140 години от обявяването на София за столица

Тържествата ще започнат в 9 ч. в църквата "Св. София" с молитва на патриарха

140 години от обявяването на София за столица | StandartNews.com

София отбелязва днес 140 години от обявяването ѝ за столица на България. Множество концерти и изложби ще съпътстват кръглата годишнина.

Тържествата ще започнат в 9.00 часа в църквата "Света София" където в присъствието на патриарх Неофит ще бъде отслужена Архиерейска света литургия.

В 11.00 часа на площад "Св. Александър Невски", кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще връчи над 250 знамена на всички софийски училища, които ще бъдат осветени.

От 16.00 часа до 18.00 часа ще се проведе обиколка с празничния ретро трамвай по маршрут: пл. „Възраждане” - бул. „Христо Ботев” - пл. „Македония” - ул. „Алабин” - бул. „Мария Луиза” - Централна гара - бул. „Христо Ботев” - пл. „Възраждане”. Часовете на тръгване от пл. „Възраждане” са: 16.00 часа, 16.40 часа, 17.20 часа. Актьори от театър „Сириус“ ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.

В 17.00 часа в Градската градина – Галерия на открито ще се състои откриване на изложбата „Да съградиш столица“. Изложбата представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

В 18.00 часа в Ларгото ще се проведе концерт на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев. В 20.30 часа на площад „Княз Александър I” ще започнат празнични илюминации.

По повод празника на София с вход свободен ще работят: Регионален исторически музей - София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай