Обмислят назални тестове за по-големите ученици, ще ги правят сами

Има трудности с доставките на щадящите, коментира министър Денков

Обмислят назални тестове за по-големите ученици, ще ги правят сами | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването са обсъждали евентуално използване на назални тестове за учениците над 5. клас, за да се върнат и те в училище. Пробите обаче няма да се взимат навътре и децата ще могат да се изследват сами.

Преценява се алтернативата след срещата в сряда, защото има трудности с доставките на щадящите тестове. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на живо във Фейсбук.

До момента са поръчани 3 млн.  теста, но в България са пристигнали 851 000. В България в момента няма достатъчно тестове. Като дойдат тестовете, е създадена организация до 24 часа се разпределят. За 1. до 4. клас има до края на следващата седмица. Средства има до Коледа за 1.-4. клас, каза акад. Денков.

Тежестта я понасят всички в момента. Тя идва от високата заболяемост в страната. Само преди 2-3 седмици имахме невиждана заболяемост. Благодарение на това, че бяха взети мерки, имаме бърз спад надолу. Радикалното решение за връщане в клас ще е, когато падне под 250 на 100 000 - като в Кърджали. Смолян и Търговище също вече са много близко. Дотогава начинът да са в клас са с тестване. Не мога да кажа дата, защото зависи кога фирмите ще докарат тестовете с тировете. За 24 часа ги разпределяме и родителите ще знаят 2 дни предварително.

През цялото време търсим баланс между коренно противоположни мнения. Идеята директори и родители да могат да купуват тестовете излезе в общественото пространство, преди да я конкретизираме. При централизираните търгове тестовете струват пъти по-евтино, отколкото в аптеките. Освен това ще се появи проблем, че някои училища и родители ще могат да осигурят тестове, други не. Социалните ни партньори също са против. Така че тази идея отпадна, изобщо не я обсъждаме вече.

Но обсъждаме в гимназиален етап да се ползват друг тип тестове - с проба от носа. Самите ученици ще могат да ги правят сами, като взимат секрет от началото, без дълбоко бъркане в носа. Това е тест, който може да се прави самостоятелно в клас. Търсим вариант, в който да върнем по-големите деца, за да се върнат и те в училище. Такава е практиката в Австрия, където малките деца също ползват такъв текст. За съжаление, родителите у нас са доста селективни по отношение на тестовете.

Осигурени ли са пари за тестовете за 2022 г.?

Трябва да се заложат в бюджета за догодина.  Едно тестване струва 25 лева на месец за дете. Ако родител остане вкъщи и получава помощ, тя е 650 лв. и от чисто икономическа гледна точка това означава, че трябва да използваме този подход.

Увеличава се броят на ваксинираните деца, но е възможно да имаме други щамове. Трябва да сме готови за различни варианти. Имаме вече 45% ваксинирани учители. С тестовете за антитела ще добавим към тях и още преболедували.

Катастрофалните резултати от онлайн обучението не са ли в дисбаланс спрямо минималния брой положителни проби?

Това, което най-много ме смущава, че в този баланс винаги се забравят болните деца, които влизат в болница и губят живота си. Ниският брой положителни тестове, който виждаме сега е, защото децата бяха изолирани. Не беше така след 15 септември, когато имаше голяма съпротива срещу мерките. Така от 15 септември до 20 октомври увеличихме 5 пъти заболеваемостта и бяхме пред епидемичен взрив в училищата. Ако не сложим тестване и не осигурим безопасна среда, ще възпроизведем същата ситуация - до месец ще трябва пак да затворим и училищата, а вероятно и страната.

Защо не се сливат временно паралелки със съгласните деца?

Учителите не могат да осигурят едновременно висококачествено присъствено и онлайн обучение. Затова със социалните партньори определихме тази граница от 50% съгласни за връщане в клас. Нашата цел е присъственото обучение.

Защо тестове се осигуряват само за 1.-4. клас, а не се разпределят между всички ученици?

Имаме сериозен проблем с доставките.

Защо не се тестват учениците  дома?

Не искаме да е проформа, а да е истински ефективно. Не може тестовете да се правят вкъщи и после резултатът да се носи в клас, защото отчитането е между 15 и 30 минути след вземането на пробата. Целта е резултатите да са видими за всички. Тестовете да се провеждат правилно и резултатите да са съпоставими. При тази висока заболеваемост нямаше как да осигурим наистина безопасна среда.

Честотата на тестването ще се промени ли?

Тя е медицински критерий и се определя от това колко дълго след заболяването детето започва да заразява. За Делта варианта е около 3 дни. Затова в другите страни тестването е дори 3 пъти седмично. Ние сме избрали по-щадящия вариант - два пъти.

Защо да продължава тестването, като положителните проби са нижощно малко?

Пробите са малко, защото децата бяха изолирани. Това не са пари на вятъра, защото с тези тестове веднага при положителен резултат  болният се отделя и не заразява останалите.

Защо ваксинираните не ги тестват в училище? Доказано е, че те също разпростаряняват заразата?

Доказано е също, че много по-малка част го правят. Това е пресметнат риск. 

Защо не тест само в понеделник?

Ако детето е било някъде с родителите през уикенда и се е заразило, в понеделник тестът няма да отчете ковид. След 3-4 дни обаче то вече ще заразява и без тест може да повали цялата паралелка.

Защо не се направи масово тестване за антитела?

Ще даде само моментната картина и след няколко дни може отново да имаме заразени. А възможността за тестване с антитела вече е дадена. Който има сертификат за антитела, може да влиза в час без тест.

Как така един второкласник е "по-смъртоносен" от дете в ДГ?

Това решение на базата на медицински данни взима МЗ. В предучилищните групи рискът е минимален. Ако сравняваме броя карантинирани точно преди затварянето на училищата, те бяха 10 пъти по-висок процент, отколкото в детските градини. Различен е начинът, по който децата контактуват в училище и в детска градина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай