Неделя,

Завършваме висше за три години

От: СТАНДАРТ -
160
Завършваме висше за три години
A
A
A

Просветното министерство обмисля идеята в някои специалности бакалавърска степен да се получава само за три години. Това е публикувано в проекта на Стратегия за висшето образование на сайта на МОН, но идеята отдавна се обсъжда и от Европейската комисия. В момента бакалавър се става за 4 години. Ако идеята бъде приета, тя първо трябва да бъде облечена в закон.

Стратегията анализира силните и слабите страни на висшето ни образование. Тя посочва като една от слабостите, че в момента има прекалено много вузове – от началото на демокрацията са открити 15 частни, а голяма част от държавните са разширили приема си в специалности, за които нямат добре подготвени преподаватели. Записано е, че трябва да се намери механизъм, по който да се закриват университети, в които няма достатъчно много кандидати. Отбелязано е и, че трябва да се позволи да влязат преподаватели от бизнеса, както и да се разреши на фирмите да финансират научно-приложни изследвания, които в момента не е приложимо за някои програми.

Посочено е също, че младите хора нямат мотиви да станат преподаватели и в момента хората над 60 години са около 23 на сто от преподавателския състав. В основата на това е заплащането, за което трябва да бъде намерен механизъм за нарастване. Отбелязана е липсата на наши университети на водещи места в международните класации, както и фактът, че много от преподавателите не знаят добре чужди езици и поради това не могат да участват в програми, които привличат чуждестранни студенти за дистанционно обучение. Според стратегията незнанието на езици и непознаването на компютърни технологии е в основата на това университетите ни да не бъдат международно конкурентни.

Предвижда се промяна в начина на акредитиране на университетите, която да опрости и улесни този процес, като тук е включено прословутото „премахване на „хвърковати чети“ - тоест един преподавател да акредитира само един университет“. То се предлага от няколко поредни правителства, но никога не среща подкрепа в пленарна зала. Записано е повсеместно въвеждане на онлайн обучение с гъвкави програми според индивидуалните потребности на студента.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички