Час гимнастика на ден срещу остеопороза

Всяка четвърта жена над 50 г. страда от заболяването

Час гимнастика на ден срещу остеопороза | StandartNews.com

Всяка четвърта жена над 50 години у нас страда от остеопороза, показват последните проучвания. Наследствена обремененост, фрактури, тютюнопушене и липса на физическа активност са само част от рисковите фактори за възникване на това заболяване, твърдят експерти. Ако преди десетилетие остеопорозата се е нареждала на трето място след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, до 2020 г. се очаква тя да стане втората социално значима болест в света, казват специалистите.

За да предотвратим появата на остеопорозата, лекарите препоръчват между 30 и 40 минути физическа активност на ден. Спирачка за нея са и здравословната диета, както и отказването на цигари и алкохол. Как да се предпазим от травми и да намалим болките, когато остеопорозата е вече факт, обясни доц. Румяна Бахчеванджиева, преподавател във факултет Обществено здраве и спорт към Югозападния университет "Неофит Рилски". Тя взе участие в конгреса по физикална и рехабилитационна медицина с международно участие, който се проведе в началото на ноември в Сандански.

"От изключителна важност е да се съчетае комплексно рехабилитационно лечение с допълнителен прием на калций и витамин D. Хапването на плодове, млечни продукти и 2-3 пъти седмично риба също помага", казва доц. Бахчеванджиева. 40-60 минути на ден трябва да се отделят на кинезитерапевтични упражнения. Те поддържат и възстановяват силата на опорно-двигателния апарат и запазват двигателния обем на ставите. В зависимост от състоянието на пациента се прилага различна по интензивност коригираща гимнастика при стоеж и седеж. "Обръщаме особено внимание на равновесните упражнения, тъй като благодарение на тях чувствително намаляват рисковете от падане и травма", обяснява доц. Бахчеванджиева. За подобряване на състоянието и намаляване на болката при остеопороза се прилагат също процедури с интерферентен ток и подводен душов масаж. "Пешеходният туризъм, танците, плуването и честите разходки са препоръчителни като добавка към рехабилитационното лечение, тъй като оказват много добро влияние върху пациентите", подчертава доц. Бахчеванджиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай