Архитект Димитрова: Възраждаме делото на брациговските майстори

Черпим италиански опит за енергийната ефективност на историческите сградди

Архитект Димитрова: Възраждаме делото на брациговските майстори | StandartNews.com
  • Черпим италиански опит за енергийната ефективност на историческите сградди
  • Нужна ни е екипна работа между архитекти, инженери, строители и реставратори

На 29 ноември в София, Гранд Милениум Център, зала Шекспир ще се проведе Международен форум "История и бъдеще - недвижимо културно наследство и енергийна ефективност". Събитието се организира от Посолството на Италия в България, ИЧЕ - Агенция София, Конфиндустрия България (Сдружение на италианското предприемачество в България), Агенция CasaClima, Камара на Архитектите в България Регионална Колегия София Област и Камара на строителите в България, в партньорство с Национално сдружение на общините в Република България. To е посветено на опазването на недвижимото културното наследство и поставянето му в новата, модерна рамка на енергийната ефективност. Специално за събитието от Италия пристигат специалисти, които ще споделят дългогодишния си опит в областта на реновирането на исторически сгради, повишаването на тяхната енергийна ефективност и сертифициране.

В откриването на събитието  ще вземат участие Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в София, Киара Петро, директор на ИТА - Агенция в София, арх. Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България, арх. Владимир Милков, председател на Камара на архитектите в България и Валентин Николов, изпълнителен директор на Камара на строителите в България.

  • Превръщаме строителния техникум в иновативен образователен център за архитектурно - строителна реставрация, казва арх. Десислава Димитрова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Арх. Димитрова, може ли да ни разкажете малко повече за темата на предстоящата международна конференция - енергийната ефективност на историческите сгради?

- Историческите ни сгради трябва да бъдат съхранени чрез дългосрочно планиране за техния живот в бъдещето.

Желанието на организаторите на тази конференция е да акцентираме върху важността на приоритетно и специализирано планиране и изпълнение на историческите сгради при прилагане на стратегията за подпомагане обновяването на националния сграден фонд. Голям е процентът на училищни, болнични, музейни и административни сгради държавна и общинска собственост със статут на недвижима културна ценност. Именно към тези сгради трябва да се насочи първо финансиране и да се разработят специални стандарти при проектиране и изпълнение, защото те се нуждаят не просто от ремонт и подобряване на енергийните характеристики, но и от изключително качество, прецизност и контрол при изпълнението им. Недвижимото ни културно наследство е нашето най-представително лице към света и зависи изцяло от нас.

- Какъв е италианският опит в ревитализирането на недвижимото културно наследство и прилагането на методите за енергийна ефективност?

- Дългогодишен, системно планиран и безупречно функциониращ с изключително високо световно ниво на качество е италианският опит в тази сфера. Винаги първата роля е на държавно ниво - приоритетите, изискванията, но и стимулирането са в основата на успеха. Специални съставени звена, квалифицирани кадри, обучения и сертификати са правилната формула за успех.

- В България има ли специалисти по енергийна ефективност на историческите сгради, както и по проектиране на сгради с "нулево въздействие"?

- В България има експерти по енергийна ефективност, но не и тясно свързани със сферата на културното наследство. Няма специализирани курсове за енергийна ефективност при сгради паметници на културата, а има спешна нужда от такива. За това и се обръщаме към над двадесет годишния опит на италианската агенция CasaClima за обмяна на опит и съвместно организиране на такива курсове през следващата година. За малка част от своя опит, те ще разкажат и в рамките на предстоящата конференция на 29-ти.

- Регионална колегия София Област към Камара на архитектите в България и Камара на строителите в България организира съвместно с община Брацигово за втора поредна година форум посветен на архитектурното културно наследство "Брацигово - каменният поток на времето". Защо избрахте точно Брацигово?

- Изборът ни е въз основа на възраждане на старите традиции именно там, където ги е имало от столетия. Брациговската архитектурно- строителна школа е една от най-старите и значими за България още от епохата на Възраждането. Нейните майстори са създали едни от най-значимите обекти в нашата страна - църкви, училища, жилищни сгради, мостове. Тази традиция е предавана на поколенията в града и до днес. Дълги години строителният техникум в града е бил едно от най-високо ценените учебни заведения, но демографският срив за региона и редица други фактори са били предпоставка той да бъде закрит през 2016 година. Моделът за устойчиво развитие на града и управление на културно-историческото наследство, който бе представен от мен, арх. Георги Цапков и арх. Младен Китов в рамките на първия форум в града през 2021 година, включва като ключова роля преосмислянето на тази пустееща учебна база в иновативен образователен център за архитектурно строителна реставрация. В него ще бъдат провеждани тясно специализирани курсове с различна продължителност и сертифициране, ще се извършват практически обучения в работилници и на реални обекти под ръководството на професионалисти от страната и чужбина. Срещнахме и подкрепата на Министерство на културата и община Брацигово за реализирането на тази идея, която ще даде огромен принос и в национално значение, тъй като липсата на специализирани кадри в тази област е осезаема. За мен е важно при обученията да се наблегне основно на екипната работа между архитекти, инженери, строители и реставратори, защото в добър синхрон и с ясно изградени стандарти и принципи само могат да се постигнат максимални резултати. Обединяването на Камарите в тази идея е ключово, както и ролята на съответните министерства без чиято подкрепа не бихме могли да постигнем целите за опазване на недвижимото ни културно наследство.

- Какви са резултатите от проекта?

- Успешно реализирани вече две издания на Форум  "БРАЦИГОВО - Каменният поток на времето" с проведени лекционни и практически обучения, дебати в две национални кръгли маси в рамките на събитието, подкрепа, разбиране, създаване на мрежа от съмишленици. В момента сме в процес на подробно разработване на заданието за реализацията на този образователен център и преустройство на сградата. За целта имаме нужда и от развития чуждестранен опит. Този процес по изграждането ще продължи между 3 и 5 години, но това не възпрепятства организирането на обучения в града и преди завършването на този мащабен проект.

- Все още в България не се работи достатъчно по новия голям проект на ЕС Нов европейски Баухас, по който културното-историческото наследство се вгражда в новата умна, зелена и енергийно ефективна градска среда. Къде е ролята на архитектите в него?

- Ролята на архитектите е съпоставима с тази на диригента в един оркестър, но тя е немислима без професионализма и синхрона между всички изпълнители. Именно архитектите трябва да водят тази екипна работа. Без обединяването, ясни идеи и конкретни цели няма как да очакваме добри резултати. Често се опитваме да догонваме идеи, а подценяваме своя потенциал и идентичност, които могат да се превърнат в уникални и водещи. Създаването на Образователния център за архитектурно- строителна реставрация в Брацигово е именно в контекста и целите на Новия европейски Баухаус, но през призмата на нашето Възраждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай