Петък,

Родители на протест срещу маските в училище

От: Стандарт -
Родители на протест срещу маските в училище
A
A
A

Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят от родители преди старта на учебната година. Те ще се проведат на 14 и на 15 септември пред образователното и здравното министерства в София. Демонстрации ще има и в други градове на страната.

Двете министерства издадоха инструкция, според която маска за лице или шлемове ще носят ученици и учители през настоящата учебна година в коридора, стълбищата, фоайетата, медицинския кабинет, библиотеката, тоалетните и бюфета и столовата, както и в училищните автобуси.

"Ние не сме някакви екстремисти. Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не задължително", заяви по bTV един от организаторите на родителския протест в София Милко Божанков. Той аргументира искането на родителите с " това, че няма нито едно клинично изследване в цял свят, че маските предпазват дори на 60%. За сметка на това има много клинични изследвания, които доказват, че маските вредят не само заради въглероден диоксид, но вредят емоционално и психологически на децата".

Божанков е категоричен, че няма да пусне своите деца, които са в малките класове, с маски на училище. По неговите думи, ако имаше полза от маските, "те вече щяха да са унифицирани и от един материал".

"Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19", заяви друг организатор на родителския протест Лили Божков, която се тревожи повече от това, че маските ще "бъдат компрометирани", тъй като ще падат на земята, а след това децата пак ще ги слагат на устата си, пише dir.bg.

Междувременно по БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. "... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този - на невзаимодействие между паралелките в училище", обясни министърът. Той припомни, че този модел е приложен и в детските градини.

СЗО и УНИЦЕФ препоръчаха децата над 12-годишна възраст да носят маски. "Защо го направихме? Защото данните, с които разполагаме до момента, показват, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските правилно, дори и без зоркия контрол на възрастните. Защото са подрастващи и разбират." Това обясни по Нова представителят на СЗО у нас д-р Скеднер Сила.

Протести срещу носенето на маски от учениците в учебните заведения се проведоха преди седмица в Гърция, съобщи БНР. Родителите се бяха организирали в социалните мрежи и много от тях носеха плакати с надписи, че маските са опасни за здравето на децата. Родителите настояват, че ще протестират до отпадане на решението.

На демонстрациите присъстваха и учители, които коментираха, че практически е невъзможно малките деца да са по няколко часа с маски в клас. Част от протестиращите родители са убедени, че маските действат неблагоприятно върху здравето на децата.

Учебната година в Гърция започва на 14-ти септември, като всички преподаватели са задължени да направят тест за коронавирус.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички