Българските топлофикации избират американски газови турбини

Те са необходими за прехода от въглища към зелена енергия

Българските топлофикации избират американски газови турбини | StandartNews.com

Няколко български въглищни централи обявиха плановете си за постепенно преустановяване на използването на въглища в производството и преминаване към природен газ, който се смята за по-екологична алтернатива и съвсем скоро се очаква да бъде признат за зелено финансиране от ЕС. Много от топлофикациите, които трябва да извършат зеления преход, съобщават, че разглеждат варианти за закупуване на газови турбини от САЩ, въпреки че цялото им оборудване е руско.

Първата американска газова турбина в България е монтирана през 2007 година в Топлофикация Плевен. Съоръжението е изработено от американския гигант Дженерал Електрик и е разработено на база авиационните двигатели в завода на компанията в Синсинати. Според информация на сайта на американския гигант инженерите непрекъснато подобряват ефективността и останалите показатели на турбините. Вече има пусната в производство модификация, която многократно надминава изискванията на Европа за норми на емисии на азотни окиси. Със сигурност изборът на такава би бил отлично решение за българските топлофикации, което ще гарантира гладкия енергиен преход на страната.

Любопитно е, че в напреднал етап е и работата по турбина, която работи изцяло на водород. Зеленият водород е гориво, на което се възлагат огромни надежди във връзка със създаването на производство на енергия без вредни емисии. За сега в България единствено ТЕЦ Бобов Дол е дал заявка за производство на зелен водород благодарение на фотоволтаици, но проектът е в съвсем начална фаза.

„В резултат на направените инвестиции в разработка на нови технологии компанията, от която закупихме газовата турбина, предлага едни от най-ефективните и надеждни газови турбини на пазара, за това им се доверихме! Откакто използваме модерното съоръжение, оптимизирахме цялото производство и постигнахме изключително висока ефективност. Не мога да не обърна внимание, че именно въвеждането в експлоатацция на газовата турбина е една от главните причини да не се налага прекомерно увеличение на цената на топлинната енергия и битовата гореща вода.“ каза инж. Йордан Василев изпълнителният директор на Топлофикация Плевен.

Газовата турбина на Топлофикация Плевен освен всичко описано помага и за намаляване на въздействието на дейността на дружество върху околната среда, което се отразява благоприятно на атмосферния въздух в гр. Плевен и околността.

„Независимо, че работим на природен газ, а не на въглища, за нас грижата за околната среда е от първостепенно значение.“ каза инж. Йордан Василев.

Именно като стъпка за подобряване на екологичните показатели в „случването“ на зеления преход и други дружества като ТЕЦ Бобов Дол и Топлофикация Перник обявиха, че планират инвестиции в американски газови турбини. Топлофикацията в град Русе също обяви намеренията си да замени въглищата с природен газ и до няколко месеца част от произведената електрическа енергия ще е от природен газ.

По думите на инж. Йордан Василев от Топлофикация Плевен, голямо предимство на американската газова турбина е и, че получават комплексно обслужване от производителя, благодарение на което се гарантира безпроблемната и работа.

„Много е удобно и ефективно, че освен доставка и изграждане на мощности, базирани на газови турбини, фирмата-производител е създала и организация за обслужване на място или в сервизните центрове. На склад се поддържат големи количества резервни части, за които сроковете на доставка са кратки. Преимущество е и възможността за използване на оборотна турбина по време на извършваните ремонтни дейности. Всички тези предимства на газовата турбина повишават значително надеждността на експлоатираното от Топлофикация Плевен оборудване и намаляват престоя при извършване на планови и аварийни ремонти.“ каза инж. Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор СТАНАДРТ
Коментирай