БДЦ ще гради мостове между партиите в парламента

БДЦ ще гради мостове между партиите в парламента | StandartNews.com

Търсим работещи решения, които да дадат на хората надежда, казва Д-р Красимира Ковачка, председател на Български демократичен център

- Г-жо Ковачка, партия Български демократичен център вече е с регистрация, кое наложи преименуването на формацията "Лидер"?

- Това бе отражение на естествения процес на развитие на нашата партия. Животът ни диктува промени. В хода на кризата ние осъзнахме необходимостта от съчетание на либерални и центристки идеи в нашата програма. Да обединим идеи и концепции, които исторически са доказали полезността си, независимо от идеологическия им произход. Това беше един от уроците, които научихме от глобалната икономическа криза. За нас е важно идеите да работят, а не етикетът, които е залепен върху тях. От друга страна, след влизането ни в парламента ние осъзнаваме новите си отговорности и поискахме да дадем допълнителен импулс на партията, като се превърнем в политически мост между партиите в парламента за намиране на общи допирни точки и компромисни решения. Много работим това да стане реалност. Считаме, че проблемите у нас са прекалено сериозни и повече не можем да си позволим загуба на време в противопоставяне.

- Заявката на Български демократичен център е да сте в средата на политическия спектър, в центъра. Но не ви ли се струва, че тази позиция е най-неразпознаваема - балансът между ляво и дясно може ли да обезличи вашите послания към избирателите?

- Считам, че нашият избор е правилен и се опитваме да бъдем последователни в реализацията му. Влизането във фокуса на избирателите зависи не от местоположението в политическия спектър, а от реалистичността и изпълнимостта на съответната партийна програма. В момента ние работим върху новата ни програма и търсим работещи решения, които да дадат на хората надежда - ускоряване на икономическия ръст,
борба с бедността, укрепване на средната класа. Това може да стане с инструментите на нова и справедлива данъчна политика, стимулиране на външни и вътрешни инвестиции, подкрепа на националния бизнес, развитие на секторите с перспектива - енергетика, земеделие, туризъм, ускоряване на реформите в здравеопазването и образованието и социална подкрепа на слаби и възрастни. Обратната ни връзка с избирателите показва, че сме на прав път и срещаме подкрепа за реалната ни политика в парламента и търсенето на сътрудничество с различните партии. Сещам се, че китайската дума сътрудничество се изписва със символа за сила повторен три пъти. Хората разбират колко е важно това за страната ни.

- Твърде разнороден е съставът на парламентарната ви група, ще успеете ли всички представители на отделните партии да останете заедно, или ще изберете пътя на т.нар. независими депутати?

- Не бих преувеличавала проблемите в парламентарната ни група. Та има ли семейство без проблеми? С други думи, търсим и мисля, че намираме компромисните решения за цялата група. Останалите депутати от групата ни също осъзнават, че обединени сме по-силни. Считам, че в този парламент групата ще запази състава си.

- Вие сте известен лекар, имате непрекъснати контакти с хората - казват ли ви упреци към политиците, каква е оценката ви за работата на 43-ото народно събрание?

- Аз съм постоянно в контакт с хората, включително и като практикуващ лекар кардиолог. От многобройните ми срещи и впечатления от тези срещи и коментарите за парламента преобладава разбирането за новата атмосфера в парламента - търсене на съгласие и опити за намиране на общи решения и реални реформи. Разбира се, хората искат повече, по-бързи промени, повече реформи и подобрение на стандарта на живот. Едновременно осъзнават, че това не може да се случи веднага. Има и разочарование от неизпълнени предизборни обещания, нали по време на буря се обещават неща, които в тихо време се забравят.

- Така ли си представяхте работата на парламента отвътре миналата година по това време, когато ръководехте болницата в Самоков?

- Става въпрос за различни неща. Но определено опитът от ръководството на голяма общинска болница и работата с хора много ми помагат в новата дейност. Мисълта за отговорностите и възможността за влияние на процеси на национално ниво мобилизира и помага да се преодолеят трудностите на високото темпо в парламента.

- Правителството е с амбициозната програма за реформи в правосъдието, здравеопазването, пенсионната система - към кои сектори имате забележки, с кои министри работите по-добре, с представителите на ГЕРБ, РБ, АБВ?

- Едновременното провеждането на реформи в множество сектори е действително амбициозна задача. Още повече когато реформите са закъснели с години, провеждат се в страна с изразени икономически проблеми и медиите са фокусирани върху тях и безкомпромисни в оценките си. Може би най-успешен в това отношение се оказа министър Калфин, който успя да намери точни решения, да обедини партии и експерти около необходимостта от предлаганите промени и да ги представи по подходящ начин на медиите. Трябва все пак да отчетем, ако може да се прави сравнение, че вероятно реформите в другите сектори са по-тежки. Като заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване много бих искала започнатите реформи в здравеопазването да се доведат до успешен край. Очакваме от ръководството на Министерството на здравеопазването засилване на контрола на НЗОК на изразходваните средства чрез съществуващите механизми за това, оптимизиране на лекарствената политика, укрепване на общественото здраве и подобрение на заплащането на труда на младите лекари. Предстои ни сериозна работа в комисията по предложените промени в основните здравни закони. Тук трябва да се намери синхрон във времето между провежданите административни реформи от министерството и законовите промени.

- Но идват местните избори. Няма ли да се наруши балансът в парламента, партньорите в изпълнителната власт ще се окажат противници във вота през есента?

- Ако търсим някакво нарушение на баланса в парламента, то може да се открие в слабостта на опозицията да опонира и да генерира нови идеи за икономическото развитие на страната и социалната сфера. Това е урок и за всички, които са извън управляващата коалиция. Сега центърът на властта е силно изместен към управляващите. Това е добре, защото дава мандат за провеждане на реформи и в някаква степен улеснява управлението. В дългосрочен план може да се окаже и слабост, защото стеснява полето на конкуренция на идеи.
Не мисля, че местните избори през есента могат да пренаредят по някакъв начин отношенията между водещите партии в парламента. Няма логика това да се случи.

- Как ще се яви партия БДЦ на местните избори? Къде ще издигнете свои кметове? Имате ли фаворити от другите партии, които сте склонни да подкрепите още на първи тур?

- Ние предвиждаме самостоятелно участие на местните избори през есента. В момента сме в относително ранна фаза на подготовка за тях - работим за усилване на местните структури и изготвяме програми за отделните общини. Искаме те да бъдат изпълними, реалистични и да дават надежда на хората. В хода на тази подготовка ще излъчим и нашите кандидати за кметове и общински съветници. Ключът за успех на тези избори са изпълними програми и подходящи личности, които се познават от хората и имат авторитет сред тях. От друга страна, тези избори за нас не са самоцел. За нас е важен крайният резултат, а той е по-добро управление на общините. В този смисъл ние не затваряме възможността за подкрепа на отделни места на кандидати за кметове и от други политически партии.

- А за София например, какво ще призовете симпатизантите си?

- Настоящият кмет на града - г-жа Фандъкова се радва на широка подкрепа, управлява успешно и има всички шансове да задържи управлението на града. Това не значи, че ние няма да излъчим достойни кандидати за общински съветници. Ние ще участваме в надпреварата на идеи за управление на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай