Родители на протест срещу маските в училище

Те ще падат на земята и децата ще си ги слагат отново на лицето

Родители на протест срещу маските в училище | StandartNews.com

Два протеста против маските и изолаторите в училище се готвят от родители преди старта на учебната година. Те ще се проведат на 14 и на 15 септември пред образователното и здравното министерства в София. Демонстрации ще има и в други градове на страната.

Двете министерства издадоха инструкция, според която маска за лице или шлемове ще носят ученици и учители през настоящата учебна година в коридора, стълбищата, фоайетата, медицинския кабинет, библиотеката, тоалетните и бюфета и столовата, както и в училищните автобуси.

"Ние не сме някакви екстремисти. Борим се носенето на маски да бъде пожелателно, а не задължително", заяви по bTV един от организаторите на родителския протест в София Милко Божанков. Той аргументира искането на родителите с " това, че няма нито едно клинично изследване в цял свят, че маските предпазват дори на 60%. За сметка на това има много клинични изследвания, които доказват, че маските вредят не само заради въглероден диоксид, но вредят емоционално и психологически на децата".

Божанков е категоричен, че няма да пусне своите деца, които са в малките класове, с маски на училище. По неговите думи, ако имаше полза от маските, "те вече щяха да са унифицирани и от един материал".

"Моите деца са се срещали с по-опасни вируси от COVID-19", заяви друг организатор на родителския протест Лили Божков, която се тревожи повече от това, че маските ще "бъдат компрометирани", тъй като ще падат на земята, а след това децата пак ще ги слагат на устата си, пише dir.bg.

Междувременно по БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев каза, че не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. "... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този - на невзаимодействие между паралелките в училище", обясни министърът. Той припомни, че този модел е приложен и в детските градини.

СЗО и УНИЦЕФ препоръчаха децата над 12-годишна възраст да носят маски. "Защо го направихме? Защото данните, с които разполагаме до момента, показват, че децата над 12 годишна възраст могат да се заразят и да разпространят вируса. Но и могат да носят маските правилно, дори и без зоркия контрол на възрастните. Защото са подрастващи и разбират." Това обясни по Нова представителят на СЗО у нас д-р Скеднер Сила.

Протести срещу носенето на маски от учениците в учебните заведения се проведоха преди седмица в Гърция, съобщи БНР. Родителите се бяха организирали в социалните мрежи и много от тях носеха плакати с надписи, че маските са опасни за здравето на децата. Родителите настояват, че ще протестират до отпадане на решението.

На демонстрациите присъстваха и учители, които коментираха, че практически е невъзможно малките деца да са по няколко часа с маски в клас. Част от протестиращите родители са убедени, че маските действат неблагоприятно върху здравето на децата.

Учебната година в Гърция започва на 14-ти септември, като всички преподаватели са задължени да направят тест за коронавирус.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай