно, когато той се договори. Тогава ще можем да сметнем ескалационния индекс и да разберем каква ще е цената на проекта. Защото банките, когато финансират проекти, те го правят към крайна цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай