БГ работодатели се рекламират пред нашите в Лондон

Кариерен форум представи възможностите за професионално развитие у нас

БГ работодатели се рекламират пред нашите в Лондон | StandartNews.com

Какво могат да работят у нас българите, живеещи в Лондон? Отговор на този въпрос даде седмото издание на българския кариерен форум, което се проведе на 9 март в посолството на България в британската столица. Над 160 българи, които учат и работят във Великобритания, посетиха форума, на който  участваха 27 водещи родни компании,  пише economic.bg. 

Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика и сдружение „Български кариерен форум“. Изложението е единствено по рода си и има за цел да запознае българската диаспора в чужбина с възможностите за професионална реализация  у дома.

Форумът бе открит от зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, Явор Гочев, член на управителния съвет на „Български кариерен форум“ и  Теофана Крайнина-Йорданова, заместник-ръководител на българската мисия във Великобритания.

Сред работодателите в изложението се отличаваха лидери от сферите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Кариерният форум привлече вниманието на младежи с разнообразен профил – от първокурсници до установени професионалисти с няколкогодишен опит зад граница.

„Преди всичко мисля, че семейството би ме върнало в България, но също така и възможностите за реализация в моята сфера. В момента има глад за инженери, а именно с това бих искала да се занимавам в бъдеще. Ако намеря такава възможност в България, със сигурност бих се върнала“, коментира Мелиса Хубенова, студентка втора година „Математика и физика“ в Бристол.

Зорница Русинова представи тенденциите за  понижаване на безработицата и за ръст на възнагражденията в различните икономически сектори. „През третото тримесечие на 2018 г. България е сред 5-те държави членки на ЕС с най-голям ръст на заплатите – 8.9%. През 2019 г. се очаква трендът да се запази и бизнесът да увеличи възнагражденията с между 8% и 12%“, каза Русинова. Тя подчерта, че  международният опит би бил предимство в търсенето на желаната от младите хора професионална кариера на фона на  динамичното развитие на бизнеса в България и засиленото търсене на кадри с висока квалификация у нас.

Изложението включваше и информационна сесия  за Brexit, по време на която ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България в Лондон Васил Асенов представи стъпките за гарантиране на правата на българските граждани, след като Великобритания напусне Европейския съюз.

Българската асоциация на софтуерните компании проведе дискусия „Завръщането“ относно възможностите за реализация в България с участието за работодатели, студенти и вече завърнали се и развиващи се в родината професионалисти. Ментори и гости се обединиха около мнението, че младите биха се завърнали ако са сигурни, че сферата, в която искат да работят, е на достатъчно високо и динамично ниво, за да се развиват и да се учат едновременно.

След месец предстои и второто от общо четири планирани кариерни изложения през 2019 г. За първи път събитието ще се проведе в четвъртия по големина град в Германия - Кьолн. 

Идеята да представяме възможностите за работа у нас на българите в чужбина е похвална, но дали ще има резултат - тепърва предстои да видим. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай