Дари кръв, спаси двама

Дари кръв, спаси двама | StandartNews.com

Едва 27% са истинските доброволци, останалите го правят само за близък

Противно на очакванията, да бъдеш герой в наше време не е никак трудно. Достатъчно е да минеш през някой от центровете по хематология в страната. Защото всеки човек, който дари кръв, може да спаси живота на двама други. Само че доброволци почти липсват.

По брой на кръводарителите България е под средните нива за ЕС. Средно между 24 и 33 на 1000 души са дарителите на ценната течност в останалите държави от ЕС. У нас обаче броят на доброволците е по-малък. Искаме да достигнем поне нивото от 24 на 1000 души, за тази цел трябва да имаме 185 000 кръводарители на година, казва д-р Николай Андреев, директор на Националния център по хематология и трансфузиология. В момента дарителите са около 170 хил. на година.
По-лошото е, че едва 27% от тях са истинските доброволни кръводарители в благотворителните кампании на центъра. Останалите 73% са хора, които са дарили кръв за лечението на техни близки, казва д-р Андреев. Голямата му амбиция е да увеличи броя на хората, които ще дарят от ценната течност, защото само така може да се спасява живота на болните. Хората трябва да знаят колко важно е даряването на кръв, както и че няма нищо страшно в него, категоричен е д-р Андреев.
На практика от това дали има достатъчно кръв и кръвни съставки за болниците, зависи животът на повече от 300 хил. души всяка година. Обикновено това са пациенти, които се нуждаят от тежки операции, пострадали при инциденти като катастрофи, както и със специфични хематологични заболявания. Нужда от кръв или кръвни продукти може да има дори когато една операция е приключила успешно и пациентът е в реанимация. Всичко зависи от индивидуалните показатели на човека, от нивото му на хемоглобина, от това как е преминала интервенцията.

За да отговаряме адекватно на нуждите на болниците, трябва да знаем предварително и какъв човек ще се оперира, дали интервенцията е голяма, малка, средна, допълва д-р Андреев. Понякога обаче колаборацията с лечебните заведения не е на ниво и работата на кръвните центрове се затруднява повече. В. "Стандарт" ще се включи активно в каузата за увеличаване на кръводаряването у нас. Затова в следващите броеве ще продължим да ви разказваме защо е важно да се включите в тази кауза.

Как и къде да дарим от ценната течност

В страната има пет центрове по хематология в София, Пловдив, Варна, Плевен и Ст. Загора. Във всеки един от тях човек може да дари кръв. В останалите областни градове в държавните болници има разкрити отделения по трансфузионна хематология, където също може да дарите кръв.

За да има смисъл от усилието ви, трябва да знаете още няколко неща. Кръв може да дарява само здрав човек между 18 и 65 години. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една година, а жените - 4. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Освен това хемоглобинът ви трябва да бъде в норма - над 125 г/л за жените и над 135 г/л за мъжете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай